Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Steeds meer zon richting het weekend

In Nederland kondigt de lente zich al aan en dat zeer zachte weer heeft ook invloed op de skiomstandigheden in de Alpen. Toch valt het nog mee. Ondanks de vele dagen met hoge temperaturen kan er boven de 2000 m in het algemeen goed geskied worden. Wel blijft het wisselvallig weer zodat de ene dag grijs verloopt en met sneeuw (of regen) terwijl het een dag daarna juist heerlijk is.

Verse sneeuw nadert

Vandaag valt er nog wat lichte sneeuw in Zuid-Tirol, de Dolomieten en Karinthië. De storing trekt langzaam oostwaarts weg. Elders in Oostenrijk zijn er eerst nog wolkenvelden, maar op steeds meer plaatsen gaat de zon schijnen. In Zwitserland, Aosta en de Franse Alpen is het een perfecte wintersportdag met veel zon, weinig wind en een vorstgrens op 1500 m hoogte. Daarboven blijft de sneeuw de hele dag goed. Morgen bereikt een nieuwe storing de Alpen. In Frankrijk en Zwitserland begint het komende nacht al te sneeuwen en morgen breidt de sneeuwval zich langzaam uit richting Vorarlberg en Tirol. In Oostenrijk en de Duitse Alpen zijn de omstandigheden in de ochtend nog goed, maar 's middags wordt het skiweer duidelijk slechter. De sneeuwvalgrens ligt rond 1200 m. Er valt op uitgebreide schaal 10 tot 20 cm verse sneeuw.

De zon breekt door in Bad Ragaz

Weekend beter

Zaterdagochtend trekt het sneeuwgebied via Oostenrijk snel weg. Mocht je zaterdagochtend naar huis gaan dan kan het vanuit de Dolomieten en Karinthië eerst nog glad zijn. Elders zullen de wegen er al snel weer prima bijliggen. Als je de keus hebt, verleng je vakantie dan nog even. Zaterdag is namelijk een heerlijke skidag en ook zondag zijn de omstandigheden top. Er staat weinig wind, de zon schijnt geregeld en de vorstgrens ligt rond 1500 m hoogte. Zaterdag later op de dag en in de nacht naar zondag kan er in de Franse Alpen, Aosta en Zwitserland wel weer sneeuw vallen, maar zondagochtend breekt snel de zon weer door. Meepakken dus deze twee dagen!

Geregeld zon

Volgende week wisselvalig

De nieuwe wintersportweek brengt meer van hetzelfde. Maandag is het schitterend weer, maar aan de noordflanken wel zacht. In Vorarlberg, Tirol, Salzburgerland en de Duitse Alpen stijgt de dooigrens tot rond of boven de 2000 m. Dinsdag wordt het kouder en gaat het vanuit het westen (stevig) sneeuwen. In Oostenrijk komt de sneeuw pas laat op de dag, daar kan eerst nog goed geskied worden.Woensdag, donderdag en vrijdag zijn de omstandigheden erg wisselend. Diverse neerslaggebieden passeren de Alpen, maar er zijn ook opklaringen. Je moet dus een beetje geluk hebben wat betreft het tijdstip van passage. De zuidelijke Alpen krijgen het meeste sneeuwval, maar extreme hoeveelheden worden niet verwacht. De temperatuur blijft voldoende laag zodat boven de 1500 m de vorst overal heerst.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.