Skip to navigation Skip to main content

Het wintersportgevoel tijdens je zomervakantie

Sandboarden: afdalen van zandduinen

Snowboarden in je zwembroek of bikini! Sandboarden is de zomerse tegenhanger van snowboarden. Bij deze sport daal je niet af van besneeuwde bergen maar van zanderige duinen. Zand heeft veel meer weerstand dan sneeuw dus het zal in het begin wennen zijn om snelheid te maken en bochten te draaien. In principe kun je sandboarden gewoon op een normaal snowboard maar er zijn ook speciale modellen die een stuk harder zijn. De onderzijde van het sandboard wordt gewaxt met een speciale wax om beter te glijden door het ruwe zand. Plekken waar je in Europa met deze sport kunt kennismaken zijn de Monte Kaolino in Hirschau (Zuid-Duitsland) en de duin van Pyla aan de zuidoostkust van Frankrijk.

Ski Dubai: skiën middenin de woestijn

Dé plek om zomervakantie en wintersport te combineren is Dubai. Dubai is uitgegroeid tot een van de meest bezochte steden ter wereld. Miljoenen toeristen komen naar het oliestaatje om de Burj Khalifa (hoogste gebouw ter wereld), Burj Al Arab (7-sterren hotel) en de palmeilanden te bewonderen. In de Mall of Emirates, een van de grootste winkelcentra ter wereld, vind je Ski Dubai. Deze 85 meter hoge indoor berg heeft vijf pistes en een freestyle gedeelte. Voor wie niet op de ski’s wil staan is er een snowpark met rodelbaan, sneeuwgrot en glijbaan. Ook kun je zomaar oog in oog staan met echte pinguïns! Bij het inpakken van je koffer hoef je geen rekening te houden met je ski-outfit want de huur hiervan zit inbegrepen bij de toegangsprijs.

Waterskiën: het skigevoel op het water

Ben je tijdens de zomervakantie toe aan verkoeling, ga dan waterskiën! Een waterski is veel breder dan een gewone ski wat zorgt voor een hoger drijfvermogen. Je hangt aan een kabel achter een boot of wordt voortgetrokken over een kabelskibaan. De techniek van waterskiën is niet te vergelijken met skiën in de sneeuw waardoor het in het begin best moeilijk zal zijn om uit het water te komen. Ga goed door je knieën, probeer niet te snel uit het water te komen en houd je armen gestrekt. Na een paar runs merk je dat het een stuk eenvoudiger gaat en je steeds meer bochten kan maken.

Rolskiën: langlaufen op wieltjes

Rolskiën is vergelijkbaar met langlaufen maar wordt niet beoefend in de sneeuw. Rolski’s zijn korter dan normale ski’s (55 – 70 cm) en uitgevoerd met wieltjes aan de onderzijde. Meestal is er een wiel aan de voor- en achterzijde bevestigd. De techniek is vrijwel hetzelfde als bij skeeleren, remmen doe je door een ploeg te maken. Het is verstandig om een helm en beschermende kleding te dragen want in het begin zal het erg wennen zijn aan de flexibele ski’s. De schoenen en bindingen van een rolski zijn vergelijkbaar met de modellen die je op een langlaufski vindt. Op diverse plekken in Nederland worden cursussen aangeboden om kennis te maken met deze langlaufvariant.

Hoe houd jij in de zomervakantie het wintersportgevoel levendig? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.