Skip to navigation Skip to main content
54135 - Van stad naar berg: skiën in Engelberg en sightseeing in Alpenstad Luzern (3)

Ooit wel eens van 'sightskiing' gehoord? Oftewel een combinatie van skiën én sightseeing? Mijn collega Bettina deelde deze term laatst met me en laat dit nu eens de perfecte omschrijving zijn van mijn trip naar Zwitserland eind januari! Niet alleen trotseerde ik de pistes rondom het sfeervolle Engelberg, ook bracht ik een bezoek aan de schitterende Alpenstad Luzern. Een perfecte combinatie als je 't mij vraagt. Nooit eerder combineerde ik een skivakantie met een stedentrip, maar wat heeft het me verrast! Reis je met me mee?

Met Swiss naar Zwitserland

Ein-de-lijk was het dan zover. Na bijna twee jaar thuis, eindelijk weer naar de sneeuw! Je kunt je vast voorstellen dat ik stond te popelen om 's ochtends in de auto naar Schiphol te stappen. Twee jaar geleden, vlak voor de pandemie, ging ik voor het eerst 's winters naar Zwitserland met oud-collega Yvonne. We maakten toen een skisafari langs verschillende skigebieden en ik wilde na die reis zo graag nog eens terug. Heel veel zin om weer die kant op te gaan dus! Met Swiss vliegen we in iets meer dan een uur naar Swiss. M'n eerste keer eerste klas en wat een feest is dat. De reis begint al meteen goed met een ontbijt vol Zwitserse lekkernijen. Chocolade en kaas kan ik al voor de landing afvinken!

Na de eerste besneeuwde bergen vanuit de lucht te hebben gespot, landen we in mistig Zürich. Jammer, maar ook met dit weertype kun je te maken hebben op wintersport. Op naar de bagageband en daarna snel naar het treinstation.

Is er een land waar je nóg beter met de trein kunt reizen?

Na een kort praatje lopen we door naar het perron, dat zich direct op de luchthaven bevindt. Zelf ben ik nooit zo'n treinheld. Lees: ik stap echt altijd in de verkeerde trein. Gelukkig is dat in Zwitserland bijna onmogelijk. Ik vraag me af of er een land is waar je nóg beter met de trein kunt reizen, dan Zwitserland! Het is niet alleen ontzettend goed geregeld, vrijwel alle skigebieden zijn per trein te bereiken en alle treinen zijn netjes en schoon. We reizen met de Swiss Travel Pass naar Luzern. Met dit treinkaartje kun je onbeperkt reizen op het netwerk van het Swiss Travel System. Hier zijn ook boten en bussen op aangesloten en bovendien krijg je gratis toegang tot meer dan 480 musea en tentoonstellingen. De pas is er voor 3, 4, 8 of 15 dagen. Ideaal voor een tour door Zwitserland!

54135 -  (63)
Bijna alle skigebieden zijn per trein te bereiken

Struinen door Luzern

Na iets meer dan een uur komen we aan in Luzern. We checken in bij Hotel Waldstätterhof naast het station. Lang slepen met koffers is er dus niet bij en dat is best fijn met al die wintersportspullen! ;-) Na alles op de kamer te hebben gezet, gaan we op pad met gids Eveline. Zij laat ons alle mooie plekjes van de stad zien en leert ons meer over de geschiedenis ervan. Luzern ligt aan het Vierwoudstedenmeer, ook wel Vierwoudstrekenmeer, Meer van Luzern en Vierwaldstättersee genoemd. Helaas hangt er een dichte mist boven het water, waardoor de besneeuwde toppen van de Alpen niet zichtbaar zijn. Jammer, ik kan me goed indenken hoe mooi het hier is met een heldere lucht of strakblauwe hemel. Luzern is een schitterende stad vol historische gebouwen. Veel daarvan met indrukwekkende muurschilderingen. Aan leuke restaurants en caféetjes geen gebrek, hetzelfde geldt voor winkels en boetiekjes. Al dat struinen maakt hongerig. Op naar Grottino 1313 voor een heerlijk diner en daarna snel naar bed. Morgen gaan we ein-de-lijk naar de sneeuw!

  • Luzern Kapellbrücke

    Veel leuke terrasjes in Luzern!

