Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Wisselvallige opmaat naar voorjaarsvakantie

5465 - Alpenweer: Wisselvallige opmaat naar voorjaarsvakantie (1)

De eerste dagen valt het nog mee, maar vanaf donderdag trekken er weer storingen over de Alpen, die sneeuw brengen en in de diepste dalen soms ook regen. De westflank vangt de meeste sneeuw op.

De eerste dagen

Vandaag valt er in het zuidoosten van Oostenrijk en in de Dolomieten nog wat sneeuw, maar elders in de Alpen blijft het droog. Er is flink wat zon, vooral in Frankrijk, Zwitserland en het westen van Italië. In de loop van de dag breekt de zon ook in Oostenrijk beter door, net als in de Dolomieten. De skicondities zijn prima. Laat op de dag raakt het in het westen weer bewolkt. De storing die nadert loopt eigenlijk een beetje stuk, waardoor er uiteindelijk weinig of geen sneeuw gaat vallen. Morgen klaart het achter de storing weer op en hebben we weer een heel behoorlijke ski-dag.

Weer vandaag in Kanisfluh

Vanaf donderdag

Later in de week en in het weekeinde ziet het weer er veel minder stabiel uit. Sterker nog, we mogen het rustig zeer wisselvallig noemen. Donderdag valt er vooral aan de westflank van de Alpen een aardig laagje verse sneeuw. Er valt al snel meer dan 10cm. Ook in Zwitserland sneeuwt het en tegen vrijdag trekt er ook over Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland wat sneeuw. Aan de zuidflank van de Alpen valt weinig tot niets. Laat op vrijdag brengt een nieuwe storing hernieuwde sneeuwval in het westen; Frankrijk krijgt dan weer zo'n 10cm.

Reisdag

Zaterdag is een drukke reisdag. De voorjaarsvakantie in is begonnen en veel landgenoten trekken richting de Alpen. Oostenrijk is uiteraard heel populair en dat betekent dat het vooral op de Duitse autobahn heel druk kan worden. München is vaak een knelpunt en ook de routes naar Kufstein, Innsbruck en Salzburg lopen makkelijk vol. Neerslag kan de situatie flink verslechteren, maar het lijkt wat dat betreft mee te vallen. Het weer is redelijk kalm en door föhn loopt het kwik flink op. In het zuiden van Duitsland wordt het 10 graden of meer. Maar op weg naar de Franse Alpen moet je wel rekening houden met regen en het laatste stukje naar de hooggelegen dorpen ook met sneeuw.

Onzekere start voorjaarsvakantie

Het weer in de voorjaarsvakantie

Voor de voorjaarsvakantie lopen de weermodellen nogal uiteen. Er zijn signalen dat de straalstroom wat noordelijker komt te liggen en het weer enigszins stabiliseert. Dat zou ook samen gaan met wat hogere temperaturen (dooi in de dalen). Maar de signalen dat het wisselvallig (en ook minder zacht) blijft zijn minstens net zo sterk. Eigenlijk kunnen we er dus nog niet zoveel over zeggen.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.