Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: donderdag eindelijk sneeuw!

5234 - Alpenweer: donderdag eindelijk sneeuw! (1)

De barometerstand is hoog in de Alpen. Dat betekent dat het vaak droog is en rustig wat de wind betreft. De vorstgrens ligt aan de noordzijde van de Alpen rond 1500 meter aan de zuidzijde veelal boven de 2000 meter en gaat de komende dagen omhoog. De kwaliteit van de sneeuw beneden de 2000 meter gaat achteruit door de zon en de milde condities.

Dun laagje verse sneeuw

Tot en met woensdag wordt er amper verse sneeuw verwacht. Alleen vandaag valt in de Franse en Zwitserse bergen een dun laagje van 2 tot 8 centimeter boven de 1500 meter. Vanaf zondag bepaalt een hogedrukgebied het weer en het houdt lang stand. Ook wordt vanaf zondag milde lucht aangevoerd. In de middag ligt het kwik in de dalen veelal boven het vriespunt. Op maandag en dinsdag gaat het nulgradenniveau richting de 2500 tot 3000 meter. Op 1500 meter ligt de temperatuur in de middag dan rond een graad of 7 en dat is behoorlijk zacht.

Eindelijk verse sneeuw!

Op de lange termijn is er beter nieuws voor de sneeuwcondities. Een storing trekt op donderdag en vrijdag over de Alpen. Boven de 1500 meter gaat het sneeuwen. De hoeveelheden verschillen van plaats tot plaats. Op sommige plaatsen kan 15 tot 20 centimeter sneeuw vallen. Op andere plekken blijft het bij een 1 tot 5 cm. Toch goed nieuws voor de sneeuwhoogte Oostenrijk! De meeste sneeuw wordt in de Franse Alpen verwacht. De vorstgrens daalt en ligt op vrijdag tussen de 900 en 1200 meter.

Weekend weer droog

Na vrijdag gaat de vorstgrens weer omhoog richting de 1500 tot 2000 meter, maar gelukkig wordt het niet meer zo zacht als het komende maandag en dinsdag. Verder blijft het volgend weekend droog en is het opnieuw rustig onder invloed van een nieuw hogedrukgebied. In de kerstweek lijkt het erop dat het wisselvalliger wordt in de Alpen met genoeg sneeuwval, vooral met de kerstdagen en daarna.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.