Skip to navigation Skip to main content

Toerskischoenen kopen: hier moet je op letten

52975 - Toerskischoenen kopen: hier moet je op letten (3)

Toerskiën is afgelopen jaren erg populair geworden. Steeds meer mensen proberen de skiliften te vermijden door stijgvellen onder de ski’s te plakken. Wil je zelf bepalen welke route je neemt en welke top je gaat beklimmen om uiteindelijk over een maagdelijke helling naar beneden te skiën? Ga dan toerskiën. Je kan een dagtocht maken vanuit een berghut of gewoon in het dal beginnen.

Let op: ga altijd met de juiste uitrusting op pad en herken de risico's. Toerskiën is voor mensen met ski-ervaring die van het off-piste landschap willen genieten. Wie nog niet ervaren is, wordt aangeraden om met een gediplomeerde berggids op pad te gaan. Maar alles begint bij de juiste uitrusting. In dit weblog ga ik het hebben over toerskischoenen: de verschillende modellen, waar je op moet letten bij het aanschaffen van een paar toerskischoenen en hoe de schoenen in z’n werk gaan.


Toerskischoenen

De toerskischoenen verschillen van gewone skischoenen op verschillende punten. Ze hebben in het teen- en hakstuk aanpassingen, waardoor je ze in de pinbinding kan klikken. Verder hebben toerskischoenen over het algemeen een grotere hoek in de schacht om het lopen te verbeteren. En niet te vergeten: ze zijn een stuk lichter dan normale skischoenen. Gewicht is leidend. Begrijpelijk, want je moet alles mee de berg op slepen. Daarom zal je keuzes moeten maken op basis van het gewicht van je algehele uitrusting en het doel van je tocht. Hoe lichter de schoenen, des te meer dit ten koste gaat van de afdaalcapaciteiten. Hele lichte schoenen die optimaal zijn om naar boven te lopen, presteren minder goed bij het afdalen. Deze aspecten spelen een grote rol in je keuze. Kies je puur voor de afdaling, dan zul je kiezen voor een wat zwaardere schoen. Gaat het bij jou vooral om de tocht omhoog? Dan zal de keuze waarschijnlijk vallen op een lichtere schoen.

52975 -  (6)
Toerskischoenen zien er vaak ook nog anders uit dan de gewone skischoenen

Verschillende toerbindingen

We hebben het net over toerskischoenen gehad, maar het is ook een mogelijkheid om een toerbinding op jouw ski's te zetten waar je met je normale skischoen in kan klikken. Merken zoals Marker, Salomon en Fritschi bieden al een aantal jaar bindingen aan waarmee je omhoog kan lopen met gewone skischoenen. Deze bindingen hebben een loop- en skimodus en hebben dezelfde eigenschappen als een 'normale' binding. Voor bindingen geldt hetzelfde verhaal als voor toerskischoenen: gewicht speelt een grote rol. Aangezien dit soort bindingen wat zwaarder zijn, zijn ze vooral bedoeld om korte tochten te maken (2-3 uur).

Ben je van plan om langere of zelfs meerdaagse tochten te maken? Dan zul je uit moeten wijken naar de nieuwe generatie pinbindingen. Voor deze binding heb je wel een speciale toerskischoen nodig. Deze kun je zelf aanschaffen of huren, maar dan geniet je wel van de voordelen van een lichte binding. En tegenwoordig kun je op deze bindingen ook gewoon heerlijk skiën.

52975 -  (7)
Tip: vertrek vroeg en geniet van een prachtige zonsopgang tijdens het toerskiën!

Toerskischoenen kopen

Het vinden van het juiste paar toerskischoenen is niet anders dan bij 'normale' skischoenen. Het komt neer op heel veel passen. Een aantal jaar geleden was het aanbod van de toerskischoenen beperkt tot een kleine groep merken, zoals Scarpa en Dynafit. Tegenwoordig bieden de bekendere merken, zoals Atomic, Fischer, Nordica en Salomon ook toerskischoenen aan. Ga goed bij jezelf na, wat heb je nodig? Ga je 2 à 3 uur toeren? Of ga je meerdaagse tochten maken? Ga je voor een relatief goedkoper alternatief of ga je 'all the way'? De twee systemen verschillen nogal in prijs, dus onthoud dit goed bij het maken van je keuze.

Waar zijn toerskischoenen te koop?

In Nederland kun je bij verschillende winkels terecht voor toerskischoenen. Let wel op, want niet elk filiaal heeft een even groot assortiment. Daarom kun je van tevoren het best even bellen om te vragen naar welk filiaal je het best kunt gaan. Neem de tijd en laat je hier adviseren door een specialist. Zo voorkom je pijnlijke voeten tijdens het toeren en kun je optimaal genieten van je vakantie. Hieronder vind je de links voor het skischoenen assortiment bij DAKA en Bever.

Winter Male Author 2

Over Hajo

Wintersport is de grote hobby van Hajo. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.