Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: de voordelen van spanning in je bovenlichaam

6142 - Skitechniek: de voordelen van spanning in je bovenlichaam (1)

Door Tjeerd Terpstra. Al skiënd over de pistes zie ik veel mensen enorm genieten van het naar beneden glijden. In de ochtend staan de meesten nog in een actieve houding en het is lekker druk op de pistes, maar dit zie je in de loop van de dag veranderen. Het wordt rustiger op de afdalingen en je ziet houdingen van wintersporters veranderen. Hoe komt dit nou?

Kracht en energie

Dat het rustiger is in de middaguren is eigenlijk heel logisch. Veel mensen zijn in de middag moe van de inspanning die het skiën van ze vraagt. Het steeds weer moeten aanspannen van de spieren om controle te houden kost kracht en energie. Het heeft eigenlijk te maken met de natuurlijke stand van de mens: rechtop staan. En tijdens het skiën roept de leraar altijd ‘buigen!’. Een natuurlijk tegenstelling dus.

Een goede basisconditie

Uiteraard helpt het hebben van een goede basisconditie, kracht en bewegingsgemak je om het skiën beter vol te houden. Daarom volgen veel mensen ook voor hun vakantie speciale ‘skifit’ trainingen. Dit helpt zeker. Maar ook kun je veel winst boeken (lees: energie besparen) door de juiste houding en bewegingen.

Skiën met ontspannen bovenlichaam

Een ander belangrijk aspect is de houding en bewegingen van je bovenlichaam. Het voelt misschien erg relaxed en gemakkelijk om ‘niets’ met je bovenlichaam te doen tijdens het skiën. Hierdoor sta je ontspannen op je ski’s en heb je het gevoel van controle van de ski’s. Deze controle ontstaat door de tegendruk die je lichaam opwekt tegen de externe krachten als de hellingshoek, zwaartekracht en bochtkrachten. Deze continue – vaak onbewuste – tegendruk kost flink wat kracht en zal de je vermoeien en je spieren laten verzuren.

Het lijkt fijn, skiën met ontspannen bovenlichaam, maar het tegendeel is waar

Minder last van externe krachten

Er valt dus op dit gebied veel te winnen. Een actief bovenlichaam zorgt namelijk voor een betere overbrenging van de bewegingen op de ski’s. Onder een actief bovenlichaam wordt verstaan: buigen van de heup, je buik en onderrug licht aanspannen en je armen en handen voor je houden. Het voordeel van deze houding is dat de interne krachten en je lagere positie ervoor zorgen dat de eerder genoemde externe krachten minder invloed op je uitoefenen. Je vangt deze beter op door je bovenlichaam licht aan te spannen. Daarnaast zal je ook gemakkelijker de bocht insturen en controle houden over je snelheid en je balans.

Een actief bovenlichaam zorgt namelijk voor een betere overbrenging van de bewegingen op de ski’s

Bewegingsmogelijkheden creëren

De bewegingsmogelijkheden die je creëert als je gebogen en lager staat zijn enorm. Je kunt de ski's beter kanten om te sturen en te ontlasten om een nieuwe bocht te maken. De belangrijkste keten van bewegen in het skiën, is de keten enkel-knie-heup en die wordt door een gezond aangespannen bovenlichaam machtig ondersteund.

Foto: Dynastar

Mooi woord: 'machtig'. Hier gaan we het volgende keer over hebben. Hoe ontwikkel je macht op je ski's? Tot dan: actief in het bovenlichaam en nog meer genieten van de !

Tjeerd Terpstra is een ' ski='' pro='' pur='' sang'.='' hij='' maakt='' al='' vijftien='' jaar='' deel='' uit='' van='' het='' nederlandse='' interskiteam,='' is='' opleider='' bij='' de='' nskiv,='' eigenaar='' indoorski='' in='' breda='' en='' organisator='' skicamps='' onder='' naam='' skitraining.nl/.‬‬‬‬

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.