Skip to navigation Skip to main content
54030 - Hoe we de volledige wintersportervaring beleefden in Les Portes du Soleil: Morzine/Avoriaz (1/2) (3)

Les Portes du Soleil. Hoe magnifiek en zonnig dat ook klinkt, tot voor kort had ik dat niet uit eigen ervaring kunnen bevestigen. Maar ik was ontzettend benieuwd naar een van de grootste skigebieden ter wereld. Waar je grensoverschrijdend kunt skiën én waar je al warm wordt bij het horen van de naam ervan. Dus stapte ik vorige week in de trein (ja, weer eens wat anders!) om te ervaren hoe uitgebreid de wintersportmogelijkheden in het Franse deel van het skigebied zijn. We begonnen de trip in Morzine en Avoriaz, twee toonaangevende bestemmingen die al langere tijd een prominente plek op de internationale wintersportkaart hebben verworven. En ik moet zeggen: dat begrijp ik helemaal! Reis je even mee?

Met de trein op wintersport

Vandaag de dag wordt het begrip duurzaamheid steeds belangrijker en daar dragen we natuurlijk graag aan bij. Net als dat de bestemmingen waar we naartoe reizen zich daar hard voor maken, houden we er ook rekening mee tijdens de trip. Dus stappen we in de trein! Heel goed te doen, zeker wanneer je naar Frankrijk op wintersport gaat. Je kunt veel spullen meenemen en je bent er echt zó. In Amsterdam stappen we in de Thalys, waar we na een hele comfortabele zit van nog geen 3,5 uur alweer uitstappen in Parijs. Middels een ultrakort metroritje reizen we naar station Gare de Lyon, waar we de volgende trein pakken. De TGV die ons eveneens in een uurtje of drie naar Bellegarde brengt. Vanaf daar rest er enkel nog een transfer met de (elektrische) auto naar Morzine, die je gemakkelijk kunt boeken bij Skiidy Gonzales. En echt waar: binnen een paar uur sta je in de sneeuw! En sneeuwen deed het, volle bak. De wintersport is begonnen!

Tip: Op zoek naar een portie wintersportinspiratie en benieuwd naar onze belevenissen tijdens de trip naar Les Portes du Soleil? Via onze Instagram duik je met ons mee in de Franse skibestemming!

54030 -  (42)
Reizen met de trein is snel, comfortabel én duurzaam

Bon jour Morzine!

Morzine is onze eerste bestemming van de trip aan de Franse kant van Les Portes du Soleil en na aankomst worden we meteen overvallen door een ultiem wintergevoel: het sneeuwt onophoudelijk. Een betere aankomst op wintersport kun je je niet wensen, toch? Morzine is een populaire bestemming onder Engelsen, Nederlanders en Belgen en ik begrijp direct waarom. Er hangt een knusse sfeer en de wintersportmogelijkheden zijn ontzettend uitgebreid. Dat gaan we diezelfde dag nog testen. Local Hervé neemt ons 's avonds mee de diep besneeuwde bossen van Morzine in voor een sneeuwschoenwandeling by night, onder niets anders dan het fonkelende licht van de sterren en een fakkel. Hoe romantisch wil je het hebben? Het sneeuwt nog steeds, en terwijl we de treinreis met elke knisperende stap die we zetten eruit wandelen, stoppen we even op een idyllische plek voor een glaasje glühwein. De eerste dag is nu al geslaagd. We overnachten in het fijne Hotel Le Dahu met uitzicht op het dorp. Ik kan niet wachten om Morzine bij daglicht te ontdekken!

Eettip: In het kader van duurzaamheid eten we vegetarisch bij Bec Jaune, een gezellige bierbrouwerij waar de lekkerste (vega)tapas worden geserveerd.

54030 -  (43)
Tijdens het sneeuwschoenwandelen kom je op plekken waar je anders niet komt. Met fakkel wordt het allemaal nog romantischer!

Eén met de natuur

Zodra ik wakker word lijkt het wederom hard gesneeuwd te hebben. En dat vind ik helemaal niet erg! Vandaag staat er namelijk iets bijzonders op het programma, en met zoveel tinten wit in het landschap wordt dat gegarandeerd alleen maar mooier. Wintersport is iets waar je de natuur voor nodig hebt en om die band met de natuur niet te verliezen, zoeken we de verbinding op middels een bijzondere therapiesessie: Shinrin Yoku. Deze Japanse vorm van bostherapie, oftwel 'forest bathing', is goed voor lichaam en geest. Even geen telefoon, gedachten op nul en ademen en voelen staat centraal. Het resultaat? Door je zintuigen te activeren terwijl je je door het bos beweegt, verlaag je je stressniveau en verbetert je algehele gezondheid. Je bloeddruk verlaagt, je immuunsysteem krijgt een boost en je voelt je gelukkiger. Heerlijk om even aan niets 'te hoeven denken', en ik moet zeggen, zo'n sprookjesachtige winteromgeving draagt daar ontzettend aan bij. Oh ja, en om de bostherapie af te sluiten, drinken we een kopje thee gemaakt van verse dennennaalden direct uit het bos. Als dat niet verbinden met de natuur is...

