Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: volop sneeuw

6126 - Alpenweer: volop sneeuw (1)

Vandaag valt er volop sneeuw in de Alpen. Onderweg kan de neerslag in Frankrijk en Duitsland voor veel overlast zorgen. Houdt rekening met flink vertragingen. De meeste sneeuw valt vandaag in de Franse Alpen.

Vandaag: flinke sneeuwdump

Vanuit het noordwesten trekt een lagedrukgebied over de Alpen. Vooral in Frankrijk en ook in Zwitserland sneeuwt het flink. In Oostenrijk is de neerslagintensiteit vooralsnog wat minder groot, omdat aan de voorzijde van het lagedrukgebied de wind zuid tot zuidoost is en dus min of meer van de bergen afwaait. De stuw in Frankrijk en Zwitserland zorgt voor zwaardere sneeuwval. In de loop van de dag gaat het ook in Italië sneeuwen.

Mooie krul in het wolkenpatroon. Actieve depressie passeert de Alpen.

Morgen: nog steeds sneeuw

Het lagedrukgebied speelt ook zondag nog een grote rol. In Frankrijk wordt het overwegend droog, in de Dolomieten in Italië sneeuwt het vooral in de ochtend nog flink. Aan de noordflank van de Alpen komt enige stuw op gang en kan de hele dag sneeuw blijven vallen.

Flinke sneeuwval de komende 3 dagen

Het weer onderweg

In het reisweekeinde zal het verkeer flink wat overlast ondervinden van het weer. Vandaag valt er op veel plaatsen neerslag, meestal in de vorm van sneeuw. Mogelijk dat de lagere delen in Frankrijk, bij Dijon bijvoorbeeld, ook wat regen laten zien. De kans op gladheid is in elk geval heel groot, dus voorzichtigheid blijft geboden. In Duitsland valt voornamelijk sneeuw. Als je de reisdag een dag uitstelt, zijn de omstandigheden vaak wel beter. In de Franse Alpen valt in de ochtend nog wat sneeuw, daarna is het droog, net als op de weg naar Nederland. Ook in Duitsland is het in de richting van ons land vaak wel droog, maar “am Alpenrand” blijft het sneeuwen. Daar moet je dus eerst wel uit komen.

De rest van de week

In het algemeen blijft het de rest van het jaar koud en droog. Uitzondering vormt de noordkant van de Alpen. Maandag is het lang droog, in de avond gaat er weer sneeuw vallen en dat blijft een flink deel van de dinsdag zo doorgaan. Woensdag, oudejaarsdag, is het weer meest droog. Er zijn flink zonnige perioden in het hele Alpengebied.

Mayrhofen is wit tot in het dal

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.