Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: meer sneeuw in aantocht

5290 - Alpenweer: meer sneeuw in aantocht (1)

Of er de laatste dagen nog niet genoeg sneeuw aan de zuidflank van de Alpen is gevallen; vanaf vanavond trekt de volgende golf met sneeuw over en wederom krijgt de zuidflank de meeste sneeuw. Vanavond begint het eerst in Frankrijk te sneeuwen. Daarbij daalt de sneeuwgrens tot rond of iets onder de 1000m. In de late avond en in de nacht volgen Italië en het zuiden van Zwitserland. In de nacht en morgenochtend volgen dan uiteindelijk ook de Dolomieten en Oostenrijk. Op de meeste plaatsen valt wel weer 10-20cm, door zuid-stuw kan er op sommige plaatsen in Zwitserland en Italië wat meer sneeuw vallen. Aan de noordflank van de Alpen, vooral die van Zwitserland, valt wat minder sneeuw.

Lawinegevaar

Verschillende factoren zorgen de komende dagen wel voor lawinegevaar. De oude sneeuwlaag, die er al een paar weken lag is op veel plaatsen heel vast geworden en de sneeuwdump van de kerstdagen ligt daar relatief los bovenop. De nieuwe sneeuw die vandaag en morgen valt zal ook niet meteen overal even goed hechten, waardoor het lawinegevaar op veel plaatsen hoog zal zijn. Het is raadzaam heel goed naar de lokale autoriteiten te luisteren en je niet zomaar buiten de pistes te wagen. Zelf ben ik geen off-piste-skiër, maar ik begrijp van anderen dat een dikke verse sneeuwlaag lonkt en trekt. Maar daar moet je dan toch maar even weerstand aan bieden!

Ook na de kerstvakantie sneeuw

Op de langere termijn blijft het tamelijk wisselvallig. Morgen klaart het vanuit het westen weer op, waarna de laatste dagen van het jaar zonnig en droog verlopen. De skicondities zijn prachtig, al is het op de lagere pistes wel aan de zachte kant. In het nieuwe jaar staat er rond de 2e weer een storing gepland die opnieuw sneeuw brengt. De nadruk ligt op het westen en zuiden van de Alpen. Vanaf zondag 5 januari ziet het er zeer wisselvallig uit. De kans op sneeuw is groot op alle dagen en er gaan vele centimeters sneeuw vallen. Maar niet altijd ligt de sneeuwgrens even laag. Soms zal die oplopen tot rond 1500m en lijden de laagste pistes flink onder regenval.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.