Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: een winterse week in de Alpen

Alle liefhebbers die deze week hebben uitgekozen om naar de Alpen te gaan, komen volop in de winter terecht. Sneeuw valt er op diverse dagen en in veel skigebieden al vanaf 1500m hoogte. Er gaan tientallen centimeters verse sneeuw bijkomen en aan het einde van de week wordt het nog iets kouder. De sneeuwval zorgt er helaas wel voor dat de omstandigheden op de pistes soms niet al te best zijn.




Vandaag voor Zwitserland

Vandaag is het in een groot deel van het Alpengebied bewolkt, maar de meeste sneeuw valt in Zwitserland. De sneeuwvalgrens ligt er rond 1400 tot 1600m hoogte. Richting Vorarlberg en Tirol kan er wat lichte sneeuw vallen en ook Aosta en de Noordfranse Alpen krijgen soms wat sneeuw. Elders blijft het zo goed als droog met vooral in de zuidelijke Franse Alpen zon. In Zwitserland valt er maximaal 30 cm verse sneeuw.

Grijs en lichte sneeuwval in Courchevel

Wisselvallig

De komende dagen is het weerbeeld zeer wisselend. Zonnige perioden worden afgewisseld door gebieden met bewolking en winterse buien. De sneeuwvalgrens ligt steeds rond 1500m. Door de zeer wisselende omstandigheden valt amper aan te geven waar de zon het vaakst zal schijnen. Het wordt iets kouder met op 3000m temperaturen van -5 graden. In de loop van donderdag bereiken zwaardere neerslaggebieden de Alpen. Tot en met zaterdag blijft het wisselvallig weer waarbij de sneeuwvalgrens 's nachts soms tot 1200m daalt en 's middags rond 1600m ligt. Op de hoge pistes komt er in het hele Alpengebied verse sneeuw bij. In de Franse Alpen valt tot en met zaterdag 20 tot 40 cm sneeuw, evenals in Oostenrijk en de Italiaanse skigebieden in het oosten. In Zwitserland, Beieren en het noorden van Italië kan de sneeuwdikte op een enkele plek oplopen tot rond 60 cm. Een serieuze laag verse sneeuw dus de komende dagen, jammer genoeg is het niet altijd even prettig om op de pistes actief te zijn. Pluspunt is wel dat de wind op 3000m vrij rustig is, pas in het weekend neemt hij in kracht toe.De zeer koude lucht, die afgelopen vrijdag nog werd aangegeven in de weermodellen voor het komende weekend, bereikt de Alpen waarschijnlijk niet.

In Livigno brak vanochtend soms de zon door

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.