Skip to navigation Skip to main content

Sneller leren skiën: doe wat de skileraar zegt…

6188 - Sneller leren skiën: doe wat de skileraar zegt… (1)

Zittend in de lift en kijkend naar de piste verbazen veel beginnende skiërs zich over de eenvoud waarmee kinderen lijken te leren skiën. Volwassenen doen er al snel 2 dagen over voordat ze de oefenweide kunnen inruilen voor de blauwe piste. Een reden dat kinderen makkelijker lijken te leren skiën dan volwassenen, is dat ze het gewend zijn precies te doen wat de skileraar van ze vraagt.

Vertrouw op de leraar

Het klink heel vanzelfsprekend dat wanneer je skiles hebt, je doet wat de skileraar tegen je zegt. Maar dat is minder vanzelfsprekend dan je misschien zult denken. Bij alles wat we leren hebben we te maken met een leven lang aan gewoontes, vooroordelen, verwachtingen en angsten. Bij alles wat we doen hebben deze ervaringen een onbewuste invloed. Om te leren skiën moeten we onze skileraar vertrouwen en er ons bewust van worden welke bewegingen ons lichaam precies maakt.

Kinderen leren sneller?

Dat kinderen in tegenstelling tot volwassenen gewend zijn om de instructies van hun leraar op te volgen kan een reden zijn dat ze sneller leren skiën. Er wordt wel eens gezegd dat het komt doordat kinderen geen angst hebben, maar kinderen kennen wel degelijk angst. Kinderen dragen minder emotionele bagage met zich mee. Ze zijn er beter op voorbereid om precies te doen wat de skileraar zegt. Wat ook helpt is dat kinderen zich geen zorgen over hoe ze er op de piste uitzien.

Naar de berg ‘hangen’

Een veel gemaakte beginnersfout is het zogenaamde roteren. Hierbij draait het bovenlichaam tijdens het maken van de bocht naar de berg toe. Deze fout wordt gemaakt, omdat skiërs aan de kant van de berg hun zekerheid zoeken. Deze ‘valse’ zekerheid heeft juiste een averechts effect en zorgt voor minderen stabiliteit wat de kans op vallen vergroot. Ook wanneer er tijdens de les oefeningen worden gedaan om deze fout te verhelpen, blijft dit voor veel beginners moeilijk. Doe je precies wat de skileraar zegt, dan sta je heel snel een stuk stevig op je ski’s en kunnen ook volwassenen snel leren skiën.

Jasper werkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.