Skip to navigation Skip to main content
54096 - Hoe we de volledige wintersportervaring beleefden in Les Portes du Soleil: Les Gets / Châtel (2/2) (3)

Onlangs zijn we naar Les Portes du Soleil afgereisd, om te ontdekken hoe prachtig de pistes er aan de Franse kant van een van de grootste skigebieden ter wereld bij liggen. Zo kon je laatst al lezen hoe we een paar rijke dagen in Morzine/Avoriaz beleefd hebben . Daar is het echter niet bij gebleven, want ook de nabijgelegen plaatsjes Les Gets en Châtel hebben we bezocht. Ik kan je alvast verklappen: we zijn een beetje verliefd. Beide dorpen stralen zoveel charme en authenticiteit uit, en de activiteiten die je er kunt doen maken dat unieke plaatje helemaal af! We nemen je mee door de rest van het zonnige skigebied en laten je, samen met ons, de hele wintersportervaring beleven. On y va!

Trip in Les Portes du Soleil: 4 bestemmingen, 1 ervaring

Begin januari hebben we getest of de pistes van Les Portes du Soleil net zo zonovergoten zijn als de naam doet laten klinken. Niet alleen hebben we geproefd van de perfecte sneeuwcondities op ski's, ook hebben we de mooiste plekjes opgezocht in maar liefst vier verschillende dorpjes. We zijn aan de kant van Frankrijk gebleven en hebben ons ondergedompeld in de overweldigende natuur, cuisine en het karakter van deze bestemmingen. En ik kan je alvast mededelen: wauw! Een wintersport hier is een droom. Van sprookjesachtige belevenissen in de bossen van Les Gets en strak geprepareerde pistes, tot de puurheid van het schilderachtige Châtel... In dit reisverslag nemen we je even mee naar beide bestemmingen!

Tip: Op zoek naar een portie wintersportinspiratie en benieuwd naar onze belevenissen tijdens de trip naar Les Portes du Soleil? Via onze Instagram duik je met ons mee in de Franse skibestemming!

Alta Lumina: betoverende belevenis in het bos

Sprookjesachtiger dan dit bestaat niet, als je het mij vraagt. Zodra de avond valt, trekken we het bos in van Les Gets, waar je Alta Lumina vindt. Dit is een indrukwekkend muziek- en lichtspektakel, nog dromeriger is dan je mooiste droom. Met dikke, zware pakken sneeuw op de bomen, sneeuw die onder je voeten knispert en een kronkelende weg langs honderden fonkelende lichtjes die je keer op keer op een andere wijze verrassen, is dit simpelweg magisch. Je wordt helemaal meegevoerd in een belevenis die je even naar een andere dimensie brengt. Ik ben nu al weg van Les Gets, en ik ben er nog geen 24 uur!

54096 -  (45)
Tijdens een bezoek aan Alta Lumina is het alsof je in een droom wandelt

Zonnig en fenomenaal, zo liggen de pistes in Les Gets erbij

Nog nagenietend van de avond ervoor, is het toch echt tijd om ook de afdalingen rondom Les Gets uit te proberen. Het dorp oogt vriendelijk en gemoedelijk, perfect voor gezinnen, zijn de pistes ook zo? De zon is volop haar best aan het doen om haar mooiste stralen te schijnen en eenmaal boven liggen ook de pistes er opperbest bij. Het is heel rustig en er zijn geen wachttijden voor de liften. We kunnen bijna exclusief genieten van wat je een paar mooie ski-uitdagingen kunt noemen en draaien op zowel brede, strakke pistes onze bochten als op spannende passages. Werkelijk top! Onderdeel van Les Portes du Soleil heb je toegang tot 600 km aan pistes, maar alleen al rondom deze Franse bestemming is er genoeg te beleven op ski's.

  • Pistes Les Gets

    Voor iedereen een heerlijke afdaling in Les Gets

  • Pistes in Les Gets

    Breed, rustig en zonovergoten. Fenomenale omstandigheden!

Pilates met uitzicht op de Mont Blanc

Omdat er zoveel meer te doen is dan skiën, en we komen immers om de volledige wintersportervaring te beleven, gaan we ook alternatieve wintersportactiviteiten ondernemen. Er staat iets bijzonders op het programma en ik ben heel erg benieuwd hoe het gaat zijn. Na de lunch lopen we via schitterende bospaden naar een mooi punt in Les Gets; een uitzichtpunt op de Mont Blanc. Tijd om de spieren los te maken! Terwijl we focussen, werken aan onze stabiliteit en een flinke dosis frisse berglucht inademen tijdens een pilatesles door Muriel van de Energym Association, worden we onderworpen aan een weergaloos uitzicht. Niet alleen voor herhaling vatbaar vanwege de uitzonderlijke omstandigheden, na zo'n les sta je de volgende dag ook nog eens soepeler op ski's!

54096 -  (46)
Leuk: pilates op de berg. Mét mooi uitzicht!

Droomdiner: fonduen in een iglo

Na met volle teugen genoten te hebben van geweldige wintersportdagen in Les Gets, gaan we op weg naar de laatste bestemming van onze trip door Les Portes du Soleil. Die wordt meteen goed ingewijd. Op onze eerste avond in Châtel dineren we bij Hotel Fleur de Neige, waar we ook overnachten. Niet alleen een fijn, kleinschalig hotel gerund door een familie, ook kun je hier genieten van een droomdiner: kaasfondue in een iglo. De iglo schittert van de lichtjes en eenmaal binnen stap je in een romantische film. We zijn in Châtel, dat in de Abondance-vallei ligt, je weet wel, van die beroemde kaas (die overigens echt heel lekker is). Dus flink genieten van een kaasfondue, mag natuurlijk niet ontbreken. Goed glas wijn erbij en je bent heerlijk weg...

  • Kaasfondue Châtel

    Dit wil je toch gewoon een keer doen?

  • Iglo kaasfondue

    Hmmm... zo heerlijk als het eruit ziet, is het ook!

Wonderlijke sneeuwcondities en perfecte pistes

We komen natuurlijk om te ontdekken hoe rijk Châtel is als wintersportplaats en doen dat, wederom, middels verschillende wintersporten. De zon straalt nog altijd volop en het blijft goed koud; een perfecte combinatie voor onovertroffen sneeuwomstandigheden. De volgende ochtend starten we dan ook in de sneeuw en banen we ons een weg door het bos richting Petit Châtel. Er zijn skiërs, snowboarders, langlaufers, en wintersporters zoals wij, op sneeuwschoenen. Local Lionel neemt ons mee naar de meest wonderlijke plekjes en vertelt ons hier en daar wat over de geschiedenis van het dorp, waar ook hij zijn roots heeft liggen. Ook leren we meer over de flora en fauna. Zo heb ik geleerd dat de wolven weer zijn teruggekeerd, maar die hebben we niet gezien, hoor ;-). Eenmaal boven strijken we neer bij Chalet de Théo, waar je kunt lunchen met authentieke gerechten in een dito setting. Echt Frankrijk! Ik kies voor Croûte au Fromage en doe gelijk weer genoeg energie op voor de rest van de dag. Hoogste tijd om te kijken hoe de pistes erbij liggen!

Lionel begeleidt niet alleen sneeuwschoenwandelingen, hij is ook skileraar en kent het skigebied op zijn duimpje. Wist je dat Châtel de toegangspoort is tot Zwitserland? De grens ligt maar op twee kilometer afstand en je rijdt óf skiet zo het land binnen. Hoger in het skigebied kun je op allerlei Zwitserse regio's kijken en geniet je van fantastische uitzichten op het Meer van Genève, Region Dents du Midi en andere plekken. Boven ski je bovendien binnen no time naar buurplaats Morgins, maar je kunt ook 'gewoon' in Frankrijk blijven. Wij verkennen de pistes rondom Super Châtel, welke er geweldig en vooral heel rustig bij liggen. Jongens, wat is het hier heerlijk!

  • Sneeuwschoenwandelen Châtel

    Prachtige dag voor een sneeuwschoenwandeling!

  • Berghut Frankrijk

    Onderweg kom je langs de meest rustieke plekken...

  • Skiën Châtel

    Skiën tot de zon ondergaat...

De karakteristieke idylle van Châtel

Zowel Morzine, Avoriaz, Les Gets en Châtel hebben een compleet ander karakter en uitstraling, en dat maakt een trip door Les Portes du Soleil heel veelzijdig. Châtel kan echt gekenmerkt worden als boerendorp, waar zo'n 30 boerderijen door families worden gerund. Tenminste 15 daarvan produceren de beroemde Abondance kaas, en natuurlijk vertrekken we niet zonder zo'n overheerlijk blok mee naar huis te nemen. We kopen het direct bij een van de boerderijen, waar we even een kijkje mogen nemen in de kaaskelder. Leuk weetje is dat de boerderij gebouwd is in het jaar 1701; om maar even aan te geven hoe authentiek het hier is! Dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat, blijkt dus wel uit de door families gerunde bedrijven en het gebruik van lokale producten. Ook voelt het dorp knus en lieflijk aan, en dat kneuterige komt op de een of andere manier ook terug in de omliggende natuur. Hier ben je echt even weg van enige vorm van hectiek en word je weggedragen door de karakteristieke idylle van Châtel. Wie op zoek is naar een authentieke bestemming waar je geweldig kunt wintersporten in een van 's wereld grootste skigebieden, geniet hier met hoofdletters.

54096 -  (47)
Kunnen we elke dag zo wakker, zoals hier in Châtel?

Grenzeloos skiën op 600 km in Les Portes du Soleil

Les Portes du Soleil is met 600 km aan pistes een van de grootste skigebieden voor een wintersport. Het grensoverschrijdende skigebied 'beperkt' zich niet alleen tot één land, maar strekt zich uit over zowel Frankrijk als Zwitserland. Je vindt er diverse bestemmingen die ieder anders gekenmerkt kunnen worden. Zo vind je uitgebreide wintersportmogelijkheden in Morzine, ligt er in ski-in ski-out Avoriaz altijd sneeuw, is Les Gets perfect voor iedere wintersporter en is Châtel een puur plaatje. Maar één ding hebben ze gemeen: alle dorpen zetten zich in om een steeds duurzamere, groenere wintersportbestemming te zijn. Genieten van een veelzijdige wintersport, met oog op de toekomst. Zo kunnen we nog heel lang blijven genieten van de mooiste vakantie van het jaar! Hieronder vind je een aantal facts op een rij én kun je nog even digitaal meedromen met onze dagen in het prachtige Les Gets en Châtel:

Les Portes du Soleil:

  • Skiën in Frankrijk én Zwitserland
  • 600 km aan pistes
  • Een van de grootste skigebieden ter wereld
  • 12 resorts verdeeld over beide landen
  • Zowel trendy bergrestaurants als authentieke boerenhutten met lokale specialiteiten
  • Makkelijk en snel bereikbaar met de trein (Thalys en TGV)
  • Naast skiën en snowboarden kun je er langlaufen, sneeuwschoenwandelen, fatbiken en meer
  • Zet zich in om de ecologische voetafdruk tijdens de wintersport te verminderen
54096 -  (48)
Les Gets, leuk voor gezinnen met kinderen, maar ook de actieve wintersporter!
54096 -  (49)
Tip voor je wintersport: Alta Lumina! Een betoverende belevenis midden in het bos...
54096 -  (50)
En de pistes? Die liggen er fantastisch bij!
54096 -  (51)
Ook leuk is om eens een wandeling te maken, waarbij je langs de mooiste plekjes komt, zoals hier in Les Gets
54096 -  (52)
Dan kom je op dit soort punten... Zie je die uitstekende berg? Dat is de Mont Blanc!
54096 -  (53)
Ook Châtel kent prachtige uitzichtpunten...
54096 -  (54)
... evenals heerlijke brede, rustige en simpelweg perfecte pistes!
54096 -  (55)
Franse berglunch: Croûte au Fromage! Hmm...
54096 -  (56)
Ski jij ook altijd tot de laatste lift? Let er in Châtel wel op, dat je niet per ongeluk tot (te) laat in Zwitserland bent!
54096 -  (57)
Châtel is een echt boerendorp met veel boerderijen die de Abondance kaas produceren en verkopen
54096 -  (58)
Sneak peak in de 18e eeuwse kaaskelder. Hier liggen de Abondance kazen minstens tien maanden te rijpen!
54096 -  (59)
Merci Les Portes du Soleil! Het was magnifique!
Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.