Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Flinke föhn op zaterdag

Het ziet er niet naar uit dat de sneeuwsituatie snel beter wordt in de Alpen. Zaterdag is er sprake van een stevige föhn die zorgt voor hoge temperaturen, tot 15 graden in de dalen. Op zondag gaat het sneeuwen vanuit het zuiden, dankzij een klein lagedrukgebied dat boven Noord-Italië komt te liggen. Tegelijk stroomt vanuit het noorden vooral hoger in de atmosfeer weer koudere lucht binnen.

Stevige noordföhn

Vandaag is het tamelijk zonnig, morgen zorgt een noordelijke föhn voor zeer hoge temperaturen in de dalen. Het kan gemakkelijk boven de 10 graden tot lokaal zelfs 15 graden worden. Aan de noordflank van de bergen komt bewolking opzetten, een teken dat de weersituatie wel gaat veranderen. In de namiddag en avond neemt de föhnwind af en stuwt vochtigere lucht vanuit het zuiden tegen de bergen op. Het komt dan tot neerslag, vanaf 1700 meter is dat sneeuw en in de lagere delen valt regen. Geleidelijk daalt de sneeuwvalgrens nog een paar honderd meter, naar 1000 tot 1200 meter.

Het is fraai skiweer op de hogere pistes, zoals hier in Sölden

Zondag beetje sneeuw

Een flink deel van het Alpengebied heeft op zondag met bewolking te maken. In Oostenrijk is het vriendelijker met vaak nog zonnige perioden. Er stuwt vochtigere lucht vanuit het noorden tegen de bergen op. Vooral in Zwitserland en het westen van Oostenrijk kan hogerop een beetje sneeuw vallen. Er worden geen grote hoeveelheden verwacht, veelal 5 tot 15 cm. Aan de zuidkant van de hoofdkam is ook wat sneeuw mogelijk, vooral in Zwitserland. In het laagland ligt de middagtemperatuur rond 5 graden, vanaf 1500 meter en hoger blijft het de hele dag vriezen.

Sneeuwval tot zondagavond: vooral aan de noordkant van de bergen wat sneeuw

Toenemende sneeuwkansen

Maandag is het ook nog tamelijk zacht, vanaf dinsdag wordt de lucht beduidend kouder en daalt de sneeuw- en vorstgrens tot onder de 1000 meter. Daarbij gaat vooral de zuidkant van de Alpen profiteren van vochtige lucht van de Middellandse Zee die tegen de bergen opstuwt. Er kan tussen maandagavond en woensdagmiddag tussen 20 en 40 cm gaan vallen.





Het weer voor dinsdag: vooral aan de zuidkant van de Alpen al een paar centimeter sneeuw

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.