Skip to navigation Skip to main content
53960 - Dit wil je niet missen tijdens je wintersport in Crans-Montana (3)
© CMA SA

Crans-Montana is een luxe wintersportoord in het Zwitserse kanton Wallis. De zonnige, maar zeer sneeuwzekere wintersportplaats biedt toegang tot een skigebied met ruim 140 km aan pistes en heeft voor ieder type skiër meer dan genoeg te bieden. Aan schitterende uitzichten geen gebrek, hetzelfde geldt voor leuke activiteiten buiten de pistes. Heb jij een wintersport in Crans-Montana op de planning staan? Pak je pen en papier er dan maar snel bij, dit wil je niet overslaan!

Wintersport in Crans-Montana

De dorpen Crans en Montana liggen op een zonnig hoogplateau boven het Rhônedal, op zo'n 1500 meter hoogte. Het is een luxe, modern en internationaal bekend vakantieoord, maar waar de traditionele bergsfeer behouden is gebleven. Skiën doe je op de ruim 140 pistekilometers van het skigebied Crans-Montana, dat zich uitstrekt tussen de 1500 en 3000 meter hoogte, van het hoogplateau tot de Plaine Morte gletsjer. Tijdens het skiën geniet je van schitterende uitzichten. Je kunt hier onder andere de Mont Blanc en de Matterhorn bewonderen. De zon schijnt bovengemiddeld vaak, maar dankzij de hoge ligging doet dit niks af aan de sneeuwcondities. Doorgaans kun je hier van eind november tot eind april op de latten staan. Crans-Montana heeft aan ieder type skiër genoeg te bieden. Het skigebied is gevarieerd en biedt pistes in elke kleur. Een van de hoogtepunten is de 12 km lange Piste Nationale, beter bekend als de langste afdaling van de regio. Aan gezelligheid is geen gebrek en ook kun je hier ontzettend goed terecht voor een middagje shoppen. Wat je verder echt niet wilt missen?

 

Ontdek het skigebied

1. Familiegebied Arnouva

Zoals al eerder benoemd, heeft Crans-Montana ieder type skiër genoeg te bieden. Speciaal voor gezinnen met kinderen is er het familiegebied Arnouva, bij het bergstation van de Montana-Arnouva lift (vanuit het centum van Montana in slechts drie minuten te bereiken). Het is een plek waar jong en oud samen mooie herinneringen maken en waar kinderen heerlijk kunnen spelen in de sneeuw. De eerste bochtjes leren ze draaien in het kinderland 'Jardin des Neiges'. Ouders kunnen alles vanaf een afstand bekijken op het terras van restaurant Arnouva. Op zaterdagavond is de Verdets piste verlicht en kun je hier zelfs in het donker de latten onderbinden. In het pisterestaurant wordt dan heerlijk gekookt. Verder is dit een plek waar veel events worden georganiseerd, zoals carnaval en de Crans-Montana Snowparty.

2. Kijken naar de zonsopkomst op bijna 3000 meter hoogte

De Plaine Morte gletsjer ligt op bijna 3000 meter hoogte en biedt een panoramisch uitzicht op de omringende bergwereld. Vooral tijdens zonsopkomst is zijn de hoge, besneeuwde toppen hier indrukwekkend om te zien. Op 12 februari en 5 en 19 maart heb je de kans om dit met eigen ogen te aanschouwen. Als alle andere wintersporters zich nog een keer omdraaien en het buiten nog donker is, neem jij de Violettes Express gondel omhoog naar de top van de gletsjer. Hier wacht je niet alleen een schitterende zonsopkomst, maar ook een heerlijk ontbijt bij pisterestaurant Plaine Morte en na afloop een afdaling op de strak geprepareerde ribbels. Een unieke ervaring voor volwassenen én kinderen. Meld je hier aan ›

