Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Eerst zon, later weer sneeuw

Vandaag begint de dag met zon in een flink deel van het Alpengebied. Later op de dag raakt het echter bewolkt en volgt in de westelijke Alpen weer sneeuw. Ook morgen en in het weekeinde valt er van tijd tot tijd sneeuw.

Vanuit het westen sneeuwval

Het blijft vandaag in de Dolomieten en in Oostenrijk droog en de zon heeft flink de ruimte aan de noordflank van de hoofdkam. De bekende skioorden in Tirol en het Salzburgerland profiteren hier nog optimaal van. In de Franse en Zwitserse Alpen wordt de bewolking geleidelijk dikker en laat in de middag volgt daar de eerste neerslag. De sneeuwvalgrens begint rond 1500 meter, maar zakt al vrij snel naar 1000 meter.

Wintersport is ook mogelijk op de Bergbahn in Kirchburg

Sneeuwval houdt enige tijd aan

Morgen is er in de Franse en Zwitserse Alpen, maar ook in het Aostagebied in Italië voor langere tijd sprake van lichte tot matige sneeuwval. Daarbij is het uiteraard bewolkt. De sneeuwvalgrens ligt tussen 800 en 1000 meter. In Oostenrijk heeft het westen een klein beetje sneeuw en bewolkt weer, in het oosten is het droog met geregeld zon. De vorstgrens ligt in de middag rond 1500 meter, wat betekent dat de verse sneeuw die is gevallen vooral op de hogere pistes onaangetast blijft.

De sneeuwval voor morgen, zaterdag en zondag. Voor de Franse Alpen en de Dolomieten krijgen, wederom, een pak sneeuw.

Weekeinde vooral zuidflank sneeuw

In het weekeinde valt op zaterdag vooral in de Franse Alpen en aan de zuidflank van de hoofdkam, in Noord-Italië weer de nodige sneeuw. Er kan makkelijk 20 tot 40 centimeter bijvallen. De sneeuwgrens blijft rond 1000 meter schommelen. De noordkant van de Alpen krijgt veel minder van de sneeuw mee, maar een paar sneeuwbuien kunnen wel over de kam heenkomen. In Oostenrijk valt op veel plaatsen wel een beetje sneeuw. Daarbij is het verder in vrijwel het hele Alpengebied bewolkt. Dat geldt ook voor zondag, al wordt het in de Franse Alpen dan weer droog en klaart het flink op. De temperatuur ligt zaterdag op 1500 meter rond het vriespunt. Zondag stroomt weer iets zachtere lucht binnen en stijgt de vorstgrens in de middag naar 1800 tot 2000 meter.

Wil jij weten hoeveel sneeuw er in jouw skidorp gaat vallen? Meld je dan nu aan voor de Snowalert! >>

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.