Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: off-piste skiën

Tjeerd Terpstra is een Ski Pro pur sang. Hij maakt al vijftien jaar deel uit van het Nederlandse Interskiteam, is opleider bij de NSkiV, eigenaar van Indoorski in Breda en organisator van skicamps onder de naam Skitraining.nl:‬ Heerlijk! In de ochtend wakker worden, naar buiten kijken en jawel: verse sneeuw!! Als kind droomde ik al van dagelijks verse sneeuw. En dan het liefst tot de balkonrand aan toe. Dan konden we 'poederen'. Lekker op en naast de piste spelen in de poedersneeuw. Wat verder van de piste door de bossen jagen en de maagdelijk witte velden vol skiën met krullen en achtjes; prachtig.

Welke techniek?

Maar welke techniek kun je het beste toepassen als je buiten de piste wilt skiën? Wat moet je doen om niet de hele tijd voorover te duikelen, zodat je je ski’s weer uit moet graven. Of om niet helemaal kapot beneden aan te komen, omdat je de hele tijd achterover bent gaan hangen? De belangrijkste punten om rekening mee te houden lees je hieronder.

Niet naar achteren hangen

Als instructeurs horen we vaak: ‘Maar je moet toch naar achteren hangen in de diepe sneeuw?’. Dit is een veel gemaakte fout en geloof me, je schiet er niet veel mee op. Doe het dus niet! Op een helling met zachte sneeuw zal je t.o.v. de hellingshoek minder vlak staan. Je ski’s zakken aan de achterkant al meer weg, waardoor je eigenlijk minder recht komt te staan. Voor je gevoel sta je dus eigenlijk al een beetje achterover.

Centrale balans

Een centrale houding is echter wel heel belangrijk. Dit houdt in dat je tijdens het skiën zoveel mogelijk op je hele voet staat. Je benen houd je niet te dicht bij elkaar, bij voorkeur op heupbreedte. Verder dienen de enkels, knieën en heupen gebogen te zijn en je houd je je handen voor je en je zicht naar voren. Door dit alles ervaar je een lichte schenendruk. Door deze centrale balans ben je klaar om de bewegingen te maken die je bij het skiën nodig hebt en kun je de druk ideaal over de hele ski verdelen.

Je punten komen altijd boven de sneeuw uit

Sta je in de verse zachte sneeuw, dan zullen je ski’s door de druk van je lichaam in de sneeuw zakken. Door de opwaartse druk, die met meer invloed op de punten van je ski’s werkt, zakken de achterkanten meer in de sneeuw dan de voorkanten. Op het plaatje sta je nog steeds in de centrale balanspositie, maar lijkt het optisch alsof je achterop staat ten opzichte van de helling. Dus, als je niets geks doet, zie je de punten ook iedere keer boven de sneeuw uitkomen als je centraal op je ski’s staat? Ja!

Contact met de ondergrond

De aanpassing die je skitechnisch moet gaan doen ligt dus niet in de positie die je moet aannemen. Nee, de aanpassing die je doet heeft als doel om contact krijgen met de ondergrond. Op de piste heb je grip door de harde ondergrond, dit mis je buiten de piste. Je zult dus op een andere manier controle moeten krijgen over je snelheid en balans.

Buigen-Strek-Draaien

Deze techniek is bekend als 'Buigen-Strek-Draaien', waarbij de naam al aangeeft dat de draai (lees: sturing) van de bocht gemaakt wordt tijdens het strekken van de benen. Hierdoor kun je veel controle krijgen in de zachte sneeuw. Je kunt makkelijker de ski’s onder controle houden zonder dat je achterover gaat hangen, of moet gaan 'pompen' met je benen.

Ski’s in de sneeuw drukken

Het contact met de ondergrond bereik je het beste door je ski’s in de sneeuw te drukken. Dus op het moment dat je normaal gesproken licht omhoog komt om de bocht in te zetten, blijf je nu laag. Je gaat je ski’s niet kanten om druk op te bouwen, maar door je ski’s verder in de sneeuw te drukken wek je een opwaartse druk op onder de ski’s. De ski’s komen dus in de zachte sneeuw op druk te staan. Als je deze druk loslaat door te ontspannen, zullen de ski’s omhoog komen in het sneeuwdek en kun je ze draaien of omkanten. Daarna druk je ze weer weg in de nieuwe bocht. Wil je meer afremmen in de bocht dan strek je gewoon wat verder door.

Maar pas op: gevaar buiten de piste

Maar let op! Buiten de piste skiën kent vele gevaren. Denk aan de 3-eenheid: lawinepieper, schep en sonde en zorg dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Ook een lawine airbag is geen overbodige luxe. Het inhuren van een berggids met de juiste papieren levert, naast meer veiligheid, ook meer plezier op. Een berggids weet namelijk waar de mooiste bochten te skiën zijn.

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.