Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Onzekere week voor de Alpen

Het wordt de komende week kouder in de Alpen. Maar welk weerbeeld daar precies bij hoort is nog erg onzeker en kan van plaats tot plaats flink verschillen. Vandaag is het droog in de Alpen en op veel plaatsen komt de zon wel tevoorschijn. Maar aan de westflank en ten noorden van de Hoofdkam komen we duidelijk meer bewolking tegen. Daarbij is het erg zacht, met een vorstgrens tussen de 1800 en 2500m.

De eerste dagen tot en met het weekeinde

Morgen wordt het al iets minder zacht en aan de noordflank van de Alpen kan boven de 1000m wat sneeuw vallen. In de dalen regent het. Ook zaterdag valt er nog wat neerslag aan de noordflank, de sneeuwgrens stijgt dan weer iets. Op andere plaatsen is het droog en aan de zuidflank van de Alpen schijnt de zon vaker. Zondag is het overal droog.

Gerlos kan wel wat sneeuw gebruiken

Na het weekeinde

Het weer wordt na het weekeinde spannend. Het wordt duidelijk kouder, met in de loop van maandag van het westen uit sneeuw. De sneeuwgrens daalt tot rond of net iets onder de 1000m. En dan wordt de onzekerheid snel groter. Trekt de storing snel genoeg weg en is dat niet het geval hoeveel sneeuw laat hij dan nog achter? De meeste sneeuw lijkt dan in alk geval te zijn weggelegd voor de zuidflank, dus voor Italië. En later in de week komt er een nieuwe storing aan. De ene modelrun laat deze met flinke vaart naar de Middellandse Zee trekken. Dan is er voor de Alpen weinig aan de hand en overheerst rustig winterweer. Maar komt de storing er noordelijker in, dan kan het maar zo weer tot flinke sneeuwval leiden. Zekerheid kunnen we de wintersporter voor volgende week nog niet bieden.

Uitvoer van het Amerikaanse weermodel

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.