Skip to navigation Skip to main content

Koude skiweek, soms met sneeuw

5395 - Koude skiweek, soms met sneeuw (1)

De wintersportgangers beleven deze week prima omstandigheden. In de meeste skigebieden in de Alpen ligt voldoende sneeuw en daar waar nodig valt er nog een paar centimeter verse sneeuw bij. Pas vanaf donderdag wordt het (iets) minder ideaal met in Italië sneeuw en aan de noordflanken oplopende temperaturen door föhn.

Lichte sneeuwval zondag

Vandaag is het heerlijk weer in de Alpen: flinke perioden met zon, niet veel wind en droog. Genieten dus. Komende nacht neemt de bewolking toe en gaat er in Graubünden, Berner Oberland, Vorarlberg, Tirol, de Duitse Alpen en Salzburgerland wat sneeuw vallen. Het sneeuwgebied trekt zondag in de loop van de dag oostwaarts weg, en dan schijnt in veel skigebieden de zon weer. De temperaturen liggen op bijna alle pistes onder nul, goed dus.

Kitzsteinhorn, -12 graden om 11.30 uur

Maandag weer sneeuw

In de nacht naar maandag en maandag overdag trekt er opnieuw een sneeuwgebied over de Alpen, dit keer vanaf de Franse Alpen via Zwitserland naar Oostenrijk. De sneeuwhoeveelheden zijn niet al te groot, maar de dooigrens gaat wel even omhoog tot rond 1300m. De koude lucht keert echter snel terug, dus ik denk ik dat ook maandag alle pistes prima blijven. Dinsdag en woensdag is het ook goed wintersportweer: droog en lekker koud.

De verwachte sneeuwval tot en met maandag

Donderdag föhn

Donderdag zorgt een straffe zuidenwind voor wolken en sneeuw in de Italiaanse skigebieden, met de meeste sneeuw in Zuid-Tirol. In Oostenrijk en de Duitse Alpen ontstaan een föhnwind. Daardoor gaat de temperatuur omhoog en neemt het lawinegevaar toe. Even opletten dus. Zwitserland loopt de föhnwind grotendeels mis. In Frankrijk en Aosta blijven de omstandigheden gewoon prima. De sneeuwval en föhn houden mogelijk tot en met zaterdag aan.

Mayrhofen ligt er fraai bij

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.