Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Witte kerst

6108 - Alpenweer: Witte kerst (1)

De start van de kerstvakantie is in veel skigebieden vrij dramatisch geweest. Goed skiën kan eigenlijk alleen (ruim) boven de 2500m. Maar sneeuw is onderweg! En de sneeuw blijft ook nog eens liggen. De rest van de kerstvakantie worden de omstandigheden dus veel beter. Maar elk voordeel heeft een nadeel uiteraard. Tijdens de kerstdagen sneeuwt het dan wel, maar dat maakt het natuurlijk niet al te prettig om de pistes.

Zon, droog en warm

Tot aan de kerstdagen is er van winterweer in het Alpengebied geen sprake. Dinsdag ligt de dooigrens 's middags tussen 2500 en 3000 meter hoogte. Daarbij schijnt de zon volop en staat er in de Franse en Italiaanse Alpen weinig wind. Perfect skiweer op de hoge pistes, om jaloers op te worden. In de Duitse Alpen, Salzburg en Oberösterreich schijnt de zon ook een groot deel van de dag, maar er waait wel een forse noordwestenwind. Die maakt het duidelijk minder aangenaam. Woensdag draait de wind naar west en in de noordelijke skigebieden wordt het duidelijk kouder. In de middag daalt de temperatuur zodat de vorstgrens tussen 1300 en 1600 meter komt te liggen. In het oosten en zuiden van Alpen blijft het nog relatief zacht. Vanuit het westen neemt geleidelijk de bewolking toe, maar het blijft tot de avond droog.

In Ischgl is het in het dorp nog groen, boven de 2000m begint de sneeuw. (foto W Schuurmans)

Sneeuw tijdens kerst

Tijdens kerstnacht begint het in de noordelijke Alpen van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland te sneeuwen. De sneeuwval houdt de hele dag aan waarbij de sneeuwvalgrens zakt tot in de dalen. Overal wordt het dus wit in de noordelijke Alpen! We verwachten zo'n 10 tot 25 cm sneeuw. Niet erg veel dus, maar in combinatie met de sneeuwkanonnen is daar vast wel iets van te maken. De zuidelijke Alpen krijgen in de nacht naar tweede kerstdag soms wat sneeuw, maar daar blijft het verder behelpen. Regio's als Aosta, Wallis, Zuid-Tirol, Dolomieten, Oost-Tirol en Karinthië moeten zich niet verheugen op verse sneeuw, dan kan het alleen maar meevallen. Wel wordt het flink kouder met vorst tot in het laagland. De sneeuwkanonnen kunnen dus vol aan de slag.

Op de hoge pistes bij Mayrhofen is het prima.

Weekendweer onzeker

Het weer tijdens het weekend is zeer onzeker. Zonnig, droog en rustig met zachte lucht is mogelijk, maar een forse wind, kou en een dik pak sneeuw ook. Alles hangt af van de koers van een stormdepressie. Die ontstaat woensdag ten westen van Ierland. Er zijn modellen die de storm naar Zuid-Zweden laten trekken, maar er zijn ook modellen die een koers richting de Alpen aangeven. Aangezien van alles mogelijk is, wachten we het rustig en met grote interesse af.

Ook in Wengen hoog in de bergen goede omstandigheden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.