19 februari 2020 door Max in Alpenweer

Heute fällt an der Nordseite der Alpen noch Neuschnee. Im Süden bleibt es trocken und Skiurlauber können von etlichen Sonnenstunden genießen. Am Wochenende steigen die Temperaturen und trockene Luft macht sich über das ganze Alpengebiet breit.

Noordelijke Alpen krijgen wat verse sneeuw

Vandaag sneeuwt het in de noordelijke deel van de Alpen. Op veel plaatsen gaat vanaf 500 meter tussen 10 en lokaal 20 cm sneeuw vallen. Dit bemoeilijkt de skicondities voor de fanatieke skiërs, maar morgen staat er weer droog weer op het programma. Aan de noordzijde is het veelal bewolkt, maar aan de zuidzijde schijnt regelmatig de zon. In de nacht van donderdag op vrijdag komt er een storing vanuit het noorden en sneeuwt het opnieuw vanaf 700 meter. De neerslaghoeveelheden blijven beperkt tot ongeveer 10 cm. Overdag klaart het op en schijnt in vrijwel het hele Alpengebied de zon.

Het weekend nagenoeg droog en stijgende vorstgrens

Het weekend verloopt droog, maar zeer zacht. In het zuidelijke deel schijnt de zon regelmatig en zijn de skicondities vrij goed. In het noorden is er vrij veel bewolking en schijnt de zon minder uitbundig op de pistes. In de nacht en vroege ochtend kan plaatselijk nevel of mist ontstaan wat soms moeilijk oplost. De vorstgrens stijgt in veel gebieden naar 1200 meter en op zondag naar zelfs 1600 meter. Mede door de droge lucht blijft de sneeuwkwaliteit gewoon goed. Op maandag schijnt in het hele Alpengebied de zon uitbundig en wordt het zeer zacht. In veel gebieden ligt de vorstgrens op 2000 meter. Na een droge en zachte maandag raakt het dinsdag vanuit het noorden bewolkt en volgt er in de avond en nacht vanaf 800 meter sneeuw. De zuidkant van de Alpen houdt het wederom droog.

In het skigebied Ski Arlberg sneeuwt het

Komend weekend wordt het druk op de wegen

Iedereen die van plan is om vrijdag te vertrekken, moet rekening houden met extra verkeersdrukte op de wegen in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk. Met name richting de Alpen wordt extra verkeer verwacht in verband met de voorjaarsvakantie. Aanstaande vrijdag wordt voor het noordelijk Alpengebied een beetje verse sneeuw verwacht. De combinatie sneeuwval en extra vakantiedrukte kan leiden tot veel langere reistijden. Zaterdag is het droog, maar omdat veel mensen op zaterdag richting de Alpen vertrekken, worden wederom veel langere reistijden verwacht.

Lawinegevaar 

De komende dagen wordt in het noordelijke deel van de Alpen verse sneeuw verwacht, waardoor de kans op lawines alleen maar verder toeneemt. Op de meeste pistes geldt een waarschuwingsniveau van 1 of 2. In Zwitserland in een enkel gebied waarschuwingsniveau 3 en dat betekent dat er een groot lawinegevaar is. Zorg er in ieder geval voor dat je goed op de hoogte bent van de berichten omtrent de lawines in jouw wintersportgebied.

Verse sneeuw in het Brandnertal

Ik ben opgegroeid in het prachtige Beieren en heb de bergen altijd binnen handbereik gehad. In de winter ben ik veel op mijn snowboard in het Zillertal te vinden.