Skip to navigation Skip to main content

Een ongeluk buiten de piste: wat te doen?

Ongelukken in het terrein - buiten de piste - zitten in een klein hoekje en hebben vaak ernstige gevolgen. Jaarlijks raken er vele mensen gewond of overlijden tijdens een off-piste trip. Een goede voorbereiding is dus van belang en daarnaast is het handig te weten wat je moet doen in geval van een noodsituatie.

De cijfers

Per jaar overlijden er in Oostenrijk ongeveer 16 personen, 14 in Zwitserland, 21 in Frankrijk en 14 in Italië naar aanleiding van een lawine, en raken en gemiddeld 227 wintersporters zwaargewond door lawines “buiten de piste”. Tijdens zo’n expeditie in het terrein is het verstandig om je goed voor te bereiden en daarnaast is het belangrijk dat je dit met een groep doet.

De uitrusting

Het is belangrijk dat je een rugzak om hebt met daarin:

  • Sonde: een telescopische stok waarmee je het slachtoffer probeert te bereiken in de sneeuw “markering in de sneeuw”).
  • Schep: hiermee haal je het slachtoffer uit een lawine, kun zorgen voor beschutting en natuurlijk niet te vergeten voor de freestyle skiërs; voor het bouwen van een kicker.
  • Daarnaast dien je altijd een pieper (LVS-Gerät) om te hebben. Dit apparaat zendt een signaal uit waarbij je vindbaar bent in een lawine en waarmee je andere personen kunt opsporen.

Ook zie je tegenwoordig steeds meer freeriders met een , waarin airbags zitten die de kans om een lawine te overleven aanzienlijk vergroten. Door de airbags is de kans dat je boven een lawine blijft drijven groter. Een sneeuwzaag is ook goed mee te hebben.

Een lawinerugzak kan je leven redden

Altijd uit de wind

In het off-piste terrein is het haast onmogelijk om tijdens/na een ongeval snel voorzien te zijn van hulp. Er is vaak geen verbinding met telefoon en geen toezicht van liftpersoneel. In zo’n geval breng je eerst de groep in veiligheid en dan volgt het slachtoffer. Zoek een veilige plek, zorg ervoor dat deze plek het slachtoffer uit de wind houd.

Het bouwen van een doghouse: een veilige plek voor het slachtoffer

Doghouse!

Om het slachtoffer niet te laten onderkoelen moet je ervoor zorgen dat je beschutting vindt, dit doen we door het maken van een doghouse (een klein huisje).

Stap 1.
Graaf een kuil in de sneeuw tot de sneeuw wat steviger wordt (sneeuwprofiel maken “verschillende lagen sneeuw op elkaar gestapeld”). De samenstelling van sneeuw hangt onder meer af van de ondergrond, het klimaat (temperatuur), de zetting (verschillende lagen op elkaar, dooien en weer vriezen) en de wind.

Stap 2.
We gaan blokken uit de stevigere sneeuw halen. Dit doen we met een zaag. De blokken zorgen voor meer beschutting als deze uit vaste sneeuw worden gehaald.

Stap 3.
Zet de blokken rechtop aan beide kanten (minimaal 4 blokken).

Stap 4.
Breng de blokken naar elkaar toe, zo vormt zich een punt dak.
Het slachtoffer kan nu beschut wachten op hulp.

Een beschutte plek uit de wind

Ongeluk op een helling?

Mocht er iemand letsel oplopen op een steile afdaling, zorg er dan voor dat je een gat recht in de helling graaft, hierdoor kan het slachtoffer wederom beschut wachten op hulp.

Wat nu?

, waarin airbags zitten die de kans om een lawine te overleven aanzienlijk vergroten. Door de airbags is de kans dat je boven een lawine blijft drijven groter. Een sneeuwzaag is ook goed mee te hebben.

Het slachtoffer is veilig maar er is nog steeds geen bereik met de mobiele telefoon, zodat de pisteredding gewaarschuwd kan worden. Wat doe je dan? Ski naar beneden en check regelmatig of je bereik hebt, indien nodig zoek je naar bewoond terrein. Zorg ervoor dat je ondersteuning hebt. Het klinkt misschien vreemd om het slachtoffer achter te laten, maar het halen van hulp kan van levensbelang zijn voor het slachtoffer.

Bovengenoemde tips kunnen je helpen in een noodsituatie buiten de piste. In de Alpenlanden worden trainingen georganiseerd, zodat je noodsituaties kunt oefenen en je leert wat te doen. Als je graag buiten de piste onderweg bent zijn dit soort oefeningen van groot belang. Je kunt natuurlijk ook met een gids op pad gaan, hij of zij kan je ook veel leren.

In Tirol worden gratis lawinecursussen aangeboden, klik hier voor meer informatie >>

In Nederland kun je een lawinecursus volgen bij het Snow safety Center >>