Skip to navigation Skip to main content
52304 - Ski Safari Zwitserland: #7. Région Dents du Midi/Portes du Soleil (3)

Voor de zevende bestemming van de Ski Safari door Zwitserland reizen we af naar Morgins in Wallis. Dit kleine dorpje ligt in de Région Dents du Midi dat deel uitmaakt van het enorme Frans/Zwitserse skigebied Les Portes du Soleil met zo’n 600 km aan pistes. Vanuit Morgins kun je prachtige skitochten maken en dat gaan we natuurlijk ook doen, maar we gaan ook een bijzondere wintersport leren: curling. Lees hieronder ons reisverslag en bekijk de video die we maakten tijdens onze dagen in Morgins.

Morgins in de regio Dents du Midi, onderdeel van Les Portes du Soleil

Morgins ligt op 925 km vanaf Utrecht en is eenvoudig te bereiken via Basel, Bern en Montreux. De laatste 17 km, zo’n 20 minuten rijden, gaat over een bergweg. Morgins is een overzichtelijk Zwitsers dorpje met veel chalets. Het is opvallend dat, ondanks dat het dorp in het enorme skigebied van Les Portes du Soleil ligt met 600 km aan pistes, Morgins erg rustig is. Zeker vergeleken bij de drukkere dorpen aan de Franse kant van het skigebied, is het hier een oase van rust. Ook op de pistes is het een stuk minder druk dan elders, wat erg fijn is. In Les Portes du Soleil kun je fantastische dagtochten maken die je door het hele gebied leiden. Hoogtepunt voor experts is de ‘Mur Suisse’, een van de steilste pistes van de Alpen, die bovendien erg lang is.

Grenzeloos skiën in Les Portes du Soleil

We logeren in Morgins in het gezellige boutiquehotel ‘Chez Jan’ dat vlak bij de lift ligt. Helaas is het weer op onze eerste dag niet zo fantastisch; het is grijs en af en toe komen er wat kleine sneeuwvlokjes naar beneden. We skiën richting Champoussin en Les Crosets en ondanks dat het begin maart is, is het opvallend rustig op de pistes. We gaan naar het hoogste punt in het skigebied: Pointe des Mossettes op 2277 meter hoogte. Hier komen zowel liften uit Frankrijk, als uit Zwitserland aan. Vervolgens pakken we de blauwe piste L’Abricotine, een van de langste blauwe pistes van het skigebied, richting Les Lindarets. Daarna gaan we naar Avoriaz en skiën dwars door dit Franse ski in- ski out resort: wat een drukte hier en wat een andere sfeer! Het weer wordt steeds minder, het begint te waaien en (natte) sneeuw waait in ons gezicht. We besluiten weer terug richting Morgins te gaan.

Zwitsers/Franse lunch in restaurant Croiz-de-Culet

Aangezien het best een stukje skiën is, besluiten we eerst te lunchen. Dat doen we bij het bergstation van de gondellift vanuit Champéry in het sfeervolle restaurant Croiz-de-Culet. Ik eet een gerecht dat heel goed in de omgeving past en een mooie combinatie is van specialiteiten uit de Franse en Zwitserse Alpen: een Zwitserse rösti met Reblochonkaas uit Frankrijk, heerlijk! Als we naar buiten kijken worden we niet heel vrolijk, het is grijs en grauw. Toch zien we langzamerhand de sneeuwvlokken veranderen van natte druppels in echte ‘watten’ en dat ziet er een stuk mooier en fijner uit! We gaan terug naar Morgins: vanmiddag gaan we iets heel anders doen!

52304 -  (9)
Zwitserse rösti met Franse Reblochon kaas en een fijne salade, hmmmm

Curling bij Palladium De Champéry

In Champéry, dat zo’n 15 minuten rijden is vanaf Morgins, ligt een groot curlingcentrum: Palladium De Champéry. Hier worden grote internationale toernooien gehouden en het is dé plaats om kennis te maken met deze bijzondere sport op ijs. We krijgen een introductieles curling en ik kan je verklappen, die heb je echt nodig voor deze sport. Met speciale schoenen, waarvan de ene glijdt en de andere stroef is, oefenen we eerst het bewegen op het ijs voor we daadwerkelijk met de stenen aan de slag gaan. Het valt niet mee om samen met de steen te glijden, deze vervolgens los te laten en je balans te houden. We eindigen met een ‘echte’ wedstrijd, inclusief de leraar die actief aan het bezemen is en dat is super leuk. Wil je een keer iets anders doen tijdens je wintersport, dan is curling echt een aanrader!

52304 -  (10)
Curling is een leuke sport om te leren tijdens je vakantie

4 (!!!) soorten kaasfondue

Ondanks dat Morgins een klein dorpje is, kun je er na het skiën op meerdere plekken gezellig iets drinken. Wij gaan naar de T-bar, een leuke bar in het centrum van het dorp. Geen harde muziek, maar iedereen zit gezellig aan hoge tafels wat te drinken en te kletsen. Het is er zo gezellig dat we een paar uur blijven hangen en zo door kunnen naar restaurant Le Di’Vin, waar we gaan kaasfonduen. En niet zomaar een kaasfondue; we krijgen 4 verschillende pannen met kaas. Een pan met de klassieke kaasfondue, een met kaas en bier, een met kaas en peper en een met kaas en knoflook. Het smaakt allemaal fantastisch, maar de variant met peper is veruit onze favoriet. Een glaasje Abricotine, super sterke drank met abrikozen, moet er na het eten voor zorgen dat we geen last krijgen van onze maag na al die kaas. En heel eerlijk; ik heb goed geslapen, zonder buikpijn.

Veel verse sneeuw

Wanneer we de volgende ochtend wakker worden, is er zo’n 40 cm verse sneeuw gevallen. Het ziet er geweldig mooi uit en ook de lucht lijkt steeds meer open te trekken. We pakken snel onze ski’s en gaan naar boven. Daar zien we eindelijk de bergketen waar deze regio haar naam aan te danken heeft: Dents du Midi. Het uitzicht is waanzinnig mooi. We genieten van de verse sneeuw op de pistes, wat een feestje is dit! We lunchen bij restaurant Là Ô, dat direct bij het bergstation van Morgins ligt. De burger met pulled pork is hier een aanrader. Als laatste nemen we de afdaling die is vernoemd naar Olympisch kampioen Didier Défago en helemaal terugleidt naar het dal. Het begin is pittig zwart, waarna het overgaat in een lang pad door de bossen. Met zoveel verse sneeuw is dit echt een sprookje. Nadat we nog een korte wandeling hebben gemaakt bij het Lac de Morgins, waar je overigens ook prachtig kunt langlaufen, zit onze trip in Morgins er alweer op. We gaan door naar onze volgende bestemming in deze Ski Safari door Zwitserland: Veysonnaz.

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

52304 -  (11)
Een dik pak verse sneeuw in Morgins


Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers Ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Nederlandse overheid.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.