  • Luzern terras

    De Kapellbrücke

  • Luzern terras

    Het Vierwoudstedenmeer

Op naar het dorp van de Engelen

's Ochtends vroeg reizen we per trein verder naar Engelberg, iets wat meer Luzerners op hun vrije dagen doen. We komen er dan ook meerderen tegen in ski-outfit. Logisch, je bent er zo! Na een kleine 40 minuten bereiken we het eindstation en vanaf daar is het slechts een paar honderd meter lopen naar het H+ Hotel & Spa waar we de komende twee nachten slapen.

Engelberg ligt op een hoogte van 1050 meter, in het kanton Obwalden en wordt omringd door bergen. De historie is rijk en gaat vele eeuwen terug. Het verhaal gaat dat het allemaal begon met een roeping van engelen om een klooster te stichten. Dit gebeurde in 1120 en al snel raakte het klooster tot ver buiten Zwitserland bekend. Nog altijd heeft het benedictijnenklooster een belangrijke functie en wonen, werken en studeren er monniken, maar dat is niet meer de enige reden waarom mensen hier komen...

54135 -  (64)

Kaasfonduen op de berg

Na de koffers achter te hebben gelaten, reizen we per bus naar het dalstation van Fürenalp voor een activiteit die je echt moet ondernemen als je in Engelberg bent. En ja moet, want dit wil je gewoon echt niet missen! Hiervoor stap je in het rode gondeltje dat je naar 1850 meter hoogte brengt. Op deze berg kun je niet skiën, maar wel sleeën en wandelen. De rit omhoog is al een beleving en het uitzicht onderweg is fenomenaal. Bij het bergstation van de gondel ligt een berghut waar je de 'Fondue-Schlitten' kunt huren. Voor 77 CHF (omgerekend zo'n € 73,-) krijg je voor twee personen een slee met schapenvacht, een kleedje en alles wat je nodig hebt voor een kaasfondue (fonduestel, kaasmengsel, lucifers, peper, fles wijn, servies, bestek, tafelkleedje, etc.). Trek de slee naar een fijne plek, bouw alles op, steek het fonduestel aan, roer de kaas en geniet. Echt, dit is geweldig!

54135 -  (65)
Kaasfondue is het lekkerst op een slee in de sneeuw!

Sightskiing op de Titlis

Maar we komen niet alleen om te eten! Na een goede nachtrust snellen we dan ook snel naar het dalstation van de Titlis Xpress. Die nemen we omhoog naar Stand, maar voordat we in de latten klikken, besteden we nog een klein uurtje aan sightseeing. Allereerst een ritje in de Titlis Rotair, de eerste roterende gondel ter wereld. Die brengt ons naar de Klein Titlis op 3028 meter hoogte. We bezoeken hier de indrukwekkende ijsgrot en wandelen over de duizelingwekkend hoge TITLIS Cliff Walk, die ruim 100 meter lang is en ruim 500 meter boven de grond hangt. De hoogste van Europa!

En dan is het ein-de-lijk tijd om te gaan skiën en het skigebied op de flanken van de Titlis te verkennen. Bovenin is het piste-aanbod uitdagend en met veel rode en een aantal pittige zwarte afdalingen, zijn vooral gevorderden hier aan het juiste adres. Lager kom je ook wat mooie blauwe pistes tegen. De meeste afdalingen zijn heerlijk breed en bieden stuk voor stuk een schitterend uitzicht op de machtige bergwereld. Het doet me soms zelfs een klein beetje denken aan skiën tussen de Dolomieten! Eerst zijn de afdalingen vanaf Stand aan de beurt en vervolgens koersen we naar Jochstock. We skiën de dalafdaling naar het dorp (waarbij het eerste stuk niet heel ideaal voor snowboarders is) en koersen daarna richting Trübsee voor een lunch bij Lago Torbido. Na heerlijke Italiaanse specialiteiten racen we nog even op sneeuwscooters in het Snow X-park, om vervolgens de laatste afdalingen van die dag te skiën. Tijd voor après-ski bij Ski Lodge Engelberg, gevolgd door een raclette avond bij Chalet. Wat een heerlijke skidag!

