Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eindelijk een serieuze sneeuwdump!

6118 - Alpenweer: eindelijk een serieuze sneeuwdump! (1)

De Alpen hebben lang geduld moeten hebben, maar het geduld wordt de komende dagen uitbetaald met een serieuze sneeuwdump. Tot en met zondag komt er misschien wel een halve meter bij! Vandaag blijft het droog, daar zijn de weermodellen het wel over eens. De zon schijnt geregeld, met ook flinke sluierwolken, in de zuidelijke Alpen en in het oosten. Ook is het nog erg zacht. Vanmiddag vriest het pas op een hoogte van ongeveer 2000m. Niets doet nog vermoeden dat het einde van de ellende, groene dalafdalingen, in zicht is. Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

Sneeuwgrens naar 500 meter

Maar morgen wordt het al wat kouder. Er ontstaat een lichte Nordstau, waardoor er vooral vanaf het oosten van Zwitserland, via Vorarlberg en Tirol, tot in het Salzburgerland af en toe sneeuw valt. De sneeuwgrens daalt in de loop van de dag naar 500 tot 1000m. We hebben het uiteindelijk over ongeveer 10cm verse sneeuw. Ook vrijdag valt er nog een sneeuwbui, met name tussen Vorarlberg en het Salzburgerland. Het zijn geen grote hoeveelheden die er vallen, maar een centimeter of 5 zit er wel in.

Tijd voor de dump

Het echte verhaal van verse sneeuw begint na de kerstdagen. Voor de liefhebbers schetsen we de meteorologische achtergrond. Vrijdag ontstaat er een nieuw lagedrukgebied bij IJsland en die gaat later op de dag samen met een kleine randlaag vanaf de oceaan. Ze komen samen boven de Britse Eilanden en daar vandaan trekt het systeem al rondtollend via Frankrijk naar het noorden van Italië. In het kielzog wordt zeer koude lucht naar de Alpen getransporteerd. Maar we hebben het inmiddels over maandag als we -14 graden op 1500m hoogte zien.

Koers van de depressie: vanuit IJsland via Frankrijk naar het noorden van Italië

50 centimeter verse sneeuw

Het is nog net iets te vroeg om al met zekerheid aan te geven waar de meeste sneeuw gaat vallen. De koers van de depressie is namelijk nogal bepalend. Maar met de geschetste koers verloopt het voor de Alpen als volgt. Zaterdag gaat het als eerste sneeuwen in Frankrijk, met een sneeuwgrens die eerst nog even oploopt, maar al rap tot in de dalen zakt. De neerslag trekt uiteindelijk over Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Vooral zondag valt er ook in Italië een flink pak. Voor Frankrijk en Italië hebben we het tot en met zondag al snel over een halve meter verse sneeuw. Met de huidige koers zijn de hoeveelheden in Zwitserland en Duitsland iets minder; ongeveer 30cm. In Oostenrijk doen we het met 10-30cm. Voor de noordflank van de Alpen biedt Nordstau vanaf zondagmiddag echter nog hoop voor de nodige extra centimeters. Het zijn eindelijk berichten waar de wintersporter toch wel vrolijk van wordt.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

In Frankrijk en Italië valt de meeste sneeuw

Weersverwachting Ischgl berg (2872 m)

Weersverwachting Val Thorens berg (3200 m)

Webcam Zillertal Arena, Gerlospass Talstation

Webcam Villars, Bretaye

Webcam Val d'Isère, Bellevarde

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.