Skip to navigation Skip to main content

Live: op zoek naar sneeuw in Westendorf en Scheffau/Ellmau

6110 - Live: op zoek naar sneeuw in Westendorf en Scheffau/Ellmau (1)

Door: Tjeerd Langstraat. Na de spectaculaire winteropening in Ischgl ruim drie weken geleden, zijn dit weekend vrijwel alle andere wintersportgebieden in Oostenrijk open gegaan. ‘Open’ is in dit geval een wat gemankeerd woord: de meeste gebieden draaien niet meer dan 20% van hun gebruikelijke capaciteit. Liften blijven dicht, pistes zijn afgesloten of nog niet eens afgezet, omdat er een belangrijk element voor een goede afdaling ontbreekt: sneeuw. Zo ook in de onder ons Hollanders populaire SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, waar o.a. Westendorf, Söll en Scheffau am Wilder Kaiser/Ellmau onder vallen. Aan de inzet van de mensen hier ligt het niet.

Hoge temperaturen

Met man en macht wordt er gewerkt om de pistes die open zijn in optimale conditie te brengen. Met een bijna radeloos optimisme wordt ons verteld dat het echt wel een ‘winterwonderland’ is op de hoogste punten (rond de 1.800m.) en dat er maar een paar dagen goede sneeuwval nodig is om de rest van de pistes te openen. Maar ja, dan moet die sneeuw er wel komen en specifiek voor het SkiWelt gebied wordt er de komende dagen zon verwacht, met temperaturen tussen de 2 en 9 graden.

40 kilometer piste in Scheffau/Ellmau

Tijd om dat winterwonderland zelf te gaan bekijken! Vanuit de gondel zijn er enkel groene weiden en geen vlok sneeuw te zien, maar eenmaal voorbij het middenstation zijn daar dan eindelijk de eerste witte vlekken zichtbaar en boven is het wit! Yeah! Hoewel wat hard, zijn de pistes van goede kwaliteit. Totaal is er nu zo’n 40 km aan pistes te rijden en er zijn 25 liften open, goed voor een volle dag skiplezier, voor een hele week wordt het wat eentonig. De lunch hebben we in het onlangs geopende panorama restaurant Wildkaiser vanwaar je een spectaculair, panoramisch (what’s in a name) uitzicht hebt over het gebied. De dag wordt afgesloten met een copieus maal -en schnaps- en moe maar voldaan ga ik naar bed. Morgen naar Westendorf!

Wisselende omstandigheden in Westendorf

Kort maar krachtig: er zijn drie korte pistes open waarvan de pistes aan de zonkant kort maar van goede kwaliteit zijn, en de piste aan de kant van het dal waar Westendorf ligt, een gladde betonnen plaat lijkt. Later op de dag, wanneer de zon op de piste staat, wordt het wat beter, maar hoe het er nu bijligt, is het een goed idee om wat vroeger te beginnen met de après-ski.

Paragliden in de SkiWelt

Die après-ski laat ik nog even voor wat ie is, want ik ga ’s middags paragliden! De hele ochtend is er driftig contact met de mannen van de vliegschool om te bepalen of de mist een probleem is en hoe de wind staat. Rond twaalven is daar dan eindelijk het verlossende woord: het gaat door! De wind is goed en de mist is opgetrokken. Twee jonge piloten, waaronder de wereldkampioen (2012) paragliden Sebastian Kahn komen reisgenoot Iris en mij ophalen. Na een kwartiertje klimmen, komen we op de startplek aan. Laatste checks, vastklikken, wachten tot die ene wolk is weggetrokken en gaan! We scheren over de piste, hangen boven de bossen en doen een paar spectaculaire tricks boven het dal die qua g-krachten bijna lijken op een freefall.

Geslaagde trip, ondanks de sneeuwcondities

Kortom, ondanks de karige hoeveelheid sneeuw en beperkt aantal geopende pistes, heb ik mij prima kunnen vermaken de afgelopen dagen. Of het de komende kerstweek beter wordt, betwijfel ik, maar het geeft de ruimte om andere activiteiten te organiseren. Paragliden, kerstmarkten bezoeken, etc. Voor mij is het weer tijd om mijn horizon te verbreden: vandaag vlieg ik naar Risoul (via Turijn), het walhalla voor de jeugdige wintersporter om te knallen op de pistes en te feesten in de Yeti Bar. Met mijn 33 jaren jong dus een prima bestemming. Volgende week meer!

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.