Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: het wordt steeds witter…

6064 - Alpenweer: het wordt steeds witter… (1)

Het westen van Europa heeft de komende één tot twee weken te maken met wisselvallig weer, en dat pakt gunstig uit voor het Alpengebied en diverse andere skiregio's in het centrale deel van Europa. De wolken en neerslag gaan samen met vrij koude lucht zodat er geregeld sneeuw valt, en soms zelfs tot in de dalen. Verre van ideaal weer om nu al te skiën, maar goed nieuws indien je plannen hebt voor de kerstvakantie.

Drie sneeuwzones

Deze week passeren drie storingen die sneeuw brengen. De eerste doet dat vandaag. Het is voornamelijk lichte sneeuw en het beperkt zich tot de noordelijke regio's van de Alpen. Berner Oberland, Zentral-Schweiz, Ost-Schweiz, Vorarlberg, noordelijk Tirol, de Duitse Alpen en Salzburg zijn de regio's die zo'n 5 tot 15 cm verse sneeuw verwelkomen. Op de webcams zie je het vandaag mooi wit kleuren. Morgen profiteren ook de Franse Alpen, Piemonte, Aosta, Wallis en Tessin van de sneeuwzone. Ook hier valt een tiental centimeter, in de buurt van Sestrière mogelijk oplopend tot 25 cm. In de Dolomieten en Friuli valt hooguit wat lichte sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt tussen 400 en 800m hoogte. Daarna trekt het sneeuwgebied weg en schijnt overal de zon enige tijd.

Verse sneeuw en grijze luchten in Gerlos

10 tot 50 cm sneeuw

Woensdag in de loop van de dag bereikt het tweede sneeuwgebied de Zwitserse Alpen. Deze sneeuwzone beperkt zich tot de Alpen van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. De sneeuwvalgrens ligt wederom tussen 400 en 800m hoogte. Vrijdag blijft het overal droog en dooit het tot op 1500m hoogte. Zaterdag nadert de volgende storing. Eerst gaat het in de zuidelijke Alpen licht sneeuwen door een Südstau. Zaterdag laat op de dag bereikt een omvangrijk sneeuwgebied het westen en noorden van de Alpen. De sneeuwval in de Italiaanse Alpen en het zuiden van Zwitserland gaat dan mogelijk over van licht naar zwaar. De sneeuw gaat samen met iets zachtere lucht. Daardoor valt er onder de 1500m voornamelijk regen. Al met al verwachten we tot en met aanstaande zondag in het hele Alpengebied minimaal 10 tot 20 cm sneeuw, met in de zuidelijke Alpen kans op een laag die aangroeit tot 50 cm.

In La Plagne staan de sneeuwkanonnen aan

Courmayeur begint steeds witter te kleuren

De sneeuwkanonnen in Flachau helpen ook een handje mee

Zo willen we het zien in Saalbach-Hinterglemm

Donkere lucht in Adelboden

Neerslag in Bellwald

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.