Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vanavond sneeuw en zachte kerstweek

6103 - Alpenweer: vanavond sneeuw en zachte kerstweek (1)

Voorlopig moeten we het stellen zonder een echte sneeuwdump in de Alpen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal niets valt, maar de hoeveelheden zijn aan de magere kant en de sneeuwgrens zakt op veel plekken niet tot helemaal in het dal. Vandaag start de dag met droog weer en de zon schijnt in de bergen. In de dalen komt soms hardnekkige “Hochnebel” voor. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en in de avond gaat het als eerste in Zwitserland regenen en sneeuwen. De sneeuwgrens zakt langzaam naar ongeveer 1400m. De neerslag bereikt Oostenrijk later in de avond en in de nacht daalt hier de sneeuwgrens naar 800 tot 1300m. In de Franse Alpen blijft de neerslag beperkt en in Italië blijft het droog.

Wisselvallig weekend

Het weekeinde verloopt wat wisselvallig. Zaterdag wordt het geleidelijk en tijdelijk droog, mogelijk ook met een opklaring. Op zich is dat natuurlijk fijn, met het oog op het feit dat dit voor veel mensen een reisdag is. Aan de Italiaanse kant van de Alpen is het droog en zaterdag schijnt hier de zon geregeld. Later op de dag neemt de bewolking weer toe en in de nacht naar zondag vallen er dan weer buien aan de noordflank van de Alpen. Daarbij ligt de sneeuwgrens tussen 500 en 1000m. Zondag overdag wordt het weer overal droog en vooral in het westen en zuiden van het bergmassief schijnt de zon.

Hoe ziet de kerstvakantie er uit?

Tot de kerst is de kans op neerslag vervolgens klein. Het is zacht, meestal vriest het pas boven de 2000m. Tijdens de kerstdagen is het weer kouder en vooral eerste kerstdag kan er aan de noordflank van de Alpen weer wat sneeuw vallen. Of deze sneeuw ook tot helemaal in het dal valt is nog maar de vraag.

Hochnebel in de Kitzbüheler Alpen

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.