Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: perfecte skicondities

6090 - Alpenweer: perfecte skicondities (1)

Het is winter in het Alpengebied. De afgelopen dagen is er vrijwel overal een leuke laag sneeuw gevallen en nu is de temperatuur aan het dalen. De omstandigheden om te skiën of snowboarden zijn daardoor in de meeste skigebieden prima of zelfs perfect. De beste dagen worden waarschijnlijk dinsdag en woensdag. Daarna neemt de kans op sneeuw weer toe.

Franse Alpen vandaag sneeuw

Vandaag valt er in de Franse Alpen en de Westschweiz ook al wat sneeuw. De westelijke skiresorts in Berner Oberland en Wallis (zoals Villars-sur-Ollon en Gstaad) krijgen er mogelijk ook wat van mee. Een dik pak valt er niet, van enkele centimeters langs de Frans-Italiaanse grens tot rond 15cm in Isère en de Haute Savoie. In de Dolomieten, Südtirol, Oostenrijk en Beieren is het vandaag perfect weer. Veel zon, weinig wind en temperaturen op 3000 m van rond de -10 graden. Dat betekent een zeer goede kwaliteit van de sneeuw. Genieten dus. Dinsdag en woensdagochtend is het ook prima wintersportweer in de Franse Alpen, Zwitserland en het westelijke deel van Italië. Temperaturen blijven voldoende laag en de wind is in het algemeen rustig.

Toenemende kans op sneeuw

In de loop van woensdag begint de lucht te betrekken in de zuidelijke Alpen. 's Middags of 's avonds neemt de kans op sneeuw toe. Vooral woensdagavond en in de nacht naar donderdag gaat het harder sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt daarbij rond 500m hoogte. In de loop van donderdag breidt het sneeuwgebied zich ook naar de Dolomieten, Südtirol en Karinthië uit. Er wordt 10 tot 30cm sneeuw verwacht. De noordelijke regio's van de Alpen blijven nog grotendeels droog.Vrijdag lijkt de situatie om te draaien. Het wordt dan aan de zuidzijde van de Alpen droog, terwijl het vanuit het noorden (licht) gaat sneeuwen. Veel valt er waarschijnlijk niet, maar de omstandigheden op pistes worden wel matig.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

Zon in Oostenrijk (St. Anton) / Bewolking in Frankrijk (Courchevel)

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.