Skip to navigation Skip to main content

Eerste sneeuwdump!

5936 - Eerste sneeuwdump! (1)

Hier in Nederland zal net als de meeste andere dagen deze maand de dinsdag nat en onstuimig verlopen. Maar het koufront dat voor het herfstweer hier bij ons zorgt, zal dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag het Alpengebied bereiken. In eerste instantie gaat er regen vallen. Maar er is goed nieuws: in de loop van de nacht gaat de neerslag over in sneeuw en begint de sneeuwvalgrens te dalen. En niet zo een klein beetje ook, er kan zelfs in sommige regio's een dik pak vallen! Laat de eerste sneeuwdump maar komen...

40 tot 80 cm sneeuw

De zwaarste sneeuwval vindt woensdag en donderdag plaats, het sneeuwt dan van Wallis tot in Karinthië. De meeste sneeuw valt in de noordelijke regio's zoals Vorarlberg en het noordelijke deel van Tirol. Aan de zuidzijde en ook in de Italiaanse Alpen valt minder of weinig sneeuw. Pas vrijdag begint het sneeuwgebied weg te trekken en wordt het als eerste in Zwitserland weer droog. Later op vrijdag volgen ook Tirol en Karinthië. Uiteindelijk is er waarschijnlijk zo'n 40 tot 80 cm verse sneeuw gevallen. In Tirol kan het sneeuwdek zelfs oplopen tot meer dan 1 meter!

In het skigebied van Davos is alles nog groen en bruin.

Gletsjers perfect

Overigens smelt een groot deel van de sneeuw in het weekend weer weg. Op 1500 m hoogte gaat de temperatuur oplopen tot +7 tot +11 graden en op 3 km hoogte komt het kwik rond het vriespunt te liggen. Vanaf ongeveer die hoogte blijft de sneeuw voorlopig dus liggen. De gletsjerskigebieden zijn het komende weekend dus een prima keuze als je al op de latten wilt staan. Wie gaat erheen? Stuur je foto's en belevenissen aan Snowplaza .

Ook in Ischgl nog groene alpenweides. Donderdag ligt hier een laag sneeuw.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.