Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Voorlopig veel zon

5549 - Alpenweer: Voorlopig veel zon (1)

Het is lente in de Alpen, met veel zon en de komende dagen oplopende temperaturen. In het weekeinde neemt de bewolking toe, wordt het weer kouder en heeft de noordflank wat sneeuw. Maar eerst is het dus nog volop genieten. Vandaag trekken er wat meer sluierwolken over, morgen en donderdag is het eigenlijk overal in de Alpen weer zonnig. Daarbij lopen de temperaturen geleidelijk nog iets op; aan het eind van de week vriest het pas (ruim) boven de 2500m. In de dalen is het echt volop lente, met gemakkelijk maxima van 15 graden.

De temperaturen dalen

We opperden dit weekeinde al het dilemma; gaan we skiën of pakken we een terrasje in de zon. Voor goed skiën, moet je de hogere pistes opzoeken, hoewel door de droge lucht de sneeuwkwaliteit onderin ook nog redelijk blijft. Zaterdag neemt van het noorden uit de bewolking toe, wat we dus vooral in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk merken. In grote delen van Frankrijk en in Italië heeft de zon nog lang ruimte. Vervolgens komt er een koufront aan, met neerslag. Eerst regent het, maar de sneeuwgrens gaat vlot omlaag. Al snel sneeuwt het vanaf 1500m en in de avond daalt de sneeuwgrens tot onder de 1000m. Aan de westkant en zuidkant van de Alpen valt vrijwel niets en in delen van Frankrijk blijft het zelfs vrij zonnig.

Wisselvalligheid

Na het weekeinde stabiliseert het weer in eerste instantie, maar in de loop van de week wordt het wisselvallig. Dat gaat samen met lagere temperaturen en vooral aan de noordflank van de Alpen kan weer verse sneeuw vallen.

Momenteel is het prachtig weer in de Alpen

Volle terrassen in Sölden

Het is niet al te druk op de pistes van het Zwitserse Villars

Wie zou er op dit moment niet op de pistes van Val d'Isère willen staan?

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.