Skip to navigation Skip to main content

Besparen op een wintersportvakantie: hoe doe je dat?

50747 - Besparen op een wintersportvakantie: hoe doe je dat? (2)

Wintersport is helaas geen goedkope vakantie. Tel alle kosten maar eens bij elkaar op en je skivakantie kan behoorlijk duur uitvallen. Gelukkig heb je veel dingen zelf in de hand, waardoor je een wintersportvakantie zo goedkoop óf duur kunt maken als je zelf wilt. In dit weblog hebben we een aantal bespaartips op een rijtje gezet.

Kies voor een goedkope bestemming

Er zit vaak een enorm prijsverschil tussen de verschillende wintersportbestemmingen. Vooral Zwitserland moet je mijden als je op zoek bent naar een goedkope bestemming. Tsjechië bijvoorbeeld is een stuk betaalbaarder. Ook Frankrijk kent een aantal budgetbestemmingen zoals Valfréjus (vlakbij Val Thorens) en La Norma. Het is sowieso raadzaam om de populaire gebieden over te slaan en juist te kiezen voor een wat onbekend gebied. Ook in het populaire Alpenland Oostenrijk zijn een aantal, goedkopere bestemmingen te vinden zoals Brandnertal, Diedamskopf, Alpbach en Wildkogel-Arena.

Besparen op materiaal en de skipas

Als je voor het eerst op wintersport gaat, dan is het verstandig om de kleding en uitrusting te lenen van vrienden of familie. Wil je de kleding en ski's op de bestemming zelf huren? Dan kun je dat het beste doen in het dal in plaats van bij de piste. Degene die zelf de benodigde spullen willen kopen, doen er goed aan om dit ná het seizoen te doen. Dan is er vaak uitverkoop. Ook op Marktplaats kun je vaak tweedehands ski's en snowboards vinden voor een aantrekkelijke prijs. Ook op de skipas kun je flink wat geld besparen. Koop de skipas op voorhand en bekijk goed welke type skipassen er allemaal zijn op jouw bestemming. Als je niet zeker weet of je elke dag gaat skiën, dan kun je deze beter voor een dag kopen.

Ga buiten het hoogseizoen op wintersport

Helaas is bovenstaande tip niet van toepassing bij gezinnen met schoolgaande kinderen. Maar voor de mensen die wel in de gelegenheid om in het laagseizoen op vakantie te gaan, is dit een hele goede optie. Op deze manier kun je flink wat geld besparen én het is vaak ook een stuk rustiger op de piste! Vaak ben je het goedkoopst uit aan het einde en het begin van het seizoen, dus rond begin december en eind maart.

50747 -  (2)
Tips

Besparen op eten en drinken

Ook op eten en drinken kun je een hoop geld besparen. Het is sowieso verstandig om gewoon zelf te koken (als dat mogelijk is uiteraard). Het is aan te raden om, als je met de auto gaat, om boodschappen vanuit Nederland mee te nemen. Dat is namelijk goedkoper dan boodschappen doen in de supermarkt op de wintersportbestemming. Wil je toch graag buiten de deur eten? Kies dan bij voorkeur voor lokale restaurant. Zij zijn vaak aanzienlijk goedkoper. Vergeet ook niet om je eigen lunch mee te nemen als je de piste op gaat.

Sparen of lenen

Uiteraard kun je het beste sparen voor een vakantie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een vast bedrag per maand over te boeken naar je spaarrekening. Heb je geen spaargeld achter de hand? Dan kun je er ook voor kiezen om geld te lenen. Een persoonlijke lening is hier het meest voor geschikt. Dan betaal je het geleende bedrag in maandelijkse termijnen terug tegen een vaste looptijd en rente. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.