Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwdump voorbij

De afgelopen dagen is sprake geweest van forse sneeuwval in flinke delen van het Alpengebied. Tientallen centimeters tot zelfs meer dan een meter aan verse sneeuw kwam er naar beneden in de Franse Alpen, maar ook Zwitserland en Oostenrijk bleven niet onbedeeld. Vooral in zuidelijk Oostenrijk was die sneeuw ook zeer welkom, de hoeveelheden waren daar tot nu toe achtergebleven. Vandaag en morgen is het rustiger weer, op veel plaatsen is het daarbij zonnig. Maar droog blijft het niet overal.

Vooral noordwesten wat sneeuw

Vandaag en morgen trekken er nog wat sneeuwbuien vooral over de noordwestelijke alpen. Met name in Wallis en Graubünden, en in Oostenrijk in Vorarlberg en Tirol komt wat sneeuw naar beneden. Het gaat niet om grote hoeveelheden, verder zijn er wolkenvelden maar van tijd tot tijd schijnt ook de zon. In Steiermark en Karinthië is de zon volop aanwezig en ook Frankrijk heeft te maken met veel zonneschijn. Dankzij de uitgestroomde koude lucht uit Noord-Europa blijft het overal vriezen, rond 1500 meter is het -5 graden.

Verhoogd lawinegevaar

Op de satellietfoto van het Alpengebied is goed te zien dat er veel verse sneeuw is bijgevallen, de toppen zijn spierwit. maar ook in het laagland in Duitsland, ligt bijna overal sneeuw. Lawinegevaar verhoogd of groot Na een periode van forse sneeuwval is het altijd oppassen voor lawines, zeker als we praten over verse hoeveelheden van tientallen cm's, zoals in de afgelopen dagen. In Zwitserland en Oostenrijk geldt momenteel niveau 3 of 4, oranje of zelfs rood, wat betekent dat het gevaar voor lawines verhoogd of groot is. Maandag zal de sneeuw zich al meer hebben vastgezet, zodat het gevaar dan weer afneemt. Ook dan heeft vooral de noordelijke alpen nog met wat sneeuwbuien te maken, de meeste zon is voor de zuidelijke gebieden.

Het lawinegevaar is verhoogd, of groot, in de meeste delen van Zwitserland. Ook in de Franse Alpen en in Oostenrijk zijn waarschuwingen voor lawinegevaar van kracht.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.