Skip to navigation Skip to main content

Weer: Sneeuw in zuiden en westen

5410 - Weer: Sneeuw in zuiden en westen (1)

De sneeuwcondities zijn de afgelopen week flink vooruit gegaan. Met de voorjaarsvakanties die dichterbij komen is dat uiteraard goed nieuws. De komende dagen valt er vooral in het westelijk en zuidelijk deel van de Alpen weer sneeuw bij, de sneeuw valt niet altijd tot in de diepste dalen.

De eerste dagen

De tweede helft van de week laten een wisselend beeld zien. De wolken die vandaag nog in Oostenrijk rondwaren, verdwijnen voor een deel. Maar van het westen uit nadert een nieuwe storing. Die brengt vanaf woensdag sneeuw, eerst in Frankrijk en later ook in Italië. In Oostenrijk en Zwitserland zijn de verschillen vrij groot. Ten zuiden van de hoofdkam valt ook sneeuw, maar aan de noordflank van het massief zijn de sneeuwkansen aanmerkelijk minder groot. En een beetje föhn kan hier ook voor wat hogere temperaturen zorgen. De diepste Alpendalen hebben niet altijd sneeuw, helemaal onderin het dal kan de neerslag ook vloeibaar zijn.

Reisweer voor weekeinde

In het weekeinde passeert een nieuwe storing. Waarschijnlijk valt de neerslag in de loop van zaterdag. Het eerst is Frankrijk aan de beurt. Met wat geluk begint de neerslag pas later op de dag en heeft het verkeer van en naar de wintersportgebieden er niet veel last van. Voor Oostenrijk staat de neerslag pas voor de late zaterdag of de nacht naar zondag op het programma. Dan is het meeste verkeer al op de plaats van bestemming. Daarbij loopt de sneeuwgrens wat op en komt tussen 500 en 1000m te liggen.

Volgende week wisselvallig

De dagen na het weekeinde laten relatief wisselvallig weer zien. De sturende straalstroom in de atmosfeer ligt vrij zuidelijk, waardoor storingen hun weg ook naar de Alpen weten te vinden. Soms is er tussendoor wat zon, maar geregeld valt er ook sneeuw. De sneeuwgrens loopt van tijd tot tijd wat hoger op, zodat het ook wel eens een keer kan regenen tot op zo'n 1200m.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.