Skip to navigation Skip to main content
51680 - Ski Safari Zwitserland #3. Engelberg (3)

Engelberg, bekend van de machtige berg de Titlis. Met ruim 3200 hoogtemeters, een ijsgrot in de gletsjer en de hoogste hangbrug van Europa, is de Titlis niet voor niets een bekende trekpleister. Vanuit Arosa rijden we in zo'n 2 uur en 45 minuten naar Engelberg, de derde bestemming van onze Ski Safari in Zwitserland . Op de planning staan skigebied Engelberg - Titlis, de gletsjergrot, de Cliff Walk (hangbrug) en het SnowXpark.

Wilkommen in Engelberg!

De weg naar Engelberg is prettig en eenvoudig. Vanuit Arosa rijden we via Chur langs onder andere de Walensee, Obersee en Zugersee en door Luzern. Een prachtige route met mooie uitzichten op helderblauw water. Op een handjevol bochten omhoog na, is het een eenvoudige weg naar Engelberg. Bij aankomst worden we begroet door een groot welkomstbord aan het begin van het dorp en uitzicht over de Eugenisee. Helaas is het dorp nog redelijk groen, maar gelukkig is het skigebied hooggelegen, dus hebben we hier geen last van. Terwijl we naar ons hotel (H+ Hotel & SPA Engelberg) rijden, zien we een aantal prachtige oude gebouwen en besluiten om nog even voor een korte wandeling door het dorp te gaan.

De legende van Engelberg

Volgens de legende van Engelberg was er in de twaalfde eeuw een engel op de berg de Hahnen. Deze riep vanaf de berg dat er een klooster gemaakt moest worden. Zie hier het ontstaan van Engelberg! In het centrum van het dorp ligt nog steeds het monnikenklooster, dat ook buiten Zwitserland bekend is. Ondertussen heeft Engelberg zo'n 4000 inwoners. We maken een (avond)wandeling door het dorp, waarbij we via een mooie authentieke winkelstraat richting het klooster lopen. Meerdere oude en imposante gebouwen doen ons verbazen. Ook zien we leuke horeca-gelegenheden als een theebar, een koffiebar en een Irish pub. Tussendoor wandelen we langs verschillende boetiekjes, sport- en modezaken.

51680 -  (12)
Uitzicht op het skigebied van Engelberg

Skigebied Engelberg

We worden wakker met goed nieuws: het sneeuwt! Het dorp ziet er meteen prachtig winters uit. Het eerste (en later blijkt: enige) moment tijdens onze Ski Safari in Zwitserland dat het sneeuwt. Tijd om de 82 kilometer aan skipistes te ontdekken! Voor ons hotel nemen we de skibus naar de lift. Bij het dalstation nemen we de Titlis Xpress naar boven, tot aan het bergstation Stand. Onderweg hebben we een waanzinnig uitzicht over het skigebied, die als een soort kom tussen de bergtoppen ligt. We nemen de lange rode 2 naar beneden. Een prachtige brede piste met een waanzinnig uitzicht, waardoor we onderweg af en toe stoppen om te kijken. De piste komt uit bij de Trübsee, een meertje, centraal in het skigebied. Op het meer ligt een laag sneeuw en langs het meer gaat de Trübsee Hopper, een lift die je naar de andere kant van het meer brengt, en weer terug! Lunchen doen we bij Berghotel Trübsee, waar je niet alleen heerlijk kunt eten, maar ook van de zon genieten op het terras én overnachten.

51680 -  (13)
Verse sneeuw! De Trübsee en de Trübsee Hopper op de achtergrond.

Met de sneeuwscooter rijden in het SnowXpark

Tijd voor onze eerste activiteit: het SnowXpark! Naast de Trübsee en de Trübsee Hopper lift ligt het SnowXpark, met drie routes voor sneeuwscooters! Vanuit de Titlis Xpress zagen we eerder de drie banen al liggen. Bij de start staan de sneeuwscooters al klaar en na een korte uitleg over de de werking van de scooters, mogen we gaan. Stiekem vind ik dit wel een hele gave activiteit. Doordat de sneeuwscooters relatief klein zijn voelen ze aardig wendbaar en kun je ze makkelijk onder controle houden. Het SnowXpark is doordeweeks van 11 - 16.30 uur open en in het weekend tussen 10 en 17 uur.

Hoogtepunt Engelberg: de Titlis

Het letterlijke hoogtepunt van skigebied Engelberg is de 3239 meter hoge Titlis. Zelf kun je hier de Kleintitlis bezoeken, op 3028 meter hoogte. Na ons bezoekje aan het SnowXpark, nemen we de Trübsee Hopper en de Titlis Xpress naar Stand, waar ons volgende avontuur begint. Hier nemen we namelijk de Titlis Rotair, de gondel die tijdens de rit omhoog 360 graden draait, waardoor we genieten van het panorama-uitzicht. In het bergstation aangekomen, zien we een gebouw met allerlei mogelijkheden. Naast een restaurant, souvenirwinkel en een aantal pistes op de gletsjer, vind je hier twee bezienswaardigheden: de Titlis gletsjergrot en de Cliff Walk.

51680 -  (14)
De Titlis Rotair, deze gondel draait 360 graden!

De Titlis gletsjergrot

We nemen in het bergstation (op ruim 3000 meter hoogte!) de lift, lopen 5 minuten en ineens staan we middenin een ijsgrot, wow! De grot is een 150 meter lange gang, of tunnel, volledig gemaakt van ijs. Her en zien we bijzondere ijssculpturen. Lopen is best lastig, aangezien de vloer ook van ijs is. Wat het makkelijk maakt is dat er in de hele tunnel een leuning gebouwd is, waar je je aan kunt vasthouden. Extreme kou vind je hier niet, de gletsjergrot heeft een constante temperatuur van zo'n -1,5. Je kunt de grot gratis bezoeken met je skipas.

De Titlis Cliff Walk

Na een bezoekje aan de Titlis gletsjergrot lopen we naar buiten. Voor skiërs en snowboarders liggen hier een aantal liften en pistes en een skiroute verder richting het dal. Wij lopen echter de pistes voorbij, naar de Titlis Cliff Walk. Bij eenkomst zien we een metalen hangbrug, en we slikken even voor we verder lopen. De Cliff Walk hangt op het diepste punt namelijk 500 meter boven de grond (wow!). De hangbrug hangt op 3041 meter hoogte en is dus niet voor degenen met hoogtevrees! De Titlis Cliff Walk is 100 meter lang en de hoogste hangbrug van Europa. Het uitzicht over de bewolkte bergtoppen is waanzinnig en we voelens ons ineens heel klein...

De langste piste van Engelberg

Begin je wel helemaal bovenaan op de piste, dan begin je hier meteen met de langste afdaling van Engelberg! Wij kiezen voor de Titlis Rotair naar beneden, omdat we de skiroute niet doen. Vanaf Stand nemen we de rode 2 naar de Trübsee. Hier stappen we in de Trübsee Hopper, naar de andere kant van het meer. Vervolgens gaan we verder met de blauwe 5, helemaal tot aan het dal! Deze route is in totaal 12 kilometer lang en je overbrugt 2000 hoogtemeters.

51680 -  (15)
Verse sneeuw!!

Tips voor een wintersport in Engelberg

  • Bij de Trübsee kun je ook Snowtuben.
  • Trouwen in de Alpen? Dat kan in Engelberg in een lief kleine kapelletje aan de Trübsee!
  • Breng een bezoekje aan het monnikenklooster uit de twaalfde eeuw.
  • Meer informatie over Engelberg vind je op www.engelberg.ch
Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.