14 maart 2020 door Joanne in Algemeen

‘Biertjeuh’! Wie kent hem niet, de reclame van Rudi uit het Zillertal. In de zomer een slapende baardman op zijn alm, in de winter een gladgeschoren coole skileraar. De leukste en populairste skileraar in de bar. Maar zo’n ‘foute’ skileraar die in de avonduren in de bar hangt, is dat nou ook de leukste leraar overdag? Zelf ben ik niet zo’n bartype, ik zoek de gezelligheid bij vrienden in het skilerarenhuis. En overdag? Dan wil ik lol maken met mijn klasje! Iedere skileraar is anders, maar er zijn wel een aantal types te benoemen. Herken jij jouw leraar van dit jaar?

#1: Rudi uit het Zillertal

In de zomer is het allemaal niet zo spannend. Van sporten word je toch alleen maar moe? Maar de winter, dat is een ander verhaal, dan fleurt hij op. 's Avonds de coole gast uithangen in de bar, overdag een beetje met de gasten over de pistes zwieren. Wel met een enorme kater natuurlijk, maar dat merkt niemand. Toch? Rudi uit het Zillertal kan natuurlijk ook Ronald uit Zwijndrecht zijn.#2. Serieuze sportfanaat

Een paar weekjes in de bergen werken als skileraar maakt je enorm fit. De hele dag buiten en skiën. Dan nog heb je een stel leraren die in de avonduren op pad gaan om hun conditie te verbeteren. Hardlopen, de sportschool in of op de ski’s omhooglopen, er zijn allerlei manieren om extra fit te worden. Vaak gebeurt dit met een hoger doel, bijvoorbeeld een opleiding tot berggids of een zware skitocht. In de zoektocht naar die ultieme conditie willen ze de volgende ochtend nog wel eens moe zijn. Maar met zo’n gestel is dat relatief. De cursisten zullen daar niks van merken.

#3: Lokale helden

Elke Oostenrijker die in een skigebied woont wordt skiër. Het liefst een enorme racefanaat. Ben je heel goed, dan word je de lokale held in het racecircuit. Zo niet, dan ga je bij de skischool werken. Voor ons Nederlanders zijn het nog steeds lokale helden. Het zijn de werkpaarden van de skischool. En vaak krijgen ze de ‘hogere’ functies in de skischool en dus ook de betere klasjes.

Skileraar Frankrijk

#4: De écht studerende student

Tijdens je studie een paar maandjes de bergen in en bijverdienen. Wie wil het niet? Maar dat betekent wel dat er af en toe in de avonduren serieus gestudeerd moet worden. Als andere leraren van de après-ski genieten, slaat deze skileraar de boeken alweer open. Maar overdag kunnen ze er vol energie tegenaan! Om in de avond weer de wetsartikelen of de anatomie van het menselijk lichaam te stampen.

#5. Freestylers en freeriders

Freestylers en freeriders zijn de alternativo’s die alles net even anders willen doen. Niet racen over een piste, maar een beetje hangen. Een schans bouwen en af en toe een sprong eroverheen. De gezelligheid straalt ervan af. Lage broeken, lange truien, helmen achter op het hoofd. En altijd gezellig rond zo’n schans met gekke twintips of brede bakken voor in de poeder. Ook in het lesgeven zijn ze reuze cool, als ze natuurlijk niet net een been hebben gebroken.

Skileraar Freeriden

#6. Beginners

Van de beginnende skileraar zijn er eigenlijk nog het meest. Vers van de pers, zijn ze net opgeleid tot Anwärter (zo heet dat in Oostenrijk) en bezig aan hun eerste seizoen. Alles gebeurt nog volgens het boekje. Je kunt zo’n leraar herkennen aan het time management. Het is namelijk best moeilijk om met zo’n groepje overal op tijd aan te komen. Geheid dat een beginnende leraar daar nog wel eens een steekje laat vallen. Dit zijn meestal niet de beste skiërs, maar het enthousiasme straalt ervan af. Ze moeten en zúllen het goed doen! En dat enthousiasme is natuurlijk aanstekelijk.

#7: Knuffelbeer en moederkloek

Sommige mensen zijn geschapen voor kinderen. Zo ook sommige skileraren. Met eindeloos geduld een kind op de nek en twee op de arm. Je komt ze tegen op de kinderweide. Het één na het andere kind wordt geraapt en nogmaals opgepakt en op de ski’s gezet. Snotneus vegen, snoepje erin en de handschoenen nog eens fatsoeneren. Bij de allerkleinsten is het nodig om met rust, plezier en veel liedjes de dag voor iedereen te laten slagen. De kids hebben een leuke dag en doen hun eerste afdaling op ski’s. De ouders hebben even de rust en tijd om zelf lekker te knallen!

Hoe de skileraren hun avonden doorbrengen kan nogal verschillen. Maar overdag op de piste heeft iedereen hetzelfde doel. Het maakt niet uit welk type leraar. Een superleuke dag op de piste, waarbij de cursisten (hopelijk) ook nog eens veel leren.

Skileraar kinderen


Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.