Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: grote verschillen tussen noord- en zuidflank

6169 - Alpenweer: grote verschillen tussen noord- en zuidflank (1)

Vandaag en de komende dagen zijn de omstandigheden in het Alpengebied behoorlijk wisselend. Het beste skiweer vinden we in de Franse Alpen en het Italiaanse Piemonte. De slechtste condities krijgen de skiërs in de Duitse Alpen, Salzburg en Oberösterreich voor de kiezen. In de tweede helft van de week is het overal slechter weer met sneeuwval en wind. Vandaag is het schitterend weer in de Italiaanse en Franse Alpen. De zon schijnt flink en er staat weinig wind. Boven de 2000m blijft de temperatuur de hele dag onder nul. In de Zwitserse Alpen zijn er wat meer wolken en in de Ost-Schweiz neemt ook de wind toe.

Wolken in Oostenrijk en Duitsland

De meeste wolken en wind vinden we vandaag in de Duitse Alpen, Tirol, Salzburg, Oberösterreich en deels ook Steiermark. Bovendien is in deze laatste twee regio's het zicht op de pistes soms slecht en valt er nog wat (lichte) sneeuw. Dinsdag zijn de rollen een beetje omgedraaid. In een groot deel van het Alpengebied schijnt dan de zon en is de wind redelijk rustig. In Piemonte en de Dolomieten neemt de bewolking echter toe, evenals in Wallis en Tessin. Ook in de Franse Alpen wordt de bewolking dikker. Uit de wolken kan wat lichte sneeuw vallen.

Opnieuw sneeuw op komst!

De wolkenvelden ontstaan doordat er vanuit Frankrijk een storing nadert. Door stuw vormen zich met een zuidelijke wind dan wolkenvelden. In de nacht naar woensdag bereikt de storing de Alpen vanuit het noordwesten. Het wordt dan overal bewolkt en vooral in de Haute Savoie, de Zwitserse skigebieden, Zuid-Duitsland en Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland gaat lichte sneeuw vallen. Onder de 1000m valt voornamelijk regen. Woensdagavond of in de nacht naar donderdag wordt het overal weer droog. Plaatselijk is dan 10cm gevallen, niet echt bijzonder dus. Donderdag en vrijdag vindt er een herhaling van zetten plaats. Op de nadering van een volgende storing steekt er donderdag een zuidelijke wind op waardoor de bewolking overal weer toeneemt en er in de Franse, Italiaanse en Zuid-Zwitserse Alpen wat lichte sneeuw kan vallen.

In Oostenrijk, Söll, is het vandaag bewolkt

Tientallen centimeters sneeuw

In de nacht naar vrijdag bereikt de storing het Alpengebied. Aan de noordzijde kan vrijdag waarschijnlijk amper geskied worden vanwege het slechte zicht en de sneeuwval. Met een beetje geluk bereikt het sneeuwgebied Oostenrijk pas in de middag zodat daar 's ochtends nog wel een paar uur geskied kan worden. Elders sneeuwt het vroeg in de ochtend al licht en gaat het later op de dag harder sneeuwen. Ook zaterdag zijn er nog perioden met sneeuw. De meeste sneeuw valt dan in Oostenrijk. Vanwege het binnenstromen van koude lucht valt de sneeuw tot in de dalen. Eindelijk een mooi pak verse sneeuw, maar het maakt de rit van en naar de Alpen komen zaterdag wel erg lastig. De hoeveelheden lopen overigens in de tientallen centimeters, het meest in het Italiaanse Südtirol, het Oostenrijkse Karinthië en Steiermark. De Franse Alpen lijken een centimeter of 25 te krijgen.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.