  • ijsgrot Titlis

    De ijsgrot

  • Titlis Rotair

    De Titlis Rotair

  • Cliff Walk

    TITLIS Cliff Walk

De laatste afdalingen op Brunni

En dan is het alweer zaterdag. Nog een paar uurtjes en dan reizen we per trein terug naar Zürich. Maar voor het zover is, eerst nog een paar afdalingen. Vandaag is Brunni aan de beurt. Deze berg ligt aan de zonnige kant van Engelberg en is ideaal voor families, beginners en winterwandelaars. Met 7 km aan pistes is het skigebied niet groot, maar wel heel fijn. Bij het dalstation van de Engelberg-Ristis gondel ligt een gigantische oefenweide met kinderland, ideaal voor de eerste bochtjes in de sneeuw. Neem je de gondel omhoog, dan vind je nog eens vier afdalingen, een aantal mooie winterwandelroutes, een paar leuke hutten en een rodelafdaling. Het uitzicht is fenomenaal: je hebt hier zicht op de hele vallei waar Engelberg in ligt en vanuit de gondel is vooral het zicht op het klooster spectaculair. Na twee uur skiën is het tijd om terug te keren naar het hotel, maar niet voordat we nog even hebben geproost met een Zwitserse warme choco op het terras van pisterestaurant Ristis. Wat heb ik genoten van deze reis!

54135 -  (66)

Geen zon, wel ribbels op Brunni!

Kort samengevat

Tot slot nog even alle handige tips en weetjes op een rijtje:

  • Swiss International Airlines vliegt dagelijks van Amsterdam Schiphol naar Zürich.
  • Het treinstation bevindt zich op de luchthaven. Nadat je je koffers van de band hebt gehaald, loop je er zo naartoe.
  • Bijna alle skigebieden beschikken over een eigen treinstation, je kunt dus ook heel makkelijk met het OV op wintersport.
  • Liever met de auto? Luzern ligt op 800 km rijden vanaf Utrecht en Engelberg op 825 km. Let op: je hebt een vignet Zwitserland nodig!
  • Met de trein is het ruim 40 minuten van Luzern naar Engelberg en andersom. Je kunt een bezoek aan beide bestemmingen dus prima combineren!
  • In Engelberg kun je skiën in twee skigebieden. Titlis telt 82 km aan pistes, is super sneeuwzeker en ideaal voor de meer gevorderde wintersporter. Brunni ligt aan de zonnige kant van het dorp, telt 7 km aan pistes en is vooral geschikt voor families en beginners.
  • Ben je in Engelberg? Breng dan zeker een bezoek aan de Schaukäserei in het klooster. Kaasmaker Walter vertelt je vol passie over het proces van kaasmaken en laat je de lekkerste soorten proeven.
  • Ben je in Luzern? Maak een boottocht over het meer. Kies wel een heldere dag uit! Wij hadden helaas veel mist, waardoor de bergen niet goed zichtbaar zijn. ;-)

Deze reis is mogelijk gemaakt door Zwitserland Toerisme, Engelberg-Titlis Tourismus en Luzern Tourismus.

54135 -  (67)
Het uitzicht vanaf bergstation Fürenalp op Engelberg
54135 -  (68)
De berghut bij Fürenalp waar je de Fondue-Schlitten kunt huren
54135 -  (69)
Het klooster is links te zien
54135 -  (70)
Trübsee op 1800 meter hoogte
54135 -  (71)
Het beginstation van de Titlis Rotair
54135 -  (72)
Wandelen in Engelberg is hartstikke leuk!
54135 -  (73)
Hoe leuk is deze berghut!

54135 -  (74)
De hoogste hangbrug van Europa!
54135 -  (75)
Het eerste blauwe stuk van de dalafdaling is vrij vlak
54135 -  (76)
Warme choco drink je bij pisterestaurant Ristis op dit heerlijke terras
54135 -  (77)
Met de 'Fondue-Schlitten' op zoek naar een geschikte plek voor de kaasfondue
54135 -  (78)
In het dal komen we twee ijsklimmers tegen
54135 -  (79)
Aan leuke wandelroutes geen gebrek in Engelberg!

;

54135 -  (80)
Het uitzicht vanaf het bergstation van de Engelberg-Ristis gondel
54135 -  (81)
Een hele blije Flo!
54135 -  (82)
Prachtige muurschilderingen in Luzern
54135 -  (83)
Dit soort doorkijkjes zijn toch prachtig in Luzern!
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.