Skip to navigation Skip to main content
53351 - Winterkamperen met je eigen caravan: 5 tips (3)

Met de caravan op vakantie alleen iets voor in de zomer? Echt niet! Ook in de wintermaanden kun je prima met je geliefde sleurhut op reis. Een wintersport op een wintercamping in de Alpen is ontzettend leuk en staat gegarandeerd voor een bijzondere ervaring. Het klinkt misschien wat koud, maar de caravans van tegenwoordig zijn uitstekend geïsoleerd, beschikken over een goede kachel en daarnaast hebben veel wintercampings eigen sanitair, zodat je 's nachts niet bibberend een heel eind naar een toiletgebouw hoeft te lopen. Wil jij deze winter winterkamperen met je eigen caravan in de Alpen? In dit weblog geef ik je vijf tips.

Winterkamperen in de Alpen

Elke zomer trekken duizenden stellen en gezinnen richting de Alpen voor een heerlijke kampeervakantie. In de winter ligt dit aantal veel lager, maar toch wordt ook winterkamperen steeds populairder. Natuurkampeerterreinen ziet bijvoorbeeld al een aantal jaar een flinke stijging in het aantal kampeerders in de winter. Winterkamperen kan in eigen land, maar ook in de Alpen in combinatie met een wintersport. Er liggen genoeg leuke wintercampings in de buurt van een skigebied. Omdat deze campings ook in de koudste maanden van het jaar gasten verwelkomen, bieden ze allerlei extra faciliteiten. Bijvoorbeeld privé sanitair, wellness, een overdekt zwembad, een restaurant, een bar en indoor animatie.

#1. Doe een wintercheck en maak alles op tijd winterklaar

Alles valt en staat met de voorbereiding. Het maakt niet uit of je alleen met de auto op wintersport gaat of dat daar ook nog een caravan achter hangt. Zorg ervoor dat je beide op tijd winterklaar maakt. Check of je alle verplichte onderdelen bij je hebt en of de kachel in de caravan nog goed werkt, laat de auto nog even controleren bij de garage en zorg voor voldoende ruitenvloeistof. Rijd bovendien nooit zonder winterbanden en een setje goed passende sneeuwkettingen naar de skigebieden. Tot slot mag ook een goede trekhaak niet ontbreken voor het vervoeren van je caravan. Via Rameder kun je erachter komen welke trekhaak het best bij jouw auto past.

#2. Goede isolatie én ventilatie

In de Alpenlanden kan het 's winters behoorlijk koud worden. Temperaturen van -20 °C overdag én 's nachts zijn dan absoluut geen uitzondering. Moderne caravans zijn over het algemeen goed geïsoleerd, maar de echte die-hard winterkampeerders kunnen ook kiezen voor speciale wintercaravans. Deze caravans zijn nog beter geïsoleerd en hebben vaak kleinere ramen en dakluiken om de warmte goed binnen te houden. Andersom geldt wel dat je de caravan tijdens de vakantie niet de hele dag potdicht moet houden. Een goede ventilatie is hartstikke belangrijk. Zo kan eventueel vocht en condens uit de caravan ontsnappen en geniet je ook binnen van een portie verse lucht. Ga je even boodschappen doen of maak je na de skidag nog een mooie winterwandeling? Zet het raam even op een klein kiertje of op de ventileerstand.

53351 -  (6)
Skiën én kamperen. Hoe leuk is dat?!

#3. Kachel aan

Hartje winter ligt de temperatuur in de Alpen bijna dagelijks onder het vriespunt. Vooral 's nachts kan het goed koud worden, maar verkijk je niet op de temperaturen van overdag. Het kan plus 10 °C zijn, maar ook -25 °C. Voor winterkamperen geldt: houdt de kachel aan als het vriest. Ook als je gaat skiën! Je wilt immers niet dat de boiler, waterleidingen en watertanks bevriezen. Zorg ervoor dat de temperatuur binnen altijd tussen de 18 °C en 22 °C is. En ja, dat betekent uiteraard ook dat je moet zorgen voor een goede gasvoorraad.

#4. Wintervoortent plus de juiste haringen

Wist je dat er speciale wintervoortenten bestaan? Deze voortenten zijn extra stevig in het geval van een dik pak sneeuw en bovendien is het dak schuin zodat eventuele sneeuw er makkelijk afglijdt. Toch met de 'normale' voortent op reis? Verstevig het dak, neem een kacheltje mee om de tent van binnen te verwarmen, verwijder vers gevallen sneeuw van het dak en leg eerst een dik stuk zeil of plastic neer voor je het tenttapijt of de tenttegels neerlegt. De meeste kou komt van de grond. Een isolatiemat op het grondzeil is aan te raden. Verder zijn ook goede haringen niet onverstandig. Het is aan te raden om voor speciale sneeuwharingen te kiezen.

#5. Houd alles sneeuwvrij

Wintercampings beschikken, net zoals de meeste hotels en appartementen, over een verwarmd skihok. Maak daar gebruik van! Zet je ski's en skischoenen lekker daar neer om te drogen. Bovendien stap je een stuk lekkerder in warme, dan in koude skischoenen. Zorg ervoor dat de sneeuw lekker buiten blijft en dat je niet alles naar binnen loopt. Als het kan, maak de plek dan eerst sneeuwvrij. Leg een grote mat in de voortent om je voeten op te vegen, verleng de schoorsteen, zodat er geen sneeuw in kan komen en maak het dak van de caravan en voortent sneeuwvrij.

5 fijne campings voor een wintersport in de Alpen

Tot slot nog vijf fijne campings in de Alpen waar winterkamperen mogelijk is. Zo kun je je alvast oriënteren op aankomende winter. Winterkamperen kan in alle luxe, maar ook simpel en gemoedelijk. Eén ding hebben al deze campings gemeen: ze liggen te midden van een geweldig winters landschap.

  • Tirol Camp Fieberbrunn: direct naast de gondel van Fieberbrunn ligt deze fijne en luxe 5-sterrencamping. Je kunt hier onder andere DeLuxe plaatsen boeken die beschikken over een eigen verwarmde badkamer. Voor heerlijke ontbijtjes ben je aan het juiste adres bij de ‘Stüberl Tirol’, maar ook voor diners en gezellige avonden met livemuziek. Ook fijn: ook kinderopvang is hier mogelijk.
  • Camping Eden de la Vanoise: skiën op de pistes van Paradiski en overnachten op een leuke wintercamping in Frankrijk? Dan ben je bij camping Camping Eden de la Vanoise in Landry aan het juiste adres. De camping heeft een prachtige ligging en is ook perfect voor gezinnen met kinderen.
  • Camping Calfosch Almi in Colfosco: wintercamperen met uitzicht op de machtige Dolomieten en met de pistes van Alta Badia binnen handbereik? Dan moet je bij camping Calfosch Almi zijn. Een gemoedelijke wintercamping met onder andere een verwarmde ruimte voor skimateriaal, een gezellige bar en supermarkt.
  • Aktiv & Familienresort Tiroler Zugspitze in Ehrwald: een perfecte combinatie van een camping en een vakantieresort vind je in Ehrwald. Je kunt dit best 'winterglamperen' noemen! Kinderopvang, een restaurant, een zwembad en een badhuis met privé badkamers. Deze camping heeft het allemaal! Meer fijne campings in Oostenrijk kun je hier bekijken >
  • Camping Eienwäldli: Engelberg is een prachtige bestemming voor je volgende wintersport. Wist je dat je in 'het dorp van de engelen' ook heerlijk kunt winterkamperen? Daarvoor ben je bij camping Eienwäldli aan het juiste adres. Een luxe 5-sterrencamping met een uitgebreid pakket aan faciliteiten. Leuk weetje: er ligt een loipe direct naast de camping!
53351 -  (7)
Er liggen veel mooie wintercampings in de Alpen!
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.