Skip to navigation Skip to main content

10 wintersportgerechten die je het meest mist na de skivakantie

Brandnertal 2023 9186
© Spalder Media Group

Lekker eten is op wintersport net zo belangrijk als skiën. En oh wat is er veel lekkers! Schnitzels, Tiroler Gröstl, Tartiflette, pizza... Bij de gedachte aan al dat lekkers krijg ik spontaan heimwee! Toch nog maar even last minute die kant op? Niks smaakt zo lekker als op een zonnig terras met uitzicht op de witte wonderwereld of in een knusse berghut bij knapperend haardvuur. Heb jij net zo'n heimwee naar het skiën, als naar je favoriete wintersportgerechten?

1. Wiener Schnitzel

Een wintersport in Oostenrijk is niet compleet zonder een Wiener Schnitzel (of drie!). Goudbruin, lekker knapperig, vaak nog groter dan je bord en geserveerd met een partje citroen, Preiselbeerencompote en een flinke lading patat. Een ideaal gerecht na een fanatieke ochtend op de latten of als je de avond daarvoor te diep in het glaasje hebt gekeken. Een schnitzel kun je elke dag wel eten!

Wiener Schnitzel bij berghut

2. Kaasfondue

Wie gek is op kaas, moet echt eens naar Zwitserland. Je kunt hier tijdens je wintersport van ontzettend veel kaasgerechten genieten, maar hoogtepunt is toch wel een traditionele Zwitserse kaasfondue. Lekker met knapperig brood, aardappeltjes of groenten dopen in een dampende kaasmassa. Wil je eens op een unieke manier van dit gerecht genieten? In Engelberg kun je kaasfonduen op een slee!

Zwitserse Kaasfondue
© Spalder Media Group

3. Kaiserschmarrn

Favoriet bij kinderen én volwassenen! Deze luchtige, in stukjes gescheurde, typisch Oostenrijkse pannenkoek stamt uit de 14e eeuw en staat in bijna elk (berg)restaurant op het menu. Een pannetje Kaiserschmarnn is niet alleen een ideale lunch, maar ook het perfecte dessert om de maaltijd mee af te sluiten.

Kaiserschmarrn op terras berghut

4. Curryworst mit Pommes

Braadworst met currysaus, kerriepoeder en een flinke lading goudgele frietjes. Loopt het water jou alleen al na het lezen van deze zin in de mond? Dan kun je met 100% zekerheid concluderen dat je heimwee hebt naar een Curryworst mit Pommes! En anders zorgt de foto daar wel voor. ;-)

Curryworst met patat en brood
© Spalder Media Group

5. Rösti

Nog zo'n topgerecht uit Zwitserland is Rösti. Een soort aardappelpannenkoek die krokant is van buiten en zacht van binnen. Rösti kun je bestellen in allerlei soorten en maten. Naturel, met bergkaas en spek, met zalm, met een spiegeleitje bovenop, met gegrilde groenten... Voor welke variant kies jij?

Zwitserse Rösti

6. Tartiflette

Als kaasliefhebber moet je ook zeker naar Frankrijk afreizen. Niet alleen voor toastjes met Franse kaas, maar ook voor berggerechten met kaas. Veel kaas! Tartiflette kom je op bijna elke menukaart tegen. Deze overheerlijke en zeer voedzame ovenschotel bestaat uit een combinatie van Reblochonkaas, aardappels, spekjes, wijn en room. Machtig, maar zo lekker! Wel is het de vraag of je na deze maaltijd nog kunt skiën...

Tartiflette Frans wintersportgerecht

7. Pizza

Een wintersport in Italië betekent niet alleen genieten van heerlijke pistes in een schitterend landschap, maar ook van ontzettend lekker eten. Pasta, antipasti, tiramisu en natuurlijk pizza. Nergens eet je lekkerdere pizza's, dan in Italië. Een flinterdunne bodem, een krokante korst en precies genoeg beleg. Heimwee!

Pizza en Aperol

8. Apfelstrudel met vanillesaus

Officieel een nagerecht, maar ook het perfecte tussendoortje voor bij de koffiepauze rond een uur of 10. Apfelstrudel bestel je uiteraard met vanillesaus, want zonder is deze zoete lekkernij echt niet compleet! Zelf Apfelstrudel maken doe je zo ›

Apfelstrudel met vanillesaus

9. Tiroler Gröstl

Ooit een restjesmaaltijd, maar nu een zeer gewaardeerd wintersportgerecht: Tiroler Gröstl. Gebakken aardappeltjes, uitgebakken spekjes, een restje rundvlees, verse kruiden en daarbovenop een glanzend spiegeleitje. Krautsalat erbij als frisse tegenhanger en je hebt een perfecte lunch!

Tiroler Gröstl met krautsalat

10. Knödels of Canderli

De laatste in dit lijstje is een gevalletje 'je vindt ze geweldig of je gruwelt ervan'. Knödels, oftewel Canderli in het Italiaans. Wederom een wintersportgerecht dat te bestellen is in allerlei soorten, maten en smaken. Van de zoete Germknödel tot Spinatknödels en zelfs een Knödelsuppe. Word jij ook zo blij van dit wintersportgerecht of bestel je liever iets anders?

Hartige Knödels
© Spalder Media Group
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.