21 januari 2022 door Florien in Recepten

Flädlesuppe, ook wel Fritattensuppe genoemd, is een soep die je in de meeste Oostenrijkse en Duitse berghutten of pisterestaurants wel kunt bestellen. Het is een simpel, maar super smaakvol gerecht, gemaakt van een krachtige bouillon met daarin stukjes eierpannenkoek en verse bieslook. Schep zelf op uit de Suppentopf of bestel dit heerlijke gerecht van de menukaart. Wil je zelf thuis Flädlesuppe maken? Dat is super simpel met dit recept!

Ingrediënten Flädlesuppe

Op wintersport is een soepje op z'n tijd ontzettend lekker. Even geen machtige lunch, zoals een Wiener Schnitzel of pannetje Käsespätzle, maar iets lichts en smaakvols. Ook tijdens een koude sneeuwdag is een warme kom soep meer dan gewenst. Lekker even je handen er omheen vouwen en helemaal opwarmen. Flädlesuppe is niet alleen ideaal als lichte lunch, maar ook als voorgerecht bij een uitgebreid diner. Op wintersport kun je allerlei pakjes en zakjes kopen om mee naar huis te nemen, maar zelf maken is natuurlijk het allerlekkerst. En, ideaal, dit is ook voor de minder geoefende kok goed te doen! Dit heb je nodig op zelf thuis Flädlesuppe te maken.

Voor de soep

  • 1,5 liter water
  • 3 runderbouillon blokjes (1 blokje per halve liter)
  • Runderschenkel
  • 300 gram soepvlees
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 2 winterpenen, in grove stukken gesneden
  • 200 gram kant-en-klare soepgroenten
  • Zout en peper naar smaak
  • Scheutje olijfolie

Voor de eierpannenkoek (Frittaten)

  • 100 gram bloem
  • 3 eieren
  • 500 milliliter melk
  • Een klontje boter
  • Fijngehakte verse bieslook
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Flädlesuppe

Zelf Flädlesuppe maken is helemaal niet moeilijk, je hebt er alleen een beetje geduld voor nodig. Je wilt immers een krachtige bouillon creëeren en die heeft tijd nodig om alle heerlijke smaken te ontwikkelen. Stap voor stap zelf Fritattensuppe maken doe je zo:

Stap 1: Neem een ruime kookpan en zet die op middelhoog vuur. Kruid het soepvlees met zout en peper en voeg een klein scheutje olie (+/- 1 eetlepel) toe aan de pan. Bak hierin het vlees rondom bruin. Garen hoeft niet, dat doet het in de soep. Voeg nu de overige ingrediënten toe en wacht tot het water kookt.

Stap 2: Doe de deksel op de pan en zet deze op laag vuur op de kleinste pit. Laat de soep 1,5 tot 2 uur pruttelen.

Stap 3: Proef of de bouillon goed op smaak is en voeg eventueel wat extra zout en/of peper toe.

Stap 4: Bak nu de eierpannenkoek. Meng hiervoor de bloem, melk, en eieren in een ruime kom. Roer het geheel goed door met een garde, zodat er een egaal mengsel ontstaat. Verhit de boter in de pan en bak de eierpannenkoeken goudbruin en gaar. Die hebben ongeveer de dikte van een normale pannenkoek. Laat afkoelen.

Stap 6: Nu kun je ervoor kiezen om de bouillon te zeven voor een mooie heldere bouillon, maar je kunt de groenten en het vlees er ook inlaten. Haal in dat geval wel de mergpijp uit de pan.

Stap 5: Rol de eierpannenkoeken op en snijd er dunne reepjes van. Schep de soep in de kommen en doe daar wat reepjes eierpannenkoek en verse bieslook in. 

Guten Apetit!

Recept zelf Fritattensuppe maken

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen