Skip to navigation Skip to main content

Leren skiën in het kinderland

5445 - Leren skiën in het kinderland (1)

Het kinderland is de basis van elke skischool. De plek waar kinderen van kleins af aan naar toe worden gebracht om te leren skiën. Of je nu bij een kleine of grote skischool de lessen boekt, ze hebben het allemaal: een eigen helling met gekleurde attributen waar de kleinsten leren skiën. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in zo’n kinderland?

Groot of klein

Er zijn heel veel soorten en maten kinderlanden. Bij de kleinere skischolen spreken we meer over een kindertuin. Ze hebben een kleinere oppervlakte en liggen vaak naast of achter de skischool. Er wordt hier meestal gewerkt met een beperkt aantal attributen; loopbanen (rubber of tapijt), pylonen en vlaggen. Bij de grotere skischolen spreken we echt over een kinderland, deze liggen meestal naast of aan de piste en beschikken over veel attributen zoals lopende banden, kleine sleepliften, treintjes, overdekte stukken en zelfs een animator of mascotte.

Het verschil

Als we spreken over verschillen tussen de kinderlanden kunnen we die op verschillende manieren indelen. Enerzijds is er het plezier dat de kleintjes beleven en anderzijds de leermomenten. Als we kijken naar leermomenten en progressie zijn de ouderwetse en kleinere kindertuinen productiever. Je ziet hier dat de kinderen meer bezig zijn met het skiën en niet overal bij geholpen worden. Soms moeten ze zelf omhoog lopen, wat heel goed is voor het gevoel. Bij de grotere kindertuinen worden de kinderen meer geholpen door middel van rupsbanden, treintjes en liftjes. Je ziet hierbij wel dat de kinderen minder snel moe zijn en zo weer langer door kunnen gaan. Ik ben er zelf van overtuigd dat het plezier bij de kinderen mede bepaald wordt door de leraar of lerares. In het kinderland worden meestal skileraressen ingezet bij de allerkleinsten. Wellicht heeft dit te maken met het moederinstinct?

Foto: Fischis Qualitätsskischule Flachau

De allerkleinsten

Elke basis begint in het kinderland. Hier leren de allerkleinsten (bambini’s) vanaf een jaar of 3 spelen-derwijs iets over het skiën en komen zij meestal voor het eerst in aanraking met de sneeuw. Het draait hierbij niet om het leerproces, maar vooral om de sfeer, de gezelligheid en het kennismaken met de sneeuw. Het is belangrijk dat de kinderen een leuke ervaring hebben en zo de volgende keer weer terug willen naar de sneeuw om wat meer progressie te boeken.

Hoe ziet een week in het kinderland er nou uit?

De eerste dagen zullen de kinderen voornamelijk aan het lopen zijn op de ski’s en glijden. Op deze manier wennen ze aan die rare lange latten die ze voor het eerst onder hun voeten hebben. Veel skischolen maken hierbij gebruik van verschillende materialen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een carrousel waaraan de kinderen in een soort van draaimolen effect worden voort gesleept. Hierna wordt er geprobeerd om de kinderen wat basistechnieken van het skiën bij te brengen, zoals het remmen in pflug (pizzapunt) en de ski’s parallel te houden (pommes/patatjes). Vandaar dat je altijd op de piste hoort: pizzaaaaa… pommeeessss…

Plezier

Het is natuurlijk altijd afwachten of kinderen wintersport direct leuk vinden. Sommige kleintjes kunnen beter nog even wachten, zij staan vaak huilend in het kinderland en hebben geen plezier. Je kunt natuurlijk altijd een proefles op een sneeuwbaan in Nederland nemen, om te kijken of jou kleintje al klaar is voor de ski’s. Of misschien opa en oma meenemen op vakantie, zodat zij kunnen oppassen als het skiën geen succes is. Maar gelukkig beleven de meeste kinderen vooral heel veel plezier in het kinderland! Kies wat bij jou en je kind past en zorg dat kinderen op hun plek zitten. Halve of hele dagen op skiles, een klein of groot kinderland, er is voldoende keuze.

Gisteren las je hier in het weblog: