Skip to navigation Skip to main content
Stoeltjeslift in skigebieden zonder gondels

Skigebieden zonder gondels, ze bestaan echt. Waar veel mensen een hekel hebben aan sleepliften, zijn er ook mensen die liever niet in een gondel stappen. Geldt dit ook voor jou? Dan heb je geluk. In de Alpen, maar ook daarbuiten, vind je genoeg skigebieden waar gondelritjes niet aan de orde zijn. Hier vind je alleen maar sleep- en/of stoeltjesliften, waardoor je ook nog eens extra kunt genieten van het zonnetje. In dit weblog zetten we acht skigebieden zonder gondels voor je op een rijtje.

Skigebieden zonder gondels

Er zijn nog altijd skigebieden waar pistes alleen met elkaar verbonden worden door stoeltjesliften, sleepliften, touwliften en lopende band liften. Wanneer het sneeuwt, waait of bitterkoud is, is dit niet altijd even fijn, maar sommige wintersporters zijn er juist blij mee. De meeste skigebieden zonder gondels zijn vaak klein, maar het is niet zo dat er helemaal geen grote skigebieden zonder dit type lift zijn. Wist je dat er zelfs een skigebied zonder gondels is met ruim 300 km aan pistes?

Sleeplift in skigebied Nendaz Veysonnaz

1. Monte Bondone, Italië

Het kleine, maar fijne skigebied Monte Bondone ligt vlak bij de Italiaanse stad Trento en is een van de skigebieden zonder gondels. Je kunt hier skiën op zo'n 20 km aan pistes en continu genieten van een prachtig uitzicht op de Brenta Dolomieten. Vooral gezinnen met kinderen zullen zich uitstekend vermaken in Monte Bondone. Veel hotels liggen direct aan de piste, er zijn kinderlanden en er is zelfs animatie. Ook één van de beste funparks ter wereld is hier te vinden en er zijn allerlei gezellige mogelijkheden voor après-ski.

2. Les Sybelles, Frankrijk

Les Sybelles is met ruim 300 km aan pistes een van de grootste skigebieden zonder gondels. Je vindt hier alleen maar sleep- en stoeltjesliften! De pistes zijn verdeeld over zes skiresorts: Saint Sorlin d’Arves, Le Corbier, La Toussuire, St-Jean-d’Arves, Les Bottières en St. Colomban des Villards. Of je nu een beginner of gevorderde bent, Les Sybelles heeft genoeg mogelijkheden voor alle leeftijden en niveaus. De dorpen beschikken allemaal over een eigen kinderland en er zijn allerlei knusse berghutten waar je heerlijk kunt pauzeren.

3. Winterberg, Duitsland

Op zoek naar een skigebied zonder gondels dicht bij huis? Dan is Skiliftkarussel Winterberg een goed idee. Het is vanaf Utrecht ongeveer vier uurtjes rijden en je vindt in het gebied 27 km aan pistes. Die worden uitsluitend ontsloten door sleep- en stoeltjesliften. Winterberg is zeer geliefd bij families met kinderen, vanwege de kleinschaligheid en natuurlijk de afstand. In de schoolvakanties kan het dus erg druk zijn en de sneeuwcondities zijn niet het hele jaar door even goed, dus daar moet je wel rekening mee houden.

Skigebieden zonder gondels in Duitsland, Winterberg

4. Les Orres, Frankrijk

Het skigebied van Les Orres is vrij groot, maar toch vind je er geen gondels! Bijkomend voordeel is dat je vanwege de ligging geniet van extra veel zonuren, dus de kans dat je met een lekker zonnetje in de stoeltjeslift of op het terras zit is groot. Les Orres telt ruim 100 km aan pistes en reikt tot een sneeuwzekere hoogte van 2720 meter. De meeste pistes zijn rood en je kunt hier mooie tochten skiën. Het gebied is een fijne bestemming voor gezinnen met kinderen, maar ook gevorderden en liefhebbers van een rustige skivakantie zijn hier aan het juiste adres.

6. Ehrwalder Wettersteinbahnen, Oostenrijk

Skigebied Ehrwalder Wettersteinbahnen is onderdeel van de Tiroler Zugspitz Arena. Het gebied ligt op minder dan 900 km rijden vanaf Utrecht, is eenvoudig te bereiken en je hebt geen vignet Oostenrijk nodig om er te komen. Met 23 km aan pistes is dit geen grote skibestemming, maar daarentegen vind je er geen gondels én is het er zelfs in de voorjaarsvakantie niet extreem druk. De meeste wintersporters skiën namelijk op de Ehrwalder Alm.

Tweepersoons stoeltjeslift in skigebied Ehrwalder Wettersteinbahnen
© Spalder Media Group

7. L'Espace Diamant, Frankrijk

Een ander groot skigebied zonder gondels in Frankrijk is L’Espace Diamant, gelegen aan de voet van de Mont Blanc. Je hebt de keuze uit ruim 190 km aan pistes wanneer je in één van de zes dorpen verblijft. Dit zijn Les Saisies, Flumet, Notre Dame de Bellecombe, Crest Voland Cohennoz, Praz sur Arly en Hauteluce. Er zijn hier in het gebied erg veel sleepliften, dus daar moet je wel rekening mee houden. Daarentegen kom je hier geen gondel tegen. Het grootste gedeelte van de pistes is blauw en ook vind je er veel groene afdalingen: ideaal voor beginners! Hiernaast heeft L’Espace Diamant ook genoeg rode en zwarte pistes voor de gevorderden onder ons.

8. Spindleruv Mlyn, Tsjechië

In Tsjechië zijn veel skigebieden zonder gondels te vinden. De meest bekendste is Spindleruv Mlyn, een gebied dat bestaat uit twee delen, gelegen aan weerszijden van het dorp. Je hebt hier de beschikking over ongeveer 27 km aan pistes. Die zijn voornamelijk rood, maar heel moeilijk zijn ze niet. Het hoogste punt dat je op ski’s kunt bereiken ligt op 1235 meter hoogte, maar maak je geen zorgen: skiën is hier heel anders in de Alpen en absoluut niet minder sneeuwzeker. Bovendien liggen de prijzen een stuk lager, wat het een ideale bestemming maakt voor prijsbewuste wintersporters.

2233 - Winter - Gina

Over Gina

Als 4-jarige kleuter stond Gina voor het eerst op de piste en sindsdien heeft ze geen jaar meer overgeslagen! Niets fijner dan actief bezig zijn in de frisse berglucht met als beloning elke dag Kaiserschmarrn en Aperol Spritz.