Deze interessante ochtend maakt stiekem toch wel hongerig en daarom wandelen we op sneeuwschoenen naar onze lunchplek: Bulles des Mines d'Or. Op een unieke locatie in de bergen vormt dit een authentieke plek om te genieten van een, hoe kan het ook anders in Frankrijk, raclette! In de bubbeliglo's die je hier vindt kun je bovendien 's zomers overnachten en ik denk dat als we het over 'romantisch' hebben, niets dit kan overtreffen.

  • Shinrin Yoku bostherapie Morzine

    Shinrin Yoku: beleef het waanzinnige winterlandschap

  • Bulles des Mines d

    In de bubbels kun je 's zomers overnachten...

  • Raclette eten in Morzine

    ... en 's winters heerlijke raclette eten!

Tijd voor de ski's...

... we gaan langlaufen! Wintersport bestaat natuurlijk uit veel meer dan skiën en snowboarden, en hoewel dat zeker op ons programma staat, genieten we volop van álle wintersportmogelijkheden. Ik kan aardig overweg met ski's, maar langlaufen is voor mij toch nieuw en daarom krijgen we les. Nu ik toch alles deel, ga ik gewoon eerlijk zijn: aangezien ik een skiër ben had ik van langlaufen altijd een beetje het idee dat ik het enigszins saai zou vinden. Niets is minder waar! Of je nu op de klassieke manier of skatend je door het landschap beweegt, ski nordique is ontzettend leuk. We vinden binnen zo'n anderhalf uur aardig onze weg op de lange, dunne latten en zowel op als naast de loipes leren we vaart te maken. Zou het door het onovertroffen sneeuwlandschap komen of toch door de charmante Italiaanse Simone?

  • Loipenetwerk Morzine

    Morzine heeft een uitgebreid loipenetwerk

  • Langlaufen les Morzine

    Nog nooit gedaan? Er worden hele leuke lessen gegeven!

Op naar 1800 m hoogte: Avoriaz!

Nog voordat de avond valt reizen we naar de tweede bestemming binnen onze trip door de Franse zijde van Les Portes du Soleil. Direct vanuit het dorp van Morzine nemen we de lift die ons naar 1800 meter hoogte brengt en waar we kennismaken met een unieke wintersportbestemming. Avoriaz! Uniek in allerlei opzichten: qua looks, feel, wintersportmogelijkheden en duurzaamheid. Avoriaz 1800 is een autovrij resort dat gecreëerd is voor de wintersport. Het vervoer bestaat hier enkel uit paardenkoetsen, elektrische sneeuwscooters of natuurlijk ski's. Omdat het op 1800 meter hoogte ligt is er aan sneeuw geen gebrek en het begrip van 'vanuit je bed de piste op', is zo ongeveer hier uitgevonden. Zodra je je appartement uitstapt klik je direct je ski's aan en ski je zo weg, en aan het einde van de skidag glijd je direct naar je voordeur. Zonder te overdrijven. Nog even over de looks: de bebouwing van Avoriaz is authentiek en zo vormgegeven dat het opgaat in het rotsen- en bergenspel eromheen. Met recht een bijzondere bestemming!

54030 -  (44)
Alleen te voet, op ski's, met paardenkoets of sneeuwscooter kun je je door het autovrije Avoriaz bewegen

Verkenning van het skigebied op ski's

Opnieuw worden we wakker met dikke dwarrelende vlokken en omdat je vanuit Avoriaz zo makkelijk het skigebied in trekt, binden we de latten onder om op verkenning te gaan. We klikken de ski's aan en skiën eigenlijk direct naar Lil' Stash (voor kids) en The Stash (voor pro's), twee ecofriendly funparken die het duurzame karakter van Avoriaz onderstrepen. De obstakels zijn hier namelijk volledig van hout gemaakt. Het is zo lekker aan het sneeuwen, dat we stiekem ook wat paadjes tussen de bomen door pakken. Bijna zwevend glijden we door de luchtige diepe, sneeuw en ik word er weer aan herinnerd waarom ik zo gek op wintersport ben. De pistes liggen er overigens breed en rustig bij, heerlijk om lekker je ruimte te nemen tijdens het carven. We nemen nog even de lift die ons de grens over brengt (Les Portes du Soleil ligt in zowel Frankrijk als Zwitserland), en skiën vanuit Zwitserland direct terug naar het dorp. Genieten met een grote G!

  • Lil Stash Avoriaz

    Lil' Stash is een paradijs voor kids en dankzij de houten elementen volledig ecologisch ingericht

  • Skigebied Avoriaz

    Sneeuw sneeuw sneeuw... De uitzichten worden er alleen maar mooier van!