53960 -  (10)
© CMA SA

3. Hondensledetocht op de gletsjer

Niet alleen voor de zonsopkomst is een bezoek aan de gletsjer iets voor op je lijstje. Je kunt hier namelijk ook allerlei gave activiteiten ondernemen. Bijzonder aan de Plaine Morte is dat het een van de weinige vlakke gletsjers is. Hierdoor kun je er op grote hoogte ook sneeuwschoenwandelen, langlaufen én een tocht met een hondenslee maken. Samen met een ervaren begeleider en een groep dolenthousiaste husky's maak je een indrukwekkende tocht over het eeuwige ijs en de dikke sneeuwlaag. Altijd al eens willen weten hoe het is om zelf zo'n slee te besturen? Ook dat is mogelijk! Ga na afloop niet meteen weer naar beneden, maar breng ook nog een bezoek aan de ijsgrot en plof neer in pisterestaurant Plaine Morte voor een traditionele fondue.

4. Après-ski bij de Cry d’Er Club d’Altitude

Aan gezelligheid eveneens geen gebrek in Crans-Montana. Het draait hier om veel meer dan alleen skiën en snowboarden, dus ook buiten de pistes valt er genoeg te beleven. Ook voor après-ski ben je hier aan het juiste adres. De plek waar het allemaal gebeurt is Cry d’Er Club d’Altitude. Dagelijks draait de dj hier op 2200 meter hoogte de beste hits, terwijl jij van een goed glas wijn, een lekkere cocktail of een ijskoud biertje nipt. Bij mooi weer op het grote zonneterras en anders lekker binnen in de lounge.

53960 -  (11)
© CMA SA

5. Ontspannen in natuurgebied bij Aminona

Even weg van alle druktes en in alle rust genieten van het winterse landschap? Trek je dan terug in natuurgebied bij Aminona. Je kunt hier op ski's komen via rode piste 23 (Aminona Inférieure), maar ook te voet of met de skibus. Het is een plek waar je even helemaal kunt ontspannen en genieten van al het moois om je heen. Je vindt hier een uitgebreid aanbod mooie wandelroutes, speciale routes voor sneeuwschoenwandelaars en langlaufloipes. Er worden regelmatig begeleide tours georganiseerd, waarmee je samen met een ervaren gids de schitterende natuur in trekt.

Zet dit ook nog op je lijstje:

Maar er is meer dan de vijf hierboven uitgelichte tips. Zet ook de volgende dingen maar op je lijstje voor je wintersport in Crans-Montana:

  • Fun Area Cry d'Er: niet alleen ben je bij Cry d'Er aan het juiste adres voor après-ski, ook voor funslope Brizzly Bear en een funpark met spectaculair uitzicht op het Rhônedal.
  • Een bezoek aan het E-Scootpark: een tocht op elektrische sneeuwscooters in de sneeuw.
  • De World Cup pistes skiën: Crans-Montana organiseert al jaren World Cup wedstrijden. Zo staat op 26 en 27 februari 2022 de afdaling voor de vrouwen op het programma. Ook zelf kun je ervaren hoe het is om als wedstrijdskiër af te dalen. Het skigebied telt meerdere World Cup pistes.

Wintersport in Wallis

Crans-Montana is een van de vele skigebieden in het Zwitserse kanton Wallis. Deze prachtige, bergachtige regio ligt in het zuidwesten van het land en grenst aan zowel Frankrijk als Italië. Het kanton is tweetalig: in het oosten spreekt men Oberwalliser Deutsch en in het westen Frans. Wallis wordt daarom ook wel Valais genoemd. Opvallend zijn de vele hoge bergen die je hier kunt spotten, waaronder zelfs de hoogste van het land. De wel 45 (!) vierduizenders, zoals de Monte Rosa (4634m), de Dom (4545m), de Weisshorn (4505 m) en de Matterhorn (4478m) liggen tussen het Meer van Genève en het Rhônedal en de Rhônegletsjer. Skiën kan hier op bijna 2000 km aan pistes, er zijn ontzettend veel sfeervolle dorpjes om in te overnachten en ook aan leuke winterse activiteiten buiten de pistes geen gebrek.

Kom meer te weten over Wallis

Dit blog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme en Crans-Montana.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.