Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: 40 cm sneeuw op komst!

Vandaag is het dankzij de föhn erg warm in de Alpen en de komende dagen zit daar (helaas) geen verbetering in. Pas op dinsdag en woensdag wordt de lucht voor even beduidend kouder. De sneeuw- en vorstgrens daalt tot onder de 1000 meter. Daarbij stuwt vochtige lucht uit het noordwesten tegen de Alpen op, wat vanaf maandagavond leidt tot perioden met regen en sneeuw. Er kan tussen maandagavond en woensdagavond tussen 20 en 40 cm gaan vallen. De meeste sneeuw valt maandagavond en in de loop van woensdag en dat geldt vooral voor het zuiden van Zwitserland, en voor Vorarlberg in Oostenrijk.

Stijgende sneeuwgrens en neerslag

Aan de zuidflank van de Alpen valt het helaas mee, in de loop van dinsdag geeft een depressie vanuit de Middellandse Zee ook in de Italiaanse Alpen wat verse sneeuw. De hoeveelheden zijn er in de orde van 10 tot 20 cm met een sneeuwvalgrens die wat hoger ligt, rond 1400 meter. Later op de week zien we op veel plekken de temperatuur helaas weer stijgen. In de Franse Alpen komt de sneeuwgrens op 2000 meter te liggen en in Oostenrijk rond de 2000 meter. In combinatie met neerslag betekent dit geen goed nieuws voor het huidige sneeuwdek.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

Blik op de kerstvakantie

Kijken we naar de langere termijn dan zien we eindelijk de zo gewenste verbetering. De temperaturen schieten na zaterdag omlaag en de kans op neerslag stijgt. Er passeert een koufront die met name de Noord-Alpen van verse sneeuw kan voorzien. De hoeveelheden zijn nog totaal onvoorspelbaar maar alles is welkom met de blik op de kerstvakantie. Laten we hopen dat depressie eindelijk voor langere tijd blijft hangen waardoor er een flinke hoeveelheid sneeuw kan vallen. De komende week houden we je op de hoogte van de omstandigheden tijdens de kerstweek. Hoe zijn de sneeuwcondities en wat gaat het weer doen tijdens de reis naar de Alpen?

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer het gaat sneeuwen in jouw favoriete wintersportdorp? Meld je dan nu aan voor de Snowalert >>

Op dinsdag en woensdag zien we de termperatuur in de regio van München dalen en de kans op sneeuw stijgen. De Noord-Alpen gaan profiteren van dit koufront.

Vanaf volgend weekend zien we (gelukkig) een duidelijke weersomslag!

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.