Na sneeuw komt zonneschijn, en hoe!

Ken jij een betere combinatie dan eerst flinke sneeuwval en daarna flinke zonneschijn? Ik ook niet, en vandaag wordt dan ook duidelijk waar Les Portes du Soleil de naam aan te danken heeft. Met stralend weer worden we wakker en hoewel het verleidelijk is om meteen het skigebied in te vliegen, starten we de dag net even anders. We gaan fatbiken! In het dagelijkse leven ben ik eerlijk gezegd helemaal niet zo'n fietser, maar zoiets leuks wil ik vanaf nu vaker doen. Het is supertof! Op een soort elektrische mountainbike met dikke banden voor stevige grip op de sneeuw fietsen we door het gebied en komen we op de meest schitterende plekken. Strakblauwe lucht, onovertroffen bergpanorama's en flink wat adrenaline, zo kun je de ochtend op de fatbike het beste omschrijven. Maar waarschijnlijk voel je het al kriebelen, net als wij dat die dag voelden. Natúúrlijk gaan we ook skiën. Want hallo, kraakverse sneeuw en een stralende zon staat zo ongeveer gelijk aan puur geluk. Toch?

  • Fatbiken Avoriaz

    Leuk alternatief op je skidagen: stap eens op de fatbike!

  • Skigebied Avoriaz

    Wauw! Als je het over ultiem wintersportweer hebt, dan is dit het perfecte voorbeeld toch?

Morzine-Avoriaz en duurzaamheid

Deze trip naar Les Portes du Soleil staat in het teken van duurzaamheid en Morzine-Avoriaz is daar de uitgelezen bestemming voor. In beide wintersportresorts staat een groene manier van wintersport hoog in het vaandel en dat uit zich op verschillende manieren. Zo bestaat er de organisatie Montagne Verte, dat zich hard maakt voor oplossingen om onze ecologische voetafdruk in het skigebied te verkleinen. Op die manier kunnen we nog heel lang van een wintersport in Frankrijk genieten! Dat doen ze door bijvoorbeeld korting te regelen op je skipas of accommodatie als je met de trein komt. Dat in Avoriaz rekening met het milieu wordt gehouden, blijkt wel uit het feit dat je hier geen auto's ziet. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van windenergie dat verkregen wordt via een lokale boerderij en er zijn milieuvriendelijke skiliften die in capaciteit kunnen worden aangepast.

Wintersport Les Portes du Soleil in het kort

Nog even over Les Portes du Soleil, een unieke bestemming waar je als ultieme wintersportliefhebber eigenlijk gewoon een keer geweest moet zijn.

  • Skiën in Frankrijk én Zwitserland
  • 600 km aan piste
  • Een van de grootste skigebieden ter wereld
  • 12 resorts verdeeld over beide landen
  • Zowel trendy bergrestaurants als authentieke boerenhutten met lokale specialiteiten
  • Makkelijk en snel bereikbaar met de trein
  • Naast skiën en snowboarden kun je er langlaufen, sneeuwschoenwandelen, fatbiken en meer
  • Zet zich in om de ecologische voetafdruk tijdens de wintersport te verminderen
54030 -  (45)
Vanuit Frankrijk maak je zo de oversteek naar het Zwitserse gedeelte van Les Portes du Soleil


Benieuwd naar de rest van onze ervaringen? Binnenkort delen we deel twee waarin we onze tijd in Les Gets en Châtel uitlichten met unieke tips voor je wintersport! Tot dan kun je even digitaal meegenieten met onderstaande sfeerplaatjes vanuit het skigebied:

54030 -  (46)
De eerste dagen werden we steeds wakker met verse sneeuw. Hallo wintersportgevoel!
54030 -  (47)
Wat voor mooie plaatjes dat opleverde? Nou, zulke mooie plaatjes!
54030 -  (48)
In het langlaufgebied van Morzine liggen veel knusse boerderijen die het authentieke karakter benadrukken
54030 -  (49)
Het was heerlijk rustig in het skigebied!
54030 -  (50)
De magische combinatie van veel sneeuw en een zonnetje dat tevoorschijn probeert te komen
54030 -  (51)
Wauw! Als je zo wakker wordt, weet je dat het een perfecte dag gaat worden
54030 -  (52)
Ski-in ski-out resort Avoriaz is autovrij en daarom wordt er gebruik gemaakt van alternatieve vervoersmiddelen
54030 -  (53)
Voor dit soort uitzichten fiets ik graag 39 blokjes om
54030 -  (54)
Hoe perfect de dag werd? Kijk maar; geen woorden die dat kunnen uitdrukken!
54030 -  (55)
Er wordt midden in het dorp van Avoriaz geskied. Ook heb je een directe (lift)verbinding met Morzine en kun je eenvoudig pendelen
Er wordt midden in het dorp van Avoriaz geskied. Ook heb je een directe (lift)verbinding met Morzine en kun je eenvoudig pendelen
Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.