Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Veel zon in het Alpengebied

5551 - Alpenweer: Veel zon in het Alpengebied (1)

Vrijwel de hele week is het schitterend weer in het Alpengebied. Op de meeste dagen schijnt de zon flink, staat er weinig wind en zijn de temperaturen aangenaam tot warm. Alleen morgen is het met name aan de noordflanken van de Alpen wat minder mooi met veel wolken en wat lichte sneeuwval. Zware sneeuwval verwachten we het komende weekend.

Zon en redelijke sneeuwkwaliteit

Vandaag is het weer volop genieten in de skigebieden. Bij volop zon en weinig wind is het wel erg warm. Vanmiddag wordt het op 1500m op veel plaatsen 15 tot 20 graden! Pas boven de 2500m blijft de sneeuw redelijk van kwaliteit, maar licht dooien doet het zelfs tot 3300m hoogte. Zo snel mogelijk naar de hoge pistes en vanaf dat moment genieten van de sublieme omstandigheden.

Genieten in Gerlos

Morgen kans op neerslag

Morgen trekken er wolkenvelden over het Alpengebied en vooral aan de noordflanken kan wat neerslag vallen. De neerslag gaat samen met koudere lucht waardoor er zowaar tot op 1400m sneeuw gaat vallen, en pas daaronder natte sneeuw en regen. Veel is het niet. In Graubänden een paar centimeter, in Vorarlberg, de Beierse Alpen en Salzburgerland 4 tot 8 cm. In de rest van het Alpengebied zijn er tijdelijk wat meer wolken, maar valt nauwelijks of geen neerslag. In de loop van de woensdag breekt de zon weer door, het eerst in de Franse Alpen en in Italië

Het is zonnig in het Zillertal

Een verse pak sneeuw is op komst

Donderdag en vrijdag keert de zeer zachte lucht weer terug. Doordat de wind meer zuidelijk wordt krijgen de Italiaanse en Zuid-Zwitserse Alpen met wat stuwbewolking te maken. Daaruit kan lichte regen of sneeuw vallen. De noordflanken en de Franse Alpen houden zonnige perioden. Een echte weeromslag komt er vrijdag in de namiddag en avond. Als eerste neemt in de Franse Alpen de bewolking toe en gaat het boven de 2000m sneeuwen. Zaterdag breidt de neerslag zich over het hele Alpengebied uit en wordt bovendien zwaarder. De sneeuwvalgrens daalt naar 1200m aan de noordflanken en in Frankrijk en ligt rond 1600m in de Dolomieten en Karinthië. Waarschijnlijk blijft het ook zondag en maandag nog sneeuwen. Al met al gaan er overal tientallen centimeters vallen, gemiddeld 40 tot 60 cm, met uitschieters naar 80 cm. Een schitterend pak sneeuw dus voor de late wintersporter.

Nog genoeg sneeuw in Val Thorens

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.