21 oktober 2021 door Thijs in Skigebieden onder de loep

Op de Lauberhornafdaling in Wengen worden ieder jaar de beroemde Lauberhornrennen georganiseerd. De beste professionele skiërs van over de hele wereld nemen het jaarlijks op deze uitdagende afdaling tegen elkaar op. Het is de langste afdaling van het wereldbekercircuit, maar ook skiërs als jij en ik kunnen hier buiten de wedstrijd om gewoon naar beneden skiën. Je skiet hier te midden van de prachtige bergen Eiger, Mönch en Jungfrau, de drie blikvangers van skigebied Jungfrau Region. In dit weblog lees je alles over de Lauberhornafdaling in Wengen.

De langste piste van de World Cup

Meer dan 1000 hoogtemeters moeten er overwonnen worden op de Lauberhornafdaling in skigebied Jungfrau Region. De maximale hellingshoek is 42° en door de profs worden hier snelheden van meer dan 160 km/u (!!!) gehaald. Het meest uitdagende onderdeel van de piste is de ‘Hundschopf’. Bij deze steile passage tussen de rotsen en vangnetten worden er sprongen van tientallen meters gemaakt. Geen wonder dus dat de professionals maar tweeënhalve minuut nodig hebben voor de Lauberhornafdaling van Wengen.

Lees meer over de race

Zelf de Lauberhornafdaling skiën

Totdat de race plaatsvindt in januari, is de Lauberhornafdaling gesloten. Deze wordt tot in de perfectie klaargemaakt voor de wedstrijd. Daarna is de piste open voor iedereen die zichzelf op de proef wil stellen. De Lauberhornafdaling is voor gevorderde wintersporters prima te doen. Vergis je echter niet in de steilheid en de smalle passages die je onderweg tegenkomt. Om deze skipiste tot een goed einde te brengen, moet je in staat zijn om korte bochten te kunnen skiën. Zo dien je je snelheid goed onder controle te kunnen houden op de smalle gedeeltes die hierom vragen. Vanwege de lengte van de piste is ook een goede conditie vereist. Wanneer je eenmaal in het dal bent mogen de bovenbenen branden, maar tijdens de afdaling moet je altijd over genoeg controle en balans beschikken.

Eiger Mönch Jungfrau
Op de Lauberhorn ski je bij een decor van het bergtrio Eiger, Mönch en Jungfrau (© Jungfrau Region Tourismus AG)

Vereeuwig jezelf op de Lauberhornafdaling

Skiërs die de Lauberhorn tot een goed einde weten te brengen, mogen zichzelf best een schouderklopje geven. Deze piste staat namelijk te boek als een van de lastigste afdalingen uit het wereldbekercircuit. Vergeet dus niet om een foto te nemen om na afloop aan het thuisfront te laten zien. In het officiële starthuis kun je een foto laten nemen die je later online kunt terugvinden. Ook kun je achteraf zien hoe snel je de piste getrotseerd hebt door de snelheidscheck die onderweg wordt gedaan. Wie zich voor de start van de afdaling nog wat moed in wil drinken, kan hiervoor terecht bij de Startbar. Ook onderweg kom je diverse authentieke hutten tegen voor een pauze.

Bekijk de afdalingen in Grindelwald-Wengen

Geschiedenis van de Lauberhornrennen

Al sinds 1930 nemen de beste skiërs ter wereld het tegen elkaar op in de disciplines slalom, downhill en combinatie tijdens de Lauberhornrennen. Recordhouder bij de downhill is Karl Molitor. Deze Zwitserse skiër kwam hier tussen 1939 en 1947 maar liefst 6 keer als eerste over de finish. Vandaag de dag is de Lauberhornafdaling nog steeds de langste, een van de steilste en moeilijkste wereldbekerafdalingen die er bestaan. 

Feiten & cijfers van de Lauberhornafdaling

Startpunt: Wixi lift Lengte: 4480 m
Hoogste punt: 2315 m Hoogteverschil: 1028 m
Max. hellingsgraad: 42% Moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Tip: Fotopoint Preparering:Goed
Skigebied: Jungfrau Region Beoordeling:4 sterren

geschiedenis Lauberhornrennen
De wedstrijd is al bijna 100 jaar oud (© Jungfrau Region Tourismus AG / Remo Neuhaus)

Woon de race bij

Zet 14, 15 en 16 januari 2022 maar alvast in je agenda, want dan vindt de 92e editie van de Lauberhornrennen in Wengen plaats. Je kunt hier bij zijn en voor een gereduceerd tarief een kaartje kopen als je over een dagkaart, een seizoensskipas of de Top4 skipas beschikt. Voor vrijdag en zaterdag ben je dan 40 CHF kwijt (ongeveer € 37,-) en voor de slalom op zondag kost een ticket 25 CHF (€ 23,-). Kinderen tot 15 jaar gaan gratis mee als je als volwassene een skipas koopt. Kaartjes zijn vanaf 1 november beschikbaar bij alle verkooppunten van de Jungfraubahnen.

Aanbiedingen voor de Top4 skipas

Lauberhornrennen Wengen
De Lauberhornrennen is een jaarlijkse, sensationele gebeurtenis die je eens bij wilt wonen (© Jungfrau Region Tourismus AG / Remo Neuhaus)

Over de Jungfrau Region

De Lauberhornafdaling is de bekendste skipiste van de Jungfrau Ski Region. Aan bekende bergen ontbreekt het deze regio echter ook niet. De 211 kilometer aan pistes liggen gesitueerd rond het prachtige bergtrio Eiger, Mönch en Jungfrau. Wie deze imposante bergen van zeer dichtbij wil aanschouwen, kan met de Eiger Express naar de Jungfraujoch - Top of Europe, het hoogstgelegen treinstation van Europa. In de bijbehorende, schilderachtige dorpen Wengen, Mürren en Grindelwald lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en voel je je direct thuis.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Made in Bern.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen