23 mei 2022 door Thijs in Skigebieden onder de loep

De droogste woestijn ter wereld ligt in Zuid-Amerika, maar het grootste regenwoud ook. Met deze gegevens in je achterhoofd is het maar moeilijk te geloven dat het in Argentinië überhaupt kan sneeuwen, laat staan dat je er kunt skiën... Maar in Zuid-Amerika ligt ook het Andesgebergte, waarvan de toppen tot een hoogte van 6959 meter reiken en bovendien vind je er een aantal van de hoogste bergen ter wereld. Zo hoog liggen de skigebieden in Argentinië niet, maar sneeuwzeker zijn ze wel en aan heerlijke pistes is er geen gebrek. Wil jij de Europese zomer ontvluchten en gaan skiën in Argentinië? In dit artikel hebben we 5 skigebieden in Argentinië voor je op een rijtje gezet. 

Wintersport in Argentinië

De meeste mensen gaan elk jaar op wintersport naar de Alpen, maar wist je dat je ook daarbuiten heerlijk kunt skiën? Zelfs aan de andere kant van de oceaan zijn er skimogelijkheden te vinden, bijvoorbeeld in Argentinië. Dit Spaanstalige land ligt in Zuid-Amerika, tussen de Andes en zuidelijke Atlantische Oceaan. En hoe exotisch het land ook klinkt, het is een prima bestemming voor liefhebbers van kou en sneeuw! Met zo'n 20 skigebieden heeft Argentinië op wintersportgebied flink wat te bieden. Van kleine skibestemmingen met slechts 5 km aan pistes tot grotere skigebieden met meer dan 120 pistekilometers. Groot voordeel van Argentinië is dat het winterseizoen precies andersom is met dat van ons. In onze zomer kun je skiën in Argentinië, wat ideaal is voor iedereen die het liefst het hele jaar door op de latten staat. Benieuwd in welke skigebieden in Argentinië je onder andere kunt skiën?

1. Los Penitentes: heliskiën op de hoogste berg van het zuidelijk halfrond

Aan de voet van de hoogste berg van Zuid-Amerika, de Aconcagua (6962 m), ligt het skigebied Los Penitentes. De sneeuwzekere 25 pistekilometers liggen tussen de 2579 en 3194 meter hoogte. Hoewel de afdalingen vrij lastig zijn, valt er door de aanwezigheid van skischolen, kinderopvang en oefenweides ook voor minder geoefende skiërs genoeg te doen. In Los Penitentes heb je ook de ‘once in a lifetime opportunity’ om te gaan heliskiën. Met een helikopter word je naar de ongerepte poedervelden gebracht om vervolgens, met lawine uitrusting, door de maagdelijke sneeuw te skiën.

2. Las Leñas: paradijs voor poederfanaten en gevorderden

Skigebied Las Leñas reikt tot een hoogte van 3430 meter en beschikt over iets meer dan 50 km aan pistes. Het pisteaanbod is veelzijdig en zowel beginnende skiërs als gevorderden kunnen zich hier uitleven. Door de omvang en de vele mogelijkheden die dit sneeuwzekere skigebied biedt, is Las Leñas geliefd bij professionals en skiclubs. Families met kinderen hoeven zich hierdoor niet af te laten schrikken, er zijn tal van pistes waar zij op uit de voeten kunnen. Veel mensen bestempelen Las Leñas als het beste skigebied van Zuid-Amerika. Tijdens het skiën word je getrakteerd op prachtige vergezichten. Aangezien er op deze hoogte geen bomen groeien, kan je je blik ongehinderd over de Argentijnse toppen laten glijden.

3. Cerro Castor: langste wintersportseizoen van Zuid-Amerika

Op de derde plek in dit lijstje met skigebieden waar je kunt skiën in Argentinië staat Cerro Castor. Dit skigebied bestaat sinds 1999 en is eigendom van een voormalige Argentijnse ski-professional, die twee keer heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen. Inmiddels is het skigebied steeds verder ontwikkeld en heeft het 29 km aan pistes. Wie zich tussendoor tegoed wil doen aan de Zuid-Amerikaanse keuken, kan terecht bij 7 verschillende restaurants en berghutten. Bovendien heeft skigebied Cerro Castor het langste skiseizoen van het continent. Van eind juni tot begin oktober kun je hier op de latten staan. 

4. Cerro Chapelco: hondensledetocht op 1600 meter

Cerro Chapelco behoort tot de grootste drie skigebieden van Argentinië. Het hoogste punt van dit sneeuwzekere skigebied ligt op 1970 meter. De langste afdaling overbrugt 700 meter hoogteverschil en in totaal heb je hier toegang tot 45 km aan pistes. Het merendeel hiervan is rood en voor beginners zijn er speciale oefenweides. Ook vind je hier nog eens 5 kilometer aan skiroutes die niet geprepareerd worden, maar wel lawineveilig zijn. Een aanrader in het skigebied van Cerro Chapelco is om een hondensledetocht te maken.

5. Catedral Alta Patagonia: grootste skigebied van Argentinië

De toppen van Catedral Alta Patagonia zien er vanuit de verte uit als gotische kathedralen en vandaar ook de naam van dit Argentijnse skigebied. Rond de indrukwekkende rotsformaties liggen meer dan 120 kilometer aan pistes op je te wachten en met dat aantal is dit het grootste skigebied van het land. Daarnaast zijn ook nog eens 10 kilometer aan gemarkeerde skiroutes om ook wat meer buiten de gebaande paden te skiën. Freestyle skiërs kunnen zich uitleven in het grootste snowpark van Argentinië. 

Andere skigebieden waar je deze zomer kunt skiën

Argentinië is niet de enige bestemming waar je in onze zomer op de latten kunt staan. Er zijn nog veel meer skigebieden waar het winterseizoen precies andersom loopt met dat van Europa. Zo kun je bijvoorbeeld ook skiën in Chili, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar voor wie niet zo'n zin heeft in een lange vliegreis is er ook goed nieuws. Er zijn ook genoeg skigebieden in de Alpen waar zomerskiën mogelijk is. Bijvoorbeeld op de Hintertuxer Gletscher in Oostenrijk, de gletsjer boven Zermatt of een van deze drie gletsjerskigebieden waar je in de zomer kunt skiën in Frankrijk. Maar ook in Noorwegen zijn er mogelijkheden om tijdens de zomervakantie op de latten te staan, bijvoorbeeld in het Fonna Glacier Ski Resort. Ideaal voor als je niet meer kunt wachten tot het winter is!

Skiën in de Alpen in de zomer

media widget

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen