6 februari 2014 door Kees in 'Opmerkelijk''

Zwitserland

Tegenstrijdige berichten uit Zwitserland. Het journaal meldde een teruglopende interesse in wintersport bij vooral jongeren. Maar het actualiteitenprogramma 10 vor 10 kwam diezelfde avond met het bericht dat er tussen Kerst en Oud en Nieuw nog nooit zoveel Zwitsers op de pistes hadden gestaan.

Uitsterven inheemse skiërs

Eind 2012 namen veel internationale media een aantal citaten over van Christophe Clivaz (Zwitsers toerisme-instituut IUKB). Die gaf in een interview in le Journal de Genève en de Tagesanzeiger aan dat de inheemse skiërs –Zwitsers dus- in de toekomst dreigen uit te sterven. Aan het eind van deze eeuw zou de gemiddelde temperatuur in Zwitserland zijn gestegen met 4 tot 5 graden. Dat betekent dat in de lager gelegen bevolkingscentra steeds minder sneeuw komt te liggen. En zonder sneeuw in de buurt leren kinderen niet meer om te wintersporten, zo waarschuwde Clivaz.

Minder interesse bij jongeren

Het betoog van deze wintersportexpert werd begin dit jaar onderstreept door een item in het Zwitserse avondjournaal. Dat bracht het alarmerende bericht dat het aantal skiërs tot 29 jaar fors terugloopt (van zo’n 38% in 2001 tot 30% in 2011). Vrij vertaald: van alle mensen tot 29 jaar skiet dus nog geen derde deel. En dát in een land als Zwitserland. Onderzoekers verwachten dat de 70%-niet skiërs ook nooit meer op de latten zal gaan staan, juist omdat ze dit niet in hun jeugd hebben geleerd.

Jongeren op de skies

Nog nooit zoveel skiërs op één dag

Dan is het toch wel vreemd dat diezelfde publieke omroep ’s avonds in het actualiteitenprogramma 10 vor 10 meldde dat 30 december een absolute topdag was voor een aantal skigebieden. Adelboden-Frutigen-Lenk begroette bijna 23.000 bezoekers, het maximum van de liftcapaciteit (en vooral een gevolg van de jaarlijkse jongerendag die daar werd gehouden). Zermatt telde een recordaantal skiërs van bijna 20.000. Bovendien maakten vrijwel alle wintersportgebieden bekend dat zij in december al meer boekingen voor januari hadden dan in vorige jaren. Een echte reden is er niet, behalve dat de Zwitsers in de Kerstperiode liever op de piste staan dan bij hun familie op bezoek gaan. Maar dat lijkt mij niet een typisch Zwitserse wens...

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen