Skip to navigation Skip to main content

Bijzondere bergrestaurants in de Alpen

5238 - Bijzondere bergrestaurants in de Alpen (1)

Iedereen kent het traditionele bergrestaurant: met je dienblad in de hand loop je naar de counter om een Wiener Schnitzel, Kaiserschmarrn of bord patat te bestellen. Toch zijn er ook genoeg bergrestaurants in de Alpen waar het er heel anders aan toegaat. Culinair genieten aan de piste. Hier wordt op hoog niveau gekookt. Letterlijk en figuurlijk! Maak kennis met de Verwallstube in St. Anton am Arlberg, restaurant Zum See in Zermatt en Chalet de la Marine in Val Thorens. Hier gaat een wintersportlunch er heel anders aan toe!

Verwallstube, St. Anton am Arlberg

Op 2085 meter hoogte op in St. Anton am Arlberg bevindt zich een van de hoogstgelegen sterrenrestaurants ter wereld. De Verwallstube geniet internationale faam vanwege zijn visspecialiteiten. Hier worden op sublieme wijze kreeften, garnalen, zeebaars en vele andere lekkernijen bereid. Wintersporters komen van heinde en verre om de voortreffelijke bouillabaisse met knoflookbrood en aioli te proeven. Maar ook de traditionele en eerlijke Tiroler keuken, met gerechten op basis van berggeit, hert en goulash ontbreken niet.

Verse zwaardvis op 2085 meter hoogte

Chef-kok Bernhard Neuhold hecht veel belang aan de versheid van zijn ingrediënten. Hij liet zelfs eens een vierenhalve meter lange zwaardvis naar de berghut brengen. De vis werd in zijn geheel vervoerd en omdat het personeel van de lift deze niet naar binnen kon hijsen, werd hij aan de cabine vastgemaakt. Eenmaal per week, op donderdagavond, heb je de kans om een Candlelight Dinner te boeken bij de Verwallstube. Wanneer de zon achter de bergen verdwijnt, stap jij in de gondel om te genieten van een heerlijk, romantisch diner onder pianobegeleiding.

Chalet de la Marine, Val Thorens

Tradities duren voort bij Chalet de la Marine in Val Thorens. Op je bord vind je authentieke berggerechten en van de muur is jaren aan wintersportgeschiedenis af te lezen. Verder kun je er van op aan dat de sfeer behaaglijk is. De open haard knispert hier namelijk altijd. De chef-kok van Chalet de la Marine wordt geroemd om zijn patisserie, maar ook voor andere, typische berggerechten draait hij zijn hand niet om. Met lokale producten als kaas, zuivel, vlees en aromatische kruiden brengt hij niet alleen de plaatselijke cultuur tot uiting, maar weet hij ook de heerlijkste maaltijden te bereiden.

Proef de specialiteiten van de Savoie

Je bereikt Chalet de la Marine vanuit het centrum van Val Thorens via de Cascades stoeltjeslift en vervolgens de blauwe Dalles-piste. Eenmaal binnen heb je de keus uit het bedienings- en het zelfbedieningsrestaurant. Als je tijdens de lunch eenmaal je plekje hebt bemachtigd, doe je je tegoed aan een van de specialiteiten van de Savoie. En wie na een stevige lunch nog trek over heeft, ontkomt niet aan een rondje langs het dessertbuffet. Probeer die kleine taartjes maar eens te weerstaan!

Restaurant Zum See, Zermatt

Zermatt beschikt misschien wel over de beste pisterestaurants van de Alpen. Langs vrijwel iedere afdaling vind je een bijzonder bergrestaurant waar het menu van een ongekend niveau is. Wie vanaf het Matterhorn Glacier Paradise terugkeert naar Zermatt passeert net onder de top van Furi het Restaurant Zum See. In de oude boerderij zijn Max en Gretl meer dan 25 jaar geleden begonnen aan hun sprookje. Het piepkleine keukentje is het domein van Max, terwijl Gretl de bediening verzorgt in en om de authentieke boerderij.

Een tompoes als specialiteit

Specialiteit van Restaurant Zum See is de Crèmeschnitte. Een variant op de tompoes zoals je die nog nooit geproefd hebt. Ook voor zwaardere kost zit je hier helemaal goed. Kalfslever, Provençaals lamsvlees, carpaccio van tonijn, het is slechts een kleine greep uit het veelzijdige aanbod. Dit restaurant vlakbij de Klein Matterhorn-kabelbaan staat met maar liefst 13 punten vermeld in de prestigieuze gids Gault Millau.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.