Skip to navigation Skip to main content
53558 - Zakopane: op wintersport in de hoogste stad van Polen (3)
© archief MOT

De meeste Nederlandse wintersporters gaan op skivakantie naar de Alpen. Maar weinig verkennen ook de skigebieden daarbuiten en dat is best zonde. Europa heeft nog veel meer mooie skibestemmingen in de aanbieding, waaronder in Polen . De skigebieden zijn relatief klein, maar voordeel is wel dat het prijsniveau hier een stuk lager ligt. Ideaal voor prijsbewuste wintersporters. Vandaag nemen we de wintersportmogelijkheden van de hoogste stad van het land, Zakopane , eens onder de loep. Een bestemming die wordt gezien als de bakermat van het skiën in Polen, met meer dan 120 jaar aan skitradities. In dit artikel lees je alles over een wintersport in Zakopane.

Zakopane: de hoogste stad van Polen

Zakopane ligt in een prachtig dal, aan de voet van de 1984 meter hoge Mount Giewont (Tatragebergte), op zo'n 800 meter hoogte en wordt ook wel de wintersporthoofdstad van Polen genoemd. De stad heeft een bijzondere stijl en architectuur die, zoals veel mensen zeggen, in perfecte harmonie is met de rest van de omgeving. Sinds de 19e eeuw weten ook toeristen deze Poolse bestemming te vinden en die komen er met name voor alles wat de bergen te bieden hebben. Toch mag een dagje struinen door de stad ook zeker niet worden overgeslagen. Er is hier zo veel te zien en te doen! Het leven speelt zich vooral af rondom de ulica Krupówki, een lange straat met veel winkels en restaurants welke ook wel wordt gezien als het hart van de stad. Strijk neer in de restaurants voor lokale lekkernijen, zoals de oscypek bergkaas, of drink een drankje in een van de bars. Liefhebbers van après-ski zijn hier ook zeker aan het juiste adres. Onder andere bij Cafe Piano, Paparazzi en Jagoda is het gezellig. Aan accommodaties geen gebrek. Je kunt hier overnachten in diverse hotels, pensions, hostels en appartementen.

Bekijk accommodaties in Zakopane
53558 -  (12)
© archief MOT

Hoe kom je er?

Zakopane ligt op ongeveer 1330 km rijden vanaf Utrecht. Een flinke rit van ruim 13 uur, waarbij je Duitsland van west naar oost doorkruist. Eenmaal in Polen aangekomen blijf je richting het oosten rijden om ergens halverwege het land naar het zuiden te koersen richting Slowakije. Geen zin om zo'n stuk achter het stuur te zitten? De Poolse stad Kraków ligt op iets meer dan 100 km afstand. Onder andere KLM vliegt hier naartoe. Het laatste stuk moet je dan met een taxi, huurauto of transfer afleggen. Let op: betalen doe je hier niet met de euro, maar met de Poolse zloty (1 PLN = +/- 0,22 EUR).

53558 -  (13)
© archief MOT

Skiën op zo'n 30 km aan pistes

Rondom Zakopane liggen tien kleine skigebieden met samen zo'n 30 km aan pistes. Kasprowy Wierch is met iets meer dan 14 km aan pistes de grootste van allemaal, de andere gebiedjes bieden vaak maar een of twee liften en hetzelfde aantal afdalingen. Skiën kan op de pistes van: Kasprowy Wierch, Polana Szymoszkowa, Gubalowka, Nosal, Gigant, Pod Krokwia, Ugory, Kalatówki, Harenda en Lista osrodków narciarskich. Het skiseizoen duurt doorgaans van begin december tot eind maart/begin april en met de skibus zijn de liften en pistes eenvoudig te bereiken. De drie grootste gebieden lichten we hieronder uit:

Kasprowy Wierch: de grootste én populairste

Met iets meer dan 14 pistekilometers is Kasprowy Wierch het grootste skigebied van Zakopane. Het skigebied reikt tot een hoogte van 1959 meter en vanaf dat punt heb je een schitterend uitzicht op de omliggende omgeving. Er zijn vier skiliften en je vindt hier uitsluitend blauwe en rode pistes. Boven op de Kasprowy staat een belangrijk meteorologisch observatorium. Met de gegevens die hier worden verkregen, doet men allerlei belangrijke onderzoeken. Een tip is de 5 km lange afdaling Kasprowy – Goryczkowa Valley – Kuznice. In het skigebied vind je verder meerdere restaurants waar je van de lokale keuken kunt genieten.

53558 -  (14)
© archief MOT

Polana Szymoszkowa: klein maar fijn

Skigebied Polana Szymoszkowa, ook wel Polanie Szymoszkowej, telt zo'n 4 km aan pistes en die worden ontsloten door twee liften. Voor de mooiste uitzichten en een heerlijke afdaling moet je zeker met de 6-persoons stoeltjeslift naar de top van de Gubalówka op 1126 meter hoogte. Hier geniet je van een schitterend uitzicht op de toppen van het Tatragebergte. Voor de kleine wintersportertjes is er het KidsPark Szymoszkowa. Hier kunnen ze lessen volgen en oefenen op hun skitechniek.

Nosal: ideaal voor beginners en families

Beginners en families met kinderen zijn bij Nosal aan het juiste adres. Je vindt hier maar liefst 5 oefenliften en een kleine 2 km aan pistes. Vanuit de stad wandel je hier zo naartoe en dat is ideaal. Voor de kleintjes is er ook een leuke winterspeeltuin, zodat ze tussen het skiën door ook even ontspannen kunnen spelen.

Tips voor een wintersport in Zakopane

Tijdens een wintersport in Zakopane kun je veel meer dan alleen skiën of snowboarden. We geven je hieronder een aantal tips.

  • Verruil de ski's een keer voor schaatsen. In Zakopane vind je meerdere ijsbanen, waarvan een aantal vlak bij de skigebieden liggen.
  • Breng een bezoek aan het Snowland winterpretpark. Je vindt hier onder andere een groot doolhof van sneeuw, een sneeuwkasteel, een rodelbaan, sneeuwsculpturen en een kleine dierentuin. Een bijna magisch uitstapje voor jong en oud!
  • Maak een romantisch ritje met een paardenslee en verken het prachtige landschap terwijl je wordt voortgetrokken door paarden. Niet alleen leuk voor stellen, maar ook voor gezinnen.
  • Trek wandelschoenen aan en verken de stad. Je kunt skiën in Zakopane prima combineren met een stedentrip en dat willen we je ook echt aanraden. Er zijn bovendien verschillende wandelroutes uitgezet, die je meenemen langs mooie plekjes en bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de 1 km lange route door de Koscieliska, waarbij je wandelt langs de oude kerk en een museum tegenkomt, of de 2,2 km lange route die voert door de straten Balzera, Koziniec en Jaszczurówka.
  • Verken het landschap op een sneeuwscooter. Je kunt in Zakopane verschillende safari's met een sneeuwscooter boeken.
53558 -  (15)
© archief MOT



Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.