Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: temperatuur blijft zacht met buien

5642 - Alpenweer: temperatuur blijft zacht met buien (1)

Het Alpenweer doet amper meer aan winter denken. In de dalen is het dit weekeinde 15 graden of meer en er vallen buien. Daarbij moeten we pas vanaf 2400m aan sneeuw denken.

Buien in westen

Vandaag is het in het oostelijk deel van de Alpen nog droog. Er drijven wolken over, maar aan de zuidflank van het massief breekt de zon snel door. Dat gebeurt ook in Zwitserland, maar net als in Frankrijk ontstaan hier enkele buien. De temperatuur komt pas rond of boven de 2500m in de buurt van het vriespunt, dus ook pas vanaf die hoogte mogen we neerslag in de vorm van sneeuw verwachten. In de dalen brengen de buien regen. Uiteraard betekent dit weinig goeds voor de pistes, alleen de hoogst gelegen pistes hebben weinig te lijden.

De bergtoppen van Pitztal

Buien verplaatsen oostwaarts

In het weekeinde verplaatsen de buien zich meer oostwaarts. Morgen vallen ze vooral in Zwitserland, Italië en in Vorarlberg. Tirol krijgt ze vooral later op de dag en in het oosten van Oostenrijk blijft het nog droog. In Frankrijk neemt de kans op buien al weer af. Tussendoor zal er best af en toe zon zijn, maar in het algemeen hebben wolken de overhand. Zondag is het in Frankrijk, in grote delen van Zwitserland en in het westen van Italië weer droog. In Oostenrijk vallen nog wel buien. De temperaturen veranderen amper en daarmee blijft ook de sneeuwgrens op flinke hoogte.

Montafon

Zachte langere termijn

Na het weekeinde wordt het eerder zachter dan kouder. Daarmee zal steeds meer sneeuw de Alpen uitsmelten. Het is over het algemeen wel droog, met geregeld zon, maar dinsdag valt er aan de noordflank weer wat regen en woensdag en donderdag zijn aan de zuidflank buien mogelijk.

Wil jij weten hoeveel sneeuw er in jouw skidorp gaat vallen? Meld je dan nu aan voor de Snowalert! >>

Steeds minder sneeuw in Mayrhofen

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.