Skip to navigation Skip to main content

Een biertje op de piste, kan dat?

Bij wintersport hoort après-ski en bij après-ski hoort alcohol. Maar is het wel zo verstandig om tijdens de après-ski alcohol te drinken? En hoe zit het met dat ene biertje waar je zo heerlijk van gaat skiën na de lunch?

Eén biertje tijdens de lunch?

Tijdens de lunch maak ik regelmatig mee dat gasten een biertje nemen. Doordat ene biertje kunnen ze na de lunch gevoelsmatig een stuk beter skiën. Dit komt doordat de verdoving bepaalde remmingen wegneemt. De drinker ontspant zich gemakkelijker en voelt zich prettiger. Nadeel is wel dat de fijne motoriek verstoord raakt, het reactievermogen vermindert en iemand ziet en hoort minder. Goed kunnen skiën of snowboarden betekent dat je volledige controle hebt over het materiaal. Jij moet in staat zijn om gevaar in te schatten en hiernaar te handelen. Wanneer je motoriek verstoord raakt, je reactievermogen achteruit gaat en je minder ziet en hoort ben je niet meer instaat om verschillende situaties in te schatten en hier snel naar te kunnen handelen. Ski je dan echt beter?

Gezellig in de après-ski

Na een bijzonder gezellige feestmiddag en/of avond ga je naar bed. Maar het feit dat je hebt geslapen betekent niet dat er geen alcohol meer in je bloed zit en dat de effecten hiervan niet meer aanwezig zijn. De effecten van alcohol de volgende dag hangen af van de hoeveelheid alcohol die je genuttigd hebt en van de tijd die je genomen hebt om de alcohol te verwerken. Over het algemeen breekt je lichaam één glas alcohol af per uur tot 1,5 uur. Dit hangt af van je lichaamsbouw en geslacht. Mannen breken alcohol sneller af dan vrouwen. Heb je in de après-ski gestaan van 16:00 tot 20:00 uur en 6 glazen alcohol gedronken dan kun je er vanuit gaan dat wanneer je de volgende dag de lift van 9:30 uur neemt er geen alcohol meer in je bloed aanwezig is. Maar hoe later het wordt en hoe meer alcohol je nuttig des te groter wordt de kans dat je de volgende dag dronken de piste op gaat.

Wat doet alcohol met je lichaam?

Wanneer je een glas wijn of bier drinkt wordt de alcohol opgenomen in je lichaam door je maag en darmen. Via de bloedbaan komt alcohol overal in je lichaam terecht. Het heeft met name invloed op de overdracht van signalen en zenuwen in je hersenen. Hierdoor wordt je lichaam verdooft. Alcohol verlaat het lichaam weer grotendeels doordat de lever het afbreekt. De afbraak van de alcohol van 1 consumptie duurt ongeveer anderhalf uur. Hoe meer alcohol je in korte tijd drinkt, hoe hoger de concentratie in het bloed en hoe groter de effecten. Je voelt eerder en meer effect van sterke drank, omdat de alcohol dan sneller in het bloed komt. Dit komt doordat het een hoger percentage alcohol heeft (35%). Als alcohol op de nuchtere maag wordt gedronken, komt het eerder en directer in de bloedbaan dan wanneer er voedsel in de maag zit; de alcoholconcentratie in het bloed stijgt dus sneller, het effect is dan ook groter.

Het effect is niet bij iedereen hetzelfde

Het effect van alcohol is niet bij iedereen hetzelfde. Dat heeft onder andere te maken met lichaamsgewicht en het vochtgehalte in het lichaam. Hoe minder vocht, hoe meer effect alcohol heeft: de concentratie in het bloed stijgt dan sneller. Iemand van 50 kilo heeft minder vocht in zijn lichaam dan iemand van 100 kilo, en ondervindt dus veel eerder het effect van alcohol. Alcohol heeft daarom ook sneller effect bij vrouwen, want zij zijn gemiddeld lichter van gewicht en hebben bovendien naar verhouding minder lichaamsvocht dan mannen. Een ander verschil in effect is te zien bij mensen die regelmatig drinken. Het lichaam went binnen korte tijd aan alcohol. Daarom is al snel meer alcohol nodig om bepaalde effecten te bereiken. Maar het lichaam went niet aan alle effecten; het negatieve effect van alcohol op het reactievermogen blijft bijvoorbeeld onverminderd optreden.

Gezellig of gevaarlijk?

Wintersport is een gezellige vakantie waarbij een biertje of wijntje niet mag ontbreken. Dat alcohol achter het stuur niet verantwoord is hoef je niemand uit te leggen. Maar als we met 70 km/h de pistes af suizen zonder airbag en gordel dan blijkt dat voor veel mensen ook prima te gaan met alcohol in hun bloed?

Wat vind jij van de combinatie alcohol en wintersport